Now Reading:
PRIJETI NESTAŠICA? Hoće li nam ograničiti kupovinu šećera u vrijeme sada u vrijeme berba i zimnica? U nekim dućanima moći ćete kupovati samo onaj u kockicama
Full Article 3 minutes read

PRIJETI NESTAŠICA? Hoće li nam ograničiti kupovinu šećera u vrijeme sada u vrijeme berba i zimnica? U nekim dućanima moći ćete kupovati samo onaj u kockicama

Kupci lokalne trgovine u Mirkovcu u općini Breznica Varaždinske županije danas neće moći kupiti ulje, mlijeko, šećer, oštro ni glatko brašno. Ti su proizvodi povučeni s polica jer, kako kaže za Jutarnji vlasnica trgovine Magdalena Kralj, za nju bi to bio čisti gubitak.

– Ulje smo nabavili po cijeni od 19,47 kuna, trebali bi ga prodati po 15,99, mlijeko za 8,31 (7,39), šećer 8,20 (7,99), brašno T 550 6,41 (5,99), T 400 6,41 (6,29). Mi si taj gubitak ne možemo priuštiti – kaže Magdalena Kralj što je za male trgovce, a time i za njihove kupce, prouzročilo zamrzavanje cijena stiglo u Vladinom paketu mjera. Svi su trgovci, kaže, imali robu na zalihama dostatnu za barem mjesec dana redovnog poslovanja. U ruralnim je krajevima početak jeseni vrijeme za berbe i zimnice kad su šećer i ulje najprodavaniji artikli pa su i zalihe bile velike.

– Šećera imamo 500-tinjak kilograma zalihe jer ga za berbe i zimnice nikad dovoljno. Ja sam ga kupila za gotovo kunu skuplje nego je cijena po kojoj ga smijem prodati. Naša maloprodajna cijena mora sadržavati neku maržu, bilo to jedan do pet posto maksimalno, kako je Vlada odlučila, a mi ne samo da nemamo maržu nego gubimo. Prisiljena sam maknuti sve iz prodaje. Konkretnih odgovora tko će snositi troškove našeg gubitka jer mi mali ne možemo to podnijeti. Situaciju razumijemo, nikome nije lako, mi smo isto mali ljudi i mali trgovci i jednostavno ne možemo opstati – govori s gorčinom.

Problem je što su nove cijene donesene doslovno od danas do sutra, bez mogućnosti da se prvo proda roba na zalihi, kupljena po znatno većim cijenama nego što bi one trebale biti ubuduće jer iz Vlade kažu da je s proizvođačima dogovoreno spuštanje njihovih cijena, iako im to po paketu mjera nije obaveza.
Magdalena Kralj povučene namirnice neće vratiti na policu, kaže, dok Vlada ne smisli način kako će im nadoknaditi gubitke od prodaje zaliha.

Vlada bi trebala snositi troškove naših gubitaka, a na današnji dan su svi u lancu gubitnici. Prvo smo trebali donijeti odluku do kad možemo prodavati po tad aktualnim cijenama da rasprodamo zalihe, a ne danas smo donijeli odluku, sutra vi prodajete po nižim cijenama. Halo! Stop. Što je sa zalihama?

Opširnije pročitajte ovdje.

sjever.hr/jutarnji.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.