Now Reading:
OGROMAN PROJEKT od velikog značaja za 10 000 kućanstava – radovi na aglomeraciji Zabok-Zlatar bliže se kraju
Full Article 4 minutes read

OGROMAN PROJEKT od velikog značaja za 10 000 kućanstava – radovi na aglomeraciji Zabok-Zlatar bliže se kraju

U Svetom Križu Začretje održan je službeni posjet gradilištu na kojem se izvodi dio radova u sklopu projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar.

-Danas smo se okupili na gradilištu povodom početka radova asfaltiranja i završne sanacije prometnica. U sljedećim mjesecima kontinuirano će se na tome raditi. Asfaltiranje bi od sada trebalo slijediti dinamiku ostalih radova, što se odnosi i na sve daljnje, nove dionice. Zadovoljni smo napretkom po pojedinim LOT-ovima. Do kraja ove godine Izvođač namjerava povećati realizaciju izvršenja na 50%, te završiti radove do kraja 2023. godine. Trenutno smo pred finalizacijom rješavanja problema oko cjenovnog povećanja materijala uslijed aktualnih poremećaja na tržištu. Na LOT-u II očekujemo završetak radova do kraja studenog, kada završava ugovor s Izvođačem radova. Ovdje ne bi smjelo biti kašnjenja jer su i radovi na izgradnji kolektora praktično privedeni kraju. Očekujem da će se sve ekipe koje trenutno rade na LOT-u II, preraspodijeliti na LOT-ove I i III, kako bi se i ovdje pojačala dinamika izvođenja radova – rekao je Mario Mihovilić, direktor Zagorskog vodovoda.

Obilasku radova nazočio je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić, koji je pohvalio odlične odnose i komunikaciju među svim dionicima projekta.

-Pratili smo pritužbe oko asfaltiranja određenih dionica, međutim, ja i ovim putem u ime uprave Hrvatskih voda, generalnog direktora, svoje osobno ime i u ime svih stručnih službi, molim za razumijevanje. Ovo je ogroman projekt, kakav ne samo ova sredina, nego i mnoge druge sredine u Hrvatskoj, ne pamte. Projekt je podložan vremenskim uvjetima te mnogim drugim problemima. Upravo u protekle dvije godine imali smo i pandemiju te rat u Ukrajini, što je izazvalo eskalaciju cijena. Zadovoljni smo da će se riješiti i problem s cijenama koji je pogodio i Projekt i Izvođače koji zaista ne bi sami trebali podnijeti taj teret. Pred nama je zimski period, a do tad imamo dovoljno vremena da se riješi sve što je planu, uz veliko strpljenje mještana i građana. To strpljenje bit će nagrađeno u sljedećih pedeset, pa i sto godina, ne samo u smislu jednog ekološki prihvatljivijeg života i očuvanja okoliša nego i u smislu stvaranja pretpostavki za značajnu gospodarsku nadogradnju. Zagorski vodovod oduvijek je bio važan partner Hrvatskih voda i sve smo zajednički započete projekte uspješno završili – tako će biti i s ovim, zaključio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Vukmirić.

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.

Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar.

Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10 000 kućanstava: Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50% na 88%, a u aglomeraciji Zlatar s 33% na 79 %, uključujući i 100% priključenje industrije.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta definirana je ukupna procijenjena vrijednost Projekta u iznosu od 598.099.185,26 kn, ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kn, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao Korisniku iznose 321.355.962,44 kn, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta.

Projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 1. siječnja 2014. godine do 30. lipnja 2023. godine.

www.sjever.hr
10.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.