Now Reading:
Akcija “Sigurno u školu” – Varaždinska policija pojačano će pokrivati sve prometnice u zonama škola
Full Article 4 minutes read

Akcija “Sigurno u školu” – Varaždinska policija pojačano će pokrivati sve prometnice u zonama škola

Već tradicionalno uz početak nove školske godine na Trgu slobode u Varaždinu održana je akcija “Sigurno u školu”, a koju organizira Hrvatski autoklub uz potporu MUP-a i Varaždinske županije. Današnja akcija održana je za učenike I., II. i VI. osnovne škole u Varaždinu, dok će se za učenike ostalih škola na području Varaždinske županije akcija održavati sve do 15. rujna.

Kako je istaknuo predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, Zvonimir Sabati ovo je iznimno važan dan za sve školarce, posebice za one koji su krenuli u prve razrede, jer se nastoji osigurati najveći stupanj sigurnosti upravo za tu najmlađu skupinu sudionika u prometu.

HAK u suradnji s Policijskom upravom već niz godina provodi tu akciju, a sad se uključio i Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Tako ćemo postaviti 60-ak velikih plakata na svim nadstrešnicama te ćemo ih staviti i u sve osnovne škole. Između ostalog, ponudit ćemo i našu uslugu dodatnog propagiranja te akcije putem letaka i drugih sličnih aktivnosti – pojasnio je Sabati.

Prošle je godine na cestama Varaždinske županije stradalo 46- ero djece, od kojih je devetero zadobilo teške tjelesne ozljede, a potvrdio je to voditelj poslova prometne policije u Policijskoj upravi varaždinskoj, Danijel Posavec.

– Ono čime smo izuzetno zadovoljni je činjenica kako zadnjih nekoliko godina na prometnicama u našoj županiji nemamo smrtno stradale djece. Da bismo taj trend zadržali i dalje, policija kao i svake godine prilikom početka nove školske godine, pojačano pokriva sve prometnice u zonama škola, s prvenstvenim ciljem da zaštiti djecu u prometu – rekao je Posavec te uputio apel svim vozačima da poštuju prometne propise, ne samo u zonama škola, nego na svim cestama.

– U svakom trenutku kada vide dijete uz prometnicu, trebaju smanjiti brzinu i biti pripravni na neplanirane i neočekivane poteze djece jer ona još uvijek nisu svjesna opasnosti koje im prijete na cesti. Pozivamo i roditelje da prilikom prijevoza djece u motornim vozilima poštuju propise o prijevozu djece, a to znači da se sva djeca koja su niža od 150 centimetara ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, a sva ostala djeca moraju biti u odgovarajućim sjedalicama i vezana. Roditelji moraju biti svjesni opasnosti koje prijete njihovoj djeci, a to je da već pri naletnoj brzini od 20 do 30 kilometara na sat, u slučaju prometne nesreće kada se dva vozila sudare, dijete može teško stradati – objasnio je Posavec i pozvao sve one roditelje, koji to još nisu učinili da pokažu svom djetetu put do škole, a koji mora biti najsigurniji.

Predstavnik HAK-a, Stanislav Hošnjak naglasio je kako se akcija provodi već više od 50 godina.

– Danas smo predvidjeli malu školu prometa unutar koje ćemo educirati djecu kako se prelazi preko zebre bez policajca, bez zebre i samostalno. Prvenstveno je namijenjena prvašićima koji se prvi puta samostalno susreću s cestom, a nisu svjesni opasnosti koje im prijete – rekao je Hošnjak.

Akciju je podržao i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je naglasio da Županija osim što vodi brigu o kvaliteti obrazovanja učenika, vodi brigu i o tome da se dobro i sigurno osjećaju u svim županijskim školama i školskim ustanovama, ali i na putu do škole, odnosno iz škole.

– Protekli je mjesec na području Varaždinske županije bio pun prometnih nesreća, smrtno stradalih, ozlijeđenih. Upravo bi nam taj mjesec trebao biti poučak koliko je važno voditi brigu o svim sudionicima u prometu, i o odraslima, a pogotovo o djeci, posebice o prvašićima za koje je ovo prvi veliki životni iskorak – izjavio je Stričak uputivši apel svima koji sudjeluju u prometu da vode brigu o svojoj, ali i sigurnosti svih ostalih sudionika u prometu.

Da akcija ima učinak, dokazao je Adrian Terezić, učenik 1. b razred 1. OŠ Varaždin, objasnivši svima kako trebamo prelaziti zebru.

– Trebamo gledati lijevo i desno i vidjeti je li crveno ili zeleno svjetlo na semaforu na kojem imamo zelenu, žutu i crvenu boju. Zelena boja znači da možeš ići, a crvena da staneš – objasnio je prvašić Adrian.

jmiklauzic / www sjever.hr
06.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.