Now Reading:
Zagorski gospodarski zbor ovaj četvrtak po 30. put otvara svoja vrata!
Full Article 4 minutes read

Zagorski gospodarski zbor ovaj četvrtak po 30. put otvara svoja vrata!

Niz godina, pa tako i ovoga puta, Zagorski gospodarski zbor zajednički organiziraju Grad Krapina i Krapinsko-zagorska županija, Radio Kaj, HGK- Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

Kako je objasnio direktor Radija Kaj Drago Gradečak ovogodišnji ZGZ ima izlagače iz triju država – iz Hrvatske, Slovenije i Bih, iz šest županija, a ima ukupno 157 izlagača, a županija partner je Međimurska županija. Među njima su velike industrije, poput Vetropack straže, veliki izvoznici kao što je Kotka i mnogi drugi, tu su i izlagači iz područja telekomunikacija, televizije, brojni OPG-ovi koji će prodavati svoje proizvode u prodajnim kućicama u Šetalištu Hrvatskog narodnog preporoda.

Među izlagačima će biti i obrazovne ustanove, Poduzetnički centar, dizajn, sve ono što u Zagorju posluje i što se željelo predstaviti na ovom Zboru, dati doprinos Tjednu kajkavske kulture.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga istaknuo je kako su članovi obrtničke komore iznimno zadovoljni što imaju priliku na ovaj način prezentirati svoje proizvode i usluge.

-Svake godine, pa tako i ove predstavnici Ceha frizera posjetiteljima Zbora pružaju besplatne frizerske usluge. Predstavnici Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta prezentiraju različite umjetničke zanate među kojima su izrada tradicijskih drvenih igračaka i licitarskih srca koja su upisana u fenomen na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, a s ciljem upozoravanja na potrebu očuvanja tradicijskih i umjetničkih vještina i obrta – rekao je Varga.

Predsjednik HGK – Županijske komore Krapina Josip Grilec prisjetio se prvog ZGZ-a koji je organiziran 1992. godine kada je bilo hrabro baviti se gospodarstvom.

-Svake godine do pandemije, Zbor je bio sve veći i bolji, raznovrsniji i inovativniji, a posljednje dvije godine su nas na neki način zaustavile u razvoju. Ovo je prva postpandemijska godina, kada ponovo ide prema gore – dodao je Grilec.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović kazao je kako Zagorski gospodarski zbor jedan od neizostavnih dijelova Tjedna kajkavske kulture.

-Nakon dvije godine obilježene pandemijom, Zbor se vraća u punom obimu i bit će smješten kod Osnovne škole Ljudevit Gaj, ali i kroz cijelo Šetalište narodnog preporoda. Na neki način možemo reći da je Zbor već počeo i ima svoju uvertiru jer su vinari koji su na Vinskom placu također proizvođači i čine dio našeg gospodarstva – rekao je gradonačelnik.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek naglasila je kako je trideset godina Zagorskog gospodarskog zbora respektabilna brojka i u tih 30 godina jako je puno ljudi sudjelovalo u pripremi i organizaciji Zbora.

-U tom je vremenu Zbor rastao i sad je zaista dosegao stadij važne gospodarske manifestacije, ne samo za našu županiju, nego i šire, za regiju. Organizira se zbog gospodarstvenika i obrtnika, promocije gospodarstva Krapinsko-zagorske županije, svega onoga što naše gospodarstvo nudi. Podaci za 2021. godinu govore o porastu prihoda u gospodarstvu od 16 posto, u odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna. Postotak od 180 posto pokrivenosti uvoza izvozom govori o velikoj snazi našeg gospodarstva koje je velika pokretačka snaga razvoja naše županije – rekla je zamjenica Petek.

msopek/sjever.hr 05.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.