Now Reading:
BRIGA ZA OKOLIŠ I ODRŽIV RAZVOJ Podravska središnjica iz godine u godinu diže ekološke standarde, po najvišim svjetskim kriterijima zbrinjavaju otpad
Full Article 5 minutes read

BRIGA ZA OKOLIŠ I ODRŽIV RAZVOJ Podravska središnjica iz godine u godinu diže ekološke standarde, po najvišim svjetskim kriterijima zbrinjavaju otpad

Grad Koprivnica 2019. je premašio zadanu stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, a u 2020. su dodatno povećali stopu na 55,75 posto, prestigli Grad Krk i pozicionirali se kao drugi najuspješniji grad u zemlji. Na toj poziciji ostali su i nakon novog izvješća i rezultata  Ministarstva gospodarstva za 2021., s tek nešto nižom stopom – 55,4 posto, a koje se uz povećanu količinu otpada pripisuje i drugačijoj metodologiji izračuna po kojoj se, pojašnjavaju nam, u stope odvajanja više ne ubrajaju poslovni korisnici.

Inače, Koprivnica je u velikom izboru portala gradonačelnik.hr za najbolji grad prije dvije godine pobijedila u kategoriji Eco-city, te je ovo još jedna potvrda da je riječ o gradu koji iz godine u godinu pametnim ulaganjima i projektima napreduje i podiže standarde na polju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

-Ponosni smo što smo drugi grad po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj, a sve je to zasluga naših sugrađana i stručnih timova ljudi koji rade na projektu razvrstavanja otpada. Isto tako, projektom nabavke novih komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje vozila i projektom nove kompostane u Herešinu dokazali smo da smo u prvih deset gradova po povlačenju europskih sredstava u Republici Hrvatskoj. Pokazujemo da smo sustav koji je spreman na inovacije uz praćenje trendova koje nosi Europska unija kroz New green deal, ali da smo i sustav koji zna kako to staviti na korist onima koji trebaju biti najvažniji u procesima, a to su građani. Pokazali smo da naš komunalni sustav ide naprijed, ali smo pokazali i da je sustav danas spreman biti inovativan uz postojanje mogućnosti gospodarenja otpadom. I ono najvažnije, pokazali smo da smo spremni složiti jedan sustav koji će na najvišim mogućim razinama čuvati okoliš koji imamo. Sve to je rezultat brojnih aktivnosti te pokazuje spremnost Grada za novo proračunsko razdoblje  u EU i gospodarske aktivnosti nakon što završi situacija s COVID-om u pogledu dodatnih inovacija i iskoraka u području zelene ekonomije i održivog razvoja – kaže gradonačelnik Mišel Jakšić.

 Što se tiče projekata kojima su dodatno povećali standarde i stopu prikupljanja otpada ističu projekt nabave novih komunalnih vozila za  odvojeno prikupljanje otpada vrijedan 2,6 milijuna kuna, od čega je njihov  Komunalac ostvario 1,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, što je ujedno i najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta. Komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada koriste se za odvoz papira, plastike i biorazgradivog s kućnog praga na području grada Koprivnice i svih osam općina uključenih u uslužno područje Komunalca.

Lani je u probni rad puštena Kompostana Herešin kojom upravlja tvrtka Komunalac Koprivnica i koja je ujedno kompostana s najmodernijim sustavom kompostiranja u Hrvatskoj. Projekt modernizacije i proširenja postojeće kompostane vrijedan je 14,3 milijuna kuna od čega je 4,5 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Projektom su izgrađene dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4017 metara kvadratnihkoje će služiti za zaprimanje i obradu biootpada te proizvodnju komposta. U sklopu hala smješten je laboratorij za praćenje samog procesa kompostiranja tako da će se u svakom procesu dobiti kvalitetan kompost. Ugrađene su dvije sabirne jame za tehničke vode, a napravljena je i recirkulacija vode za daljnje zalijevanje.

Uz dvije hale sagrađen je i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 50 litara, a nabavljeno je i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te automatska praonica za pranje podvozja vozila. Kapacitet postrojenja je 9000 tona biootpada godišnje.

Nova tehnologija omogućava znatno kraće kompostiranje biorazgradivog komunalnog otpada. Do sada se kompost uobičajeno proizvodio u roku od 10 do 12 tjedana, dok će se u ovakvom pogonu kvalitetan eko kompost proizvesti u gotovo upola kraćem vremenu, odnosno za 6 do 8 tjedana.

Novi način kompostiranja, osim što smanjuje vrijeme potrebno za dobivanje kvalitetnog komposta, neizostavan je dio modernih svjetskih pogona za kompostiranje jer omogućuje bolju kontrolu koja se odnosi na zaštitu okoliša kao što je nastajanje mirisa, plinova, prašine i izgleda okoliša, pojašnjavaju u gradskoj upravi.

Nadalje, Komunalac Koprivnica je od 1.6.2021. počeo provoditi pilot projekt sakupljanja metala na kućnom pragu,  najprije u dva rajona, a prema iskazanom interesu i odazivu građana, projekt će se proširiti i na ostale rajone. Prikupljanje metala i metalne ambalaže obavljat će se jednom mjesečno, a građani će uz obavijesti dobiti i raspored odvoza (odvajanje metalnog otpada u sivim vrećama – besplatne od strane Komunalca).

 Osim toga, do 1.7.2021.,  Komunalac Koprivnica podijelio je 8.500 žutih spremnika za odvojeno prikupljanje plastike na kućnom pragu, nakon što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao suglasnost za podjelu. Svim građanima koji stanuju u kući u Koprivnici i svim prigradskim naseljima žuti spremnik zaposlenici Komunalca su ostavili na kućnoj adresi. Svi spremnici su čipirani, a praznit će se prema redovnom rasporedu odvoza plastike. Uz spremnike u koje nije potrebno stavljati žute vreće, plastiku je i dalje moguće odložiti u žute vreće u slučaju viška plastičnog otpada, a njih je moguće kupiti na blagajnama Komunalca.

Žuti spremnici su nabavljeni preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu Javnog poziva za iskaz interesa za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od 2018. godine. Ugovor s Fondom potpisao je Grad Koprivnica, a nabavljeno je 8500 spremnika za plastiku. Postotak sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša iznosi 85 posto, dok je ostatak podmirio Grad Koprivnica.

Postavljeno je i 27 novih spremnika na 17 lokacija gradskih zelenih otoka.

sjever.hr/gradonacelnik.hr
13.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.