Now Reading:
OVO SE NIJE DOGODILO NAJMANJE 500 GODINA: Dvije trećine Europe u stanju uzbune, bit će samo još i gore
Full Article 2 minutes read

OVO SE NIJE DOGODILO NAJMANJE 500 GODINA: Dvije trećine Europe u stanju uzbune, bit će samo još i gore

Europa je suočena s najgorom sušom u posljednjih najmanje 500 godina. Dvije trećine kontinenta je u stanju uzbune ili su izdana posebna upozorenja, plovidba rijekama je značajno smanjena, kao i proizvodnja električne energije iz hidroelektrana i prinosi određenih usjeva, objavila je u utorak agencija Europske unije, prenosi Jutarnji.

Izvješće iz kolovoza Europskog opservatorija za sušu koje nadzire Europska komisija kaže da je za 47 posto Europe izdana neka vrsta upozorenja zbog jasnog nedostatka vlage u tlu, a 17 posto je u stanju pripravnosti jer je pogođena vegetacija.

Kako se navodi u izvješću, ozbiljna suša koja je pogodila mnoge regije Europe od početka godine dodatno se širi i pogoršava od početka kolovoza. Dodaje se i da će zapadnoeuropsko i mediteransko područje vjerojatno imati toplije i sušnije uvjete od normalnih sve do studenog.

Velik dio Europe suočio se ovoga ljeta s tjednima visokih temperatura, što je pogoršalo sušu, uzrokovalo šumske požare, rezultiralo zdravstvenim upozorenjima i potaknulo pozive za dodatnim djelovanjem u borbi protiv klimatskih promjena.

U priopćenju Komisije stoji da, ako konačni podaci na kraju sezone potvrde preliminarnu procjenu, je trenutna suša vjerojatno najgora u najmanje 500 godina.

Ljetni usjevi su pretrpjeli veliku štetu, s prinosima kukuruza za zrno koji će ove godine biti 16 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, a prinosi soje i suncokreta mogli bi pasti za 15, odnosno 12 posto. Hidroenergetika je također pogođena, što utječe na druge proizvođače energije zbog nedostatka vode za napajanje rashladnih sustava, prenosi Jutarnji.

Niski vodostaji otežali su plovidbu rijekama poput Rajne, pri čemu su smanjeni brodski tereti utjecali na transport ugljena i nafte. EDO je rekao da su kiše sredinom kolovoza možda ublažile sušne uvjete, ali u nekim slučajevima dolazile su u kombinaciji s olujama koje su uzrokovale dodatnu štetu.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
24.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.