Now Reading:
SIGURNO U PROMETU Učenici iz 30 osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije u hvalevrijednoj akciji, Kolar: Sigurnost djece nema alternativu!
Full Article 3 minutes read

SIGURNO U PROMETU Učenici iz 30 osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije u hvalevrijednoj akciji, Kolar: Sigurnost djece nema alternativu!

Na području Krapinsko-zagorske županije već se šesti puta provodi 6. preventivna akcija Jumicar kojoj je ovoga puta domaćin OŠ Antuna Mihanovića iz Klanjca. Na županijskom se području ovaj vid preventivne prometne kulture provodi od 2016. godine i dosada je sudjelovalo ukupno 4000 učenika 2. razreda.

Projekt je vrijedan 62 500 kuna od kojeg polovica financira Županija, a polovice općine i gradovi, a uz njih su partneri na projektu MUP, Crveni križ i Vatrogasna zajednica.

Ovogodišnjom akcijom obuhvaćeno je 970 učenika svih 30 osnovnih škola kojima je osnivač Županija. Učenici su podijeljeni u 10 grupa temeljem kojih se provoditi edukacije koje se dvije godine zbog pandemije nisu provodile.

Župan Željko Kolar ističe kako će ovim programom učenici biti pripremljeniji za ono što ih u prometu očekuje od onih koji to nisu prošli.

-Nažalost, prošli tjedan smo imali jednu saobraćajnu nesreću gdje je jedan dječak stradao u prometu i nažalost preminuo. Stoga nikad dovoljno opreza, edukacije. Nikad dovoljno skretanja pozornosti! – rekao je Kolar naglasivši važnost praktične nastave u kojoj djeca sama vide kako se treba ponašati u ulozi vozača.

Kolar naglašava kako ne postoji alternativa, sigurnost djece mora biti na prvom mjestu!

-Kroz igru, vidite koliko su djeca sretna, kakav je to smiješak na licu, kakvo je to uzbuđenje sam sjest u auto, uzet volan u ruke, stiskati gas i kočnicu, sam stat pred semaforom i zebrom, propustiti pješaka, po meni nema alternative. Ne može ono što je samo u kabinetu usporediti s onim što je u kabinetu i na terenu – opisao je Kolar dodavši kako će se s projektom nastaviti i sljedećih godina.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek složan je sa županom kako sigurnost treba biti na prvom mjestu, a intenzivno se radi na tome da ona bude još i veća.

-Ove godine gradimo između ostalog nogostup, uz županijsku cestu koja je prometna i kojom prolaze djeca i pješaci, jer hodanje po nogostupu ili samom kolniku nije jedno te isto, a također i svjetlosnom signalizacijom uz škole i posebno opasna mjesta – ističe Brlek dodajući kako je uz samu sigurnost prioritet i preventiva kako bi se spriječile potencijalne nevolje.

Gordan Tramišak iz županijskog Odbora za sigurnost prometa u Krapinsko-zagorskoj županiji rekao je kako je statistika poprilično dobra te kako su podaci u stalnom pozitivnom rastu.

– Imamo sve manje nesreća i sve manje nesreća sa smrtnim ishodima – kazao je Tramišak te dodao kako su najčešći uzroci prometnih nesreća poznate četiri ubojice u prometu, pojas, mobitel, alkohol i brzina.

Alan Alagić, voditelj programa naglasio je kako statistika pokazuje da je početkom1990-ih kada se krenulo s preventivnim programom godišnje bilo 50 do 60 smrtno stradale djece u prometu, a sada ih je pet do šest godišnje.

– Statistika pokazuje da prevencija ima učinak. Ovaj program koncipiran je u dva dijela, teorijski koji se provodi u školi i praktični kojeg im pokazujemo na poligonu. Cilj nam je da iz perspektive vozača vide kako je upravljati vozilom samo da bi bili bolji pješaci – objasnio je Alagić te dodao kako u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Odborom za sigurnost u prometu ovaj program provode u svim školama.

abrkic/sjever.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.