Now Reading:
Ne piše nam se dobro??? AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za jesen, evo što očekuje Hrvatsku
Full Article 4 minutes read

Ne piše nam se dobro??? AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za jesen, evo što očekuje Hrvatsku

prognoza

Ovog ljeta veći dio Europe borio se s rekordnim vrućinama, sušom i divljim požarima, a sada su meteorolozi AccuWeathera objavili dugoročnu prognozu za jesen koja pokazuje kako prijelaz s ljeta na jesen mnogim Europljanima možda neće biti primjetan zbog toplih i gotovo suhih uvjeta kroz dio sezone, piše Index.hr.

Zapadna Europa pretrpjela je jedan od najintenzivnijih lipanjskih toplinskih valova dosad, vrućina se dodatno pojačala kako je stizao srpanj, dok su u srcu ljeta od Portugala do Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zabilježene rekordne temperature, piše AccuWeather, a prenosi Index.

Viši meteorolog Tyler Roys očekuje da će topliji uvjeti od normalnih i dalje biti trend diljem zapadne i središnje Europe tijekom velikog dijela jesenskih mjeseci te da će se dominantno područje visokog tlaka koje je dovelo do ekstremnih toplinskih valova zadržati barem tijekom prvog dijela jeseni. To znači da će temperature biti u prosjeku 1-2 Celzijeva stupnja iznad normalnih razina u većem dijelu zapadne i srednje Europe.

Mnoga mjesta u Europi bi, prema Roysovim riječima , temperature u granicama normale mogle doseći tek u studenom.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da izgledi za raširene oborine koje bi spriječile sušu u regijama koje su njom najviše pogođene nisu obećavajući. Vrijeme će biti suše od uobičajenog u zoni od Pirenejskog poluotoka do Francuske, Italije, pa čak i na sjeveru do južnih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva, kažu prognostičari.

-Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Njemačku u desetljećima – rekao je Roys.

Dugotrajna suša nastavit će stvarati probleme u opskrbi hranom i vodom, kao i s prijevozom robe diljem Europe zbog iznimno niskih vodostaja rijeka, a težak udarac pretrpjet će i poljoprivreda.

Sezona šumskih požara, prema višem meteorologu Alanu Reppertu, koja obično jenjava u rujnu i početkom listopada, vjerojatno će se nastaviti i tijekom jeseni.

-U baltičkim zemljama palo je više oborina u proteklih nekoliko mjeseci nego u većem dijelu ostatka Europe. Što se tiče šumskih požara, u usporedbi s ostatkom kontinenta, to je područje puno sigurnije – objasnila je meteorologinja Alyssa Smithmyer.

Prognostičari kažu da će trebati vremena da se oluje prošire sjevernim dijelom Europe kao rezultat snažnog područja visokog tlaka za koje se očekuje da će se zadržati ​​tijekom prvog dijela sezone.

Dok bi područja Londona i Oxforda u Engleskoj mogla ostati suša, u drugom dijelu jeseni u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva moguće su učestalije oluje, kao i u dijelovima Irske i Norveške. Ta će područja biti pogođena češćim kišama, a temperature bi mogle pasti na razinu nižu od prosjeka.

Očekuje se da će se neki od najrazličitijih vremenskih uvjeta jesenske sezone događati nad jugoistočnim dijelovima kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. Roys očekuje da će u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplinskih valova prije nego što dođu promjene u vremenskom obrascu te da bi ova područja mogla zabilježiti porast padalina do druge polovice sezone.

-Ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tijekom sezone formira medicane – kazao je Roys.

Taj se izraz odnosi na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora te može proizvesti jake vjetrove i jaku kišu.

-Ovaj scenarij, bude li se odvijao, mogao bi biti jedina nada ovog dijela Europe za bilo kakvo olakšanje od uporne suhoće. Ako se ovaj scenarij ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajat će do dugo u jesen – zaključio je Roys.

www.sjever.hr / index.hr
18.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.