Now Reading:
Devet filmskih dana, jedanaest radionica i 110 sudionika: već petu godinu zaredom u Varaždinu otvorena Škola medijske kulture
Full Article 2 minutes read

Devet filmskih dana, jedanaest radionica i 110 sudionika: već petu godinu zaredom u Varaždinu otvorena Škola medijske kulture

Već petu godinu zaredom Varaždin je domaćin Škole medijske kulture „dr. Ante Peterlić” koja je svečano otvorena u četvrtak u kinu „Gaj”. Ovogodišnje, 24. po redu izdanje Škole donosi bogat edukativni program od dva medijska stupnja i jedanaest radionica u kojem će sudjelovati 110 polaznika.

Škola medijske kulture održava se sve do 26. kolovoza, a polaznici iz cijele Hrvatske u devet filmskih dana slušat će predavanja, sudjelovati na metodičkim i video radionicama, večernjim projekcijama filmova i jutarnjim skupnim raspravama o filmu.

Polaznike je na svečanom otvorenju pozdravila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić izrazivši nadu da će iz Varaždina ponijeti lijepe uspomene i vrijedna znanja.

Inače, Škola medijske kulture već niz godina funkcionira kao vrijedna platforma za edukaciju stručnog školskog osoblja, ali i studenata, učenika i svih zainteresiranih građana, na području filmske umjetnosti, a prema izvješću Vijeća Europe spada među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 150 najvažnijih na razini Europske Unije.

Voditeljica Škole Sanja Zanki Pejić naglasila je kako je čak polovica sudionika, odnosno profesora i nastavnika kojima je škola prvenstveno i namijenjena dolazi iz Varaždina i Varaždinske županije, dok ostatak dolazi iz cijele Hrvatske.

-Oni svi danas su pristigli u Varaždin i već cijelo popodne aktivno rade kako bi završili svoje filmove koji su rezultat radioničkih programa sve do 25. kolovoza kada imamo završnu večer i prezentaciju sadržaja – poručila je Zanki Pejić.

Osvrnuvši se na početke Škole, tajnik Hrvatskog filmskog saveza Hrvoje Selec istaknuo je kako se broj programa iz godine u godinu povećavao. Kako je naglasio, među ovogodišnjim polaznicima su dvije koje Školu pohađaju već pune 24 godine, odnosno od samih njezinih početaka.

-Lijepo je vidjeti mlade, profesore i nastavnike koji svoje znanje prenose dalje u učionicu na najmlađe što je ono što Škola medijske kulture pruža u ove 24 godine – rekao je Selec.

www.sjever.hr
18.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.