Now Reading:
NEMA LISTA ČEKANJA Za čakovečke vrtićarce u Slemenicama se stvaraju novi uvjeti, u tijeku radovi vrijedni više od 1,9 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

NEMA LISTA ČEKANJA Za čakovečke vrtićarce u Slemenicama se stvaraju novi uvjeti, u tijeku radovi vrijedni više od 1,9 milijuna kuna

Grad Čakovec od jeseni će osigurati nove jasličke kapacitete, a projekt je u Slemenicama započeo još tijekom prošle školske godine, kako se predvidjelo da će za smještaj u jaslicama čekati 40-ak djece.

Čakovec je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem prema posljednjem popisu stanovništva nije zabilježen znatniji pad broja stanovnika, pa slatke brige sada muči sa sve većim brojem upisane djece u vrtiće i škole. Ove godine nastoji uvesti novosti kojima je cilj mladim obiteljima pomoći u podizanju obitelji i obrazovanju djece, pa projektom vrijednim više od 1,9 milijuna kuna radi i na stvaranju novih uvjeta u Slemenicama.

-Slemenice su nekoliko kilometara udaljene od Mačkovca, Žiškovca i Krištanovca, tako da će mještanima tih naselja u sastavu grada, jaslice u Slemenicama biti najbliže. U tom dijelu administrativnog područja Grada Čakovca nema jaslica, a dječji vrtić nalazi se u Mačkovcu. Ujedno ćemo pritom u funkciju staviti Društveni dom u Slemenicama, predimenzionirani objekt na kojem se radilo više od 10 godina, a jaslice su konačan korak prema završetku ovog projekta“, objasnila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Veliki korak prema ukidanju listi čekanja za smještaj u jaslicama

Tako će se u prizemlju Društvenog doma u dogovoru s tamošnjim mjesnim odborom otvoriti jasličke skupine koje će moći primiti oko 30 djece od 1 do 3 godine starosti. S obzirom na to da je utvrđen velik interes roditelja potencijalnih malih polaznika, osnovat će se ukupno dvije odgojno-obrazovne skupine koje će kao područni odjel djelovati pod okriljem Dječjeg vrtića „Cipelica“ Čakovec. Pritom je ujedno naglašeno kako mještani unatoč stvaranju novih uvjeta u predškolskom odgoju neće biti zakinuti za sadržaje koji su planirani, u ovom prostorima bogatom domu.

Ovih je dana objavljena Odluka o raspodjeli financijskih sredstava za projekte usmjerene na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2022. godini, a projekt je prijavio i Grad Čakovec kojem će biti dodijeljeno 136 tisuća kuna. Ta će se sredstva uložiti za stvaranje uvjeta u objektu dječjeg vrtića u Slemenicama. A isto je već u punom jeku, tako se trenutno izvode građevinsko – obrtnički radovi, rješava dokup snage za potrebe vrtića i vanjsko uređenje. Ukoliko će sve ići prema planu kao i dosad, nove jaslice vrata bi otvorile tijekom listopada ove godine.

Spomenimo kako preko 80 posto djece u dobi od 3 do 6 godina u ingerenciji Grada Čakovca pohađa predškolske ustanove, pa se kontinuirano obnavljaju postojeći i grade novi kapaciteti. 

-Želimo naše mlade i obitelji zadržati u Čakovcu i Međimurju, pa se trenutno uz stvaranje uvjete u Slemenicama očekuju rezultati europskog natječaja na koji je prijavljena i gradnja novog dječjeg vrtića s 4 jasličke i 6 vrtićkih skupin– rekla je Cividini. Ujedno je Grad Čakovec s Općinom Strahoninec potpisao Sporazum o sufinanciranju boravka djece u njihovom vrtiću, jer je stanovnicima jednog naselja u administrativnom sastavu grada najekonomičnije djecu upisivati u taj vrtić.

Očekuje se da će u pedagoškoj godini 2023./24. Čakovec imati kapacitete dovoljne za prihvaćanje sve djece jasličkog uzrasta, dok su vrtićki kapaciteti već sada dostatni.

www.sjever.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.