Now Reading:
Ova dva grada sa sjevera Hrvatske su apsolutni rekorderi prema količini odvojeno prikupljenog otpada – još pet ih je nadomak cilja
Full Article 5 minutes read

Ova dva grada sa sjevera Hrvatske su apsolutni rekorderi prema količini odvojeno prikupljenog otpada – još pet ih je nadomak cilja

Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja samo četiri hrvatska grada u prošloj su godini premašila stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada te zadovoljili direktivu Europske unije. Među njima su i dva grada sa sjevera Hrvatske, Prelog i Koprivnica, dok ih je još pet nadomak cilja, pokazuje to analiza portala Gradonačelnik.hr.

Apsolutni rekorder je i dalje Prelog koji je prošle godine ostvario stopu od 67,4 posto odvojeno prikupljenog otpada, a među četiri najbolja grada u Hrvatskoj je i Koprivnica koja je s 55,4 posto odvojeno prikupljenog otpada zauzela visoko 2. mjesto.

U top 10 najnaprednijih gradova je čak pet sa sjevera Hrvatske. To su, kao i prošle godine, Čakovec koji je sa 49,7 posto odvojeno prikupljenog otpada tik cilju, Ludbreg sa 46,5 posto, Križevci sa 46,3 i Varaždin sa 44,8 posto, dok je stopu od 40 posto premašio još i Novi Marof.

Grad Prelog je u dvije godine u gospodarenje otpadom uložio 15,6 milijuna kuna, osigurao je prikupljanje otpada na kućnom pragu, sortirnicu i kompostanu, a iako im je stopa odvojeno prikupljanjog otpada nešto niža nego godinu prije, uvjerljivo drži poziciju najnaprednijeg hrvatskog grada. Rezultat je to ostvaren stalnim ulaganjem u sustav gospodarenja otpadom.

Koprivnica je europsku normu zadovoljila još 2019. godine, a u 2020. godini dodatno je povećala stopu na 55,75 posto, prestigla Grad Krk i uvjerljivo se pozicionirala kao drugi najuspješniji grad u Hrvatskoj. Inače, Koprivnica je i u velikom izboru portala Gradonačelnik.hr za najbolji grad prije dvije godine pobijedila u kategoriji Eco-city, a ovo je još jedna potvrda da je riječ o gradu koji iz godine u godinu pametnim ulaganjima i projektima napreduje i podiže standarde na polju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Osim što je u 2021. godini započeo pilot projekt prikupljanja metala na kućnom pragu, koprivničko komunalno poduzeće podijelilo je 8.500 žutih spremnika za odvojeno prikupljanje plastike na kućnom pragu, postavljeno je i 27 novih spremnika na 17 lokacija gradskih zelenih otoka.

Grad Čakovec koji je u proteklih godinu dana stopu podignuo sa 48,95 na 49,7 posto odvojeno prikuplja otpad već 25 godina te se u najnovijem izvješću pozicionirao kao peti najnapredniji grad u zemlji. Prema riječima gradonačelnice Ljerke Cividini, na postojećem odlagalištu u planu je izgradnja nove sortirnice, a Grad i dalje provodi akcije o važnosti čuvanja okoliša i odvajanja i recikliranja, posebno kod djece i mladih.

Grad Ludbreg i ove je godine među deset najnaprednijih gradova, a s 10. pozicije popeo se na visoku 6. među hrvatskim gradovima. Ludbreg iz godine u godinu nizom projekata i mjera podiže svijest građana i stopu odvojenog prikupljanja otpada, pa je tako prije šest godina sanirano odlagalište „Meka”, dok je 2018. godine izgrađeno Reciklažno dvorište vrijedno gotovo pet milijuna kuna. U 2021. godini nabavili su i novo specijalno vozilo za odvojeno prikupljanje, a odobren im je i projekt vrijedan gotovo 650 tisuća kuna za nabavu komunalne opreme.

Križevci, osim na infrastrukturu, fokus stavljaju na edukaciju građana, gradskih poduzeća i ustanova. Ove godine pokrenut je projekt „Živi održivo – smanji otpad“ kroz koji će se provesti niz edukacija za gradske ustanove, poduzeća, udruge i građane. Kroz ove edukacije nastojat će se utjecati na smanjenje otpada, ali i pružiti primjer kako postupati s otpadom. U vrtićima, osnovnim i srednjim školama održat će se predavanja za sve razrede na temu pravilnog postupanja s otpadom.

Među najuspješnijim gradovima je i Varaždin koji je s odvojenim prikupljanjem otpada počeo još prije 20 godina. Naime, 2002. godine komunalno poduzeće Čistoća podijelilo je spremnike za odvojeno skupljanje papira i plastike, a podjelom vreća i odgovarajućih spremnika za tekstil, staklo, metale, plastiku i papir od 2016. godine građani Varaždina imaju mogućnost odvajanja otpada na kućnom pragu.

Grad Novi Marof u godinu je dana stopu odvojeno prikupljenog otpada povećao za preko 10 posto i tako se svrstao među deset gradova s najvećim napretkom. U gradskoj upravi zadovoljni su ovim rezultatom jer čitav niz godina ulažu u projekte usmjerene prema zaštiti okoliša i ljudskoga zdravlja sprječavanjem ili smanjenjem nastanka otpada, smanjenjem negativnih učinaka nastanka otpada te gospodarenja otpadom.

Jedan od najvećih projekata tu je zasigurno novo reciklažno dvorište otvoreno 15. veljače prošle godine. Nabavljeno je 1439 spremnika za plastiku i 1571 spremnik za papir, 30 spremnika od 1100L za staklo, 10 spremnika od 1100L za biootpad i 60 spremnika za biootpad za kućanstva, a tijekom ove godine trebali bismo nabaviti još 1.900 komada plastičnih kanti zapremnine 120 litara, žute boje za plastiku i 1.588 komada plastičnih kanti zapremnine 120 litara, plave boje za papir.

Foto: arhiva
www.sjever.hr / gradonacelnik.hr
15.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.