Now Reading:
Varaždinska županija za obrazovanje izdvaja više od polovice svog proračuna, župan Stričak najavio: Do kraja mandata kreće dogradnja ivanečke osnovne škole!
Full Article 4 minutes read

Varaždinska županija za obrazovanje izdvaja više od polovice svog proračuna, župan Stričak najavio: Do kraja mandata kreće dogradnja ivanečke osnovne škole!

Prvi je dan nove školske godine, a u školske klupe u Varaždinskoj županiji u ponedjeljak je ponovno sjelo oko 15.500 učenika. Ove školske godine u osnovne škole kreće 1024 prvašića, a njih je u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu dočekao i varaždinski župan Anđelko Stričak koji je zajedno s gradonačelnikom Miloradom Batinićem obišao i Srednju školu Ivanec.

Tom je prilikom podsjetio kako je Varaždinska županija za obrazovanje izdvaja više od polovice svog proračuna. Ona je osnivač 33 osnovne i 13 srednjih škola, jednog učeničkog doma i 16 Centara izvrsnosti i jednog talent centra, a još se dva grade.

-Ove školske godine u osnovne škole, kojima je osnivač Županija, upisano je 9112 učenika od čega 1024 prvašića. U srednje škole upisano je 6853 učenika, a u prve razrede upisano je 1805 učenika – rekao je Stričak te dodao kako varaždinske škole pohađa i 158 učenika iz drugih županija.

Župan je napomenuo i da Varaždinska županija financira produženi boravak u školama, a ove godine ga pohađa 1162 učenika.

Nagrađujemo učenike za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima i stipendiramo učenike i studente – podsjetio je Stričak.

Varaždinska županija je ove godine u obrazovanje uložila značajna sredstva. Tako je dograđena osnovna škola u Velikom Bukovcu za što je izdvojeno 13,2 milijuna kuna, a u četvrtak će biti otvorena i nova osnovna škola u Svetom Iliji. Vrijednost tog projekta je 64 milijuna kuna. Osnovna škola Vidovec uskoro će dobiti novi parket, traju radovi na osnovnoj školi u Ludbregu koji su vrijedni 1,3 milijuna kuna, a u sklopu osnovne škole Trnovec obnovljene su stolarija i fasada.

-Pred nama je 6 projekata što je prije 2 tjedna najavila i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije kada nam je uručila 6 odluka o sufinanciranju izrade projektne dokumentacije. Od toga se 4 odnose na školstvo. U Osnovnoj školi Bisag i Osnovnoj školi Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama planiramo isprojektirati nove školske sportske dvorane. Jedan dio odnosi se za dogradnju Glazbene škole u Varaždinu i na uređenje dvorca Šaulovec za potrebe hrvatskog talent centra čiji je osnivač Varaždinska županija – kazao je Stričak.

Kako je najavio, do kraja njegovog mandata počet će i dogradnja osnovne škole u Ivancu za što je ishođena građevinska dozvola.

-Procijenjena vrijednost je 45 milijuna kuna i ako ne uspijemo povući ta sredstva iz državnog proračuna, mi ćemo se, ako treba i kreditno zadužiti – rekao je Stričak.

Prati se i situacija vezana uz rast cijena energenata i građevinskog materijala, pa su tako na prošloj sjednici Županijske skupštine donesene odluke kojima je Varaždinska županija Medicinskoj školi i Srednjoj školi Arboretum Opeka odobrila kreditno zaduženje u iznosu od 10 milijuna kuna kako bi osigurale dodatna sredstva za dovršetak centara izvrsnosti.

-U sklopu 20 škola postoje već određene elektrane u kojima se proizvodi dodatna energija za potrebe naših škola. Na proljeće smo s Ministarstvom regionalnog razvoja potpisali 12 ugovora kako bismo na još 12 škola izgradili solarne elektrane i pripremamo za još 10-ak škola takve projekte – pojasnio je Stričak.

Time će između 80 i 90 posto škola u Varaždinskoj županiji proizvoditi vlastitu energiju. Prema riječima župana, ovo je, u situaciji kada cijene energenata divljaju, izuzetno bitno kako bi im ostalo više sredstava za druge potrebe u školstvu.

Gradonačelnik Batinić istaknuo je zadovoljstvo što je ove godine upisano više učenika u strukovna zanimanja.

-Na inicijativu gospodarstva, u suradnji sa Srednjom školom prije nekoliko godina pokrenuli smo proizvodna zanimanja. Prvo su bili stolari, a sada i CNC operateri i to je smisao obrazovanja. Školovanje učenika za ona zanimanja koja se traže na tržištu rada – rekao je Batinić.

Ravnateljica Srednje Škole Ivanec Lidija Kozina kazala je kako je u prve razrede upisano 90 učenika u pet razrednih odjela i to dva razredna odjela Gimnazije, jedan razredni odjel ekonomista, jedan razredni odjel CNC operater i jedan odjel instalatera kućnih instalacija, strojobravara i stolara.

-Srednju školu Ivanec pohađa 400 učenika – rekla je Kozina te dodala kako škola posljednjih nekoliko godina bilježi rast broja učenika koji se školuju u strukovnim zanimanjima.

Inače, u posljednje dvije godine u obnovu zgrade, sanitarnih čvorova, trga te u informatičku opremu uloženo je 1,5 milijuna kuna.

Po prvi puta u klupe ivanečke osnovne škole sjest će 87 učenika, a prema riječima ravnatelja Damira Jagića to je 10 prvašića više nego prošle godine što je, kako ističe, dokaz da Ivanec kao sredina ima puno potencijala za budućnost.

tklopotan / www.sjever.hr
05.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.