Now Reading:
Hoće li na čelo SDP-a umjesto Grbina zasjesti koprivnički gradonačelnik Jakšić???
Full Article 3 minutes read

Hoće li na čelo SDP-a umjesto Grbina zasjesti koprivnički gradonačelnik Jakšić???

Koalicija SDP-a i Možemo! u Zagrebu nije ni u kakvoj krizi! Politička kriza na ljevici postoji, ali samo unutar SDP-a. Odluka zagrebačkog SDP-a da raskida postojeću suradnju s Možemo! izravna je posljedica nesređenih odnosa u stranci u kojoj Peđa Grbin ni nakon izbacivanja više od polovice zagrebačkog članstva i raskola u Klubu zastupnika nije uspio smiriti duhove – dio je to tekst kojeg je objavio portalu Jutarnji.hr, a koji govori da kriza u SDP-u ne prestaje.

Stranka koja je u nekoliko navrata vodila Vladu RH-a te bila neprikosnoveni lider oporbe, sada nije ni blizu onoga što je predstavljala na političkoj sceni.

To potvrđuje i njihov rejting koji je već dulje vrijeme na najnižim razinama u posljednjih dvadesetak godina kao i rejting njihovog vođe Peđe Grbina koji nije ni među najpozitivnijim ni najnegativnijim političarima!!! Poruka između redaka je da ga birači ne doživljavaju.

Zbog toga su sve glasnije priče da unutar stranke razmišljaljaju o njegovoj smjeni. Neslužbene informacije nedavno su govorile da bi čak sam Grbin odstupio sa mjesta predsjednika stranke i da bi ga zamijenio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Izvor unutar stranke ističe da takav scenarij nije nerealan i da Grbin jednostavno u ovom trenutku nije rješenje za SDP ni za oporbu. Također, potvrdio je da pričanju o dolasku Jakšića na čelo stranke nisu bez podloge. Kako bi se to ustvari trebalo dogoditi naš izvor nije siguran, ali zaključuje da je promjena hitno potrebna.

Mišel Jakšić na gradonačelničku dužnost u Koprivnici stupio je nakon ostavke Vesne Želježnjak, a mandat potvrđuje na izborima 2017. i 2021.

Rođen je u Koprivnici 23. svibnja 1986. godine gdje je 2004. godine završio i srednjoškolsko obrazovanje u Srednjoj ekonomskoj školi. Ekonomski fakultet zagrebačkog Sveučilišta završava 2010. godine.

Što se tiče političke karijere, od 2008. do 2010. godine član je Predsjedništva Foruma mladih SDP-a Hrvatska, a od 2009. do 2013. godine obnašao je dužnost gradskog vijećnika u Koprivnici.

Često ističe kako se u SDP se učlanio zbog Ivice Račana. Kao mentora i prijatelja ističe poznatog koprivničkog političara i menadžera Zvonimira Mršića, a političke inspiracije pronalazi u Tonyju Blairu (zbog energije koju je imao u počecima) i Gerhardu Schröderu (zbog hrabrosti za provođenje reformi u Njemačkoj).

Na parlamentarnim izborima 2020. izabran je za saborskog zastupnika, a uz članstvo u odborima za unutarnju politiku, lokalnu i područnu samoupravu te Odbora za predstavke i pritužbe, izabran je i za predsjednika Odbora za pravosuđe.

Od 2013. godine profesionalno obnaša dužnost zamjenika gradonačelnice Vesne Želježnjak. Nakon ostavke gradonačelnice Želježnjak, Jakšić i službeno preuzima gradonačelničku dužnost, a prvi legitimni mandat osvaja u drugom krugu izbora 2017. s osvojenih 50,24 posto glasova. Drugi mandat osvaja u prvom krugu izbora 2021. s 59,17 posto podrške birača.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.