Now Reading:
FOTO Županijska berba ove godine na Lovrečan bregu – med trse su zašli i posla se primili i varaždinski župan i njegova zamjenica!
Full Article 3 minutes read

FOTO Županijska berba ove godine na Lovrečan bregu – med trse su zašli i posla se primili i varaždinski župan i njegova zamjenica!

Tradicionalno, Varaždinska županija organizirala je Županijsku berbu, ove godine četvrtu i to u suradnji s Općinom Cestica, a berači su se okupili u nedjelju na izletištu Vinotočja Županić na Lovrečan bregu.

Ovom manifestacijom kojom se označava početak sezone berbi u varaždinskom kraju čuvaju se stari običaji i njeguje tradicija, a Županija na taj način daje daljnju potporu vinarima u njihovom radu te nastojanju da im vina budu što bolja i kvalitetnija.

Ovoga je puta domaćin Županijske berbe koju su uz Županiju organizirali Općina Cestica, županijska Turistička zajednica i TZ Sjever Zagorja bio Marijan Županić, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica.
-Zahvaljujem svima koji su odazvali i pristali malo se naplezati po bregu, naberu kaj se trebva nabrati, a onda i dobro popiju i pojedu. Berači su iz godine u godinu sve upitniji, nema ljudi, a grožđa ima. Urod je malo smanjen, za nekih 20 do 30 posto, ali kvaliteta grožđa je dobra – rekao je Županić.

Beračima su se pridružili brojni županijski dužnosnici i načelnici susjednih općina, a posla su se primili i župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec koja je istaknula da je nakon ljeta, jesen u našem kraju najživlje i najvažnije godišnje doba jer mnogobrojni vinari imaju pune ruke posla ubirući plodove svog rada i zalaganja.

-Upravo je cestički kraj jedan od najvinorodnijih krajeva u Varaždinskoj županiji, a tradicija proizvodnje vina seže u daleku prošlost. Na ovome području imamo veliki broj vinogradara i vinara koji proizvode vrhunska vina i za to osvajaju međunarodne nagrade – kazala je zamjenica župana.

Naglasila je da Udruga vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica uz organizaciju vinskih izložbi te stalnih edukacija svojih članova promiče Općinu Cestica, ali i cijelu Varaždinsku županiju te je odličan primjer rada i djelovanja lokalnih udruga koje čuvaju svoj identitet i tradicijsku kulturu.

-Moram posebno istaknuti i cestičku vinsku cestu „Klampotic“ na kojoj mnoga obiteljska gospodarstva nude domaćim te stranim gostima razna sortna vina, ali i domaće gastro proizvode. Inače, da su vina našeg varaždinskog vinogorja izuzetno dobra i kvalitetna jasno je iz čak 38 dobivenih medalja s održane ovogodišnje izložbe vina Decanter u Londonu – rekla je Zagorec.

Da je Općina Cestica poznata po prekrasnim brežnim dijelovima podsjetio je načelnik Mirko Korotaj.
-Na području naše općine trećina je područja pod vinogradima i tu se proizvodi vrlo kvalitetno vino: chardonnay, sauvignon, graševina i imamo dosta domaćinstava koja se proizvodnjom vina bave profesionalno. Upravo će taj dio upotpunjavati turističku djelatnost Općine Cestica jer kontinentalni turizam počeo se razvijati i na ovom području – rekao je Korotaj.

Za dobar štimung pobrinuo se tamburaški sastav Kandidati, a za ceremoniju je bio zadužen vincilir Krunoslav Čolo. Nakon dobro obavljenog posla među trsovima, berači će se, sasvim zasluženo, opustiti i družiti uz dobru kapljicu, glazbu i domaće gastro delicije.

a.kučić/sjever.hr
11.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.