Now Reading:
Nakon nesretnog slučaja izlijevanja ljepila u oko dječaka pri zbrinjavanju ozljede reagirali iz čakovečke bolnice
Full Article 2 minutes read

Nakon nesretnog slučaja izlijevanja ljepila u oko dječaka pri zbrinjavanju ozljede reagirali iz čakovečke bolnice

Nakon medijskih napisa o neželjenom događaju od 15. kolovoza ove godine kad je pri zbrinjavanju ozljeda arkade desnog oka dječaku starom šest godina došlo do izlijevanja medicinskog Dermabond ljepila u oko dječaka, iz kojih proizlazi da je bolnica nonšalantno prešla preko svega i ignorirala pogrešku naše liječnice, imamo potrebu reći da to nije tako, stoji u priopćenju ŽB Čakovec koje prenosimo u cijelosti.

“Istina je da se dogodio neželjeni događaj prilikom zahvata aplikacije Dermabond ljepila, međutim brzom reakcijom dežurnog liječničkog tima koji je bio involviran u zbrinjavanje pacijenta dijete će biti dobro, što je najvažnije. Roditeljima smo se odmah ispričali, iako nam je jasno da u bojazni za dobrobit njihovog djeteta, to ne znači puno i zajedno s njima smo bili u brizi hoće li incident ostaviti posljedice na dječakovu oku. Izuzetno nam je drago da posljedica neće biti. Svjesni smo trauma koje je dijete prošlo i sad se samo možemo nadati da će se od njih brzo opraviti. Ne pravdamo liječnicu koja je odmah, u cilju sprečavanja takvih incidenata, upozorena na obvezu savjesnog i odgovornog obavljanja radnih zadataka.

Upotrijebiti ljepilo Dermabond bila je dobra odluka kad se radi o djetetu. Naime, djeca su pacijenti koji različito reagiraju na liječničke postupke, zbog čega se u blizini vitalnih struktura izbjegava zbrinjavanje klasičnim, kirurškim putem. Jer kod svakog zbrinjavanja kirurškim šavovima treba lokalno aplicirati i anestetik iglom, što kod djece izaziva dodatnu bol i traumu. Zbog toga se, a i zbog manjeg ožiljka kasnije, kod djece koristi ljepilo Dermabond. Prilikom obavljanja samog zahvata aplikacije Dermabond lijepila nije formirana fizička barijera kako se ljepilo ne bi razlijevalo prema oku što je i dovelo do gore spomenutog neželjenog događaja. Izuzetno nam je žao zbog traume koju je dječak pretrpio, ali drago nam je znati, a u što smo sigurni da daljnjih zdravstvenih problema oka zbog ove pogreške neće biti.

Županijska bolnica Čakovec svakodnevno radi na podizanju standarda kvalitete i zbog toga će organizirati edukacije svojih djelatnika na OHBP-u o principima aplikacije Dermabond sredstva, kao i o prevenciji neželjenih događaja koji su, na žalost, mogući kao i kod svih drugih medicinskih postupaka.”

www.sjever.hr
02.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.