Now Reading:
Satnica taman „za polizati”: evo koliko dugo Hrvati trebaju raditi za kuglicu sladoleda
Full Article 3 minutes read

Satnica taman „za polizati”: evo koliko dugo Hrvati trebaju raditi za kuglicu sladoleda

Kako prenosi N1, prosječna satnica hrvatskog radnika je taman “za polizati”. Kupi li skuplji sladoled u Splitu ima za tri kuglice, a kuglicu više imat će ako pripazi i kupuje tamo gdje je svaka kuglica po 10 kuna.

Da bi si prosječno plaćeni Hrvat mogao priuštiti kuglicu sladoleda trebao bi raditi 18 minuta, dok bi radnik s prosječnom njemačkom plaćom za kuglicu sladoleda od 1,70 eura trebao raditi pet minuta.

Naime, Institut njemačkog gospodarstva objavio je da je za sat vremena rada u lipnju ove godine prosječan Nijemac zaradio jednu ulaznicu za kino, pola kilograma kave, markicu za pismo, kruh i bocu piva, dok je prije 30 godina za sve to morao raditi sedam minuta duže, piše Slobodna Dalmacija.

Za ove stavke koje trenutno koštaju 101,66 kuna, prosječno plaćeni radnik u Hrvatskoj trebao bi raditi dva sata i 21 minutu po prosječnoj neto satnici od 43,01 kune. Ako radnim danom ode u kino za ulaznicu treba 30 kuna i uz to još može kupiti polubijelu pogaču od pola kilograma za 11,99 kuna. Samo pola kilograma kave hrvatskog radnika košta kompletnu satnicu, i ako kupi toliko kave, nema za ništa više.

Iz njemačkog instituta navode da kupnja televizora sada zahtijeva manje rada nego prije 30 godina – 17 sati i 58 minuta, dva dana i gotovo dva sata, a 1991. godine za televizor je prosječno plaćeni njemački radnik morao raditi 79 sati i četiri minute.

Prosječno plaćeni radnik u Hrvatskoj prema primanjima je bliži njemačkom radniku od prije tri desetljeća nego današnjem, za čijim standardom mjerenim kupnjom televizora zaostaje tridesetak godina jer mu treba 77 sati rada ili gotovo dva tjedna da bi zaradio jedan televizor koji košta 3300 kuna.

Prošle je godine bruto satnica u Hrvatskoj bila 11,2 eura, a u Njemačkoj 37,2 eura. Tri radnika u Hrvatskoj u sat vremena rada zarade malo manje nego jedan u Njemačkoj, a ove će godine minimalna njemačka satnica premašiti prosječnu hrvatsku satnicu. Naime, minimalne bruto satnice u Njemačkoj već su povećane s 9,82 na 10,45 eura, a u listopadu trebaju dodatno porasti na 12 eura. Inače, oko šest milijuna Nijemaca trenutno radi za manje od 12 eura po satu.

Prosječna plaća u Hrvatskoj trenutno iznosi 7690 kuna, a više od 60 posto radnika zarađuje manje. Svaki četvrti ima prosječnu plaću manju od 4958 kuna, a svaki drugi manju od medijalne plaće od 6490 kuna.

Sramotno?

www.sjever.hr / n1 / slobodnadalmacija.hr
15.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.