Now Reading:
Vatrogasna dislokacija – DVD Tugonica-Podgrađe u Zatonu kod Nina
Full Article 2 minutes read

Vatrogasna dislokacija – DVD Tugonica-Podgrađe u Zatonu kod Nina

I ove godine između DVD-a Tugonica-Podgrađe i Turističkog naselja Zaton kod Nina u Zadarskoj županiji dogovorena je vatrogasna dislokacija. Još prije 16 godina krenula je suradnja između Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tugonica-Podgrađe, koje djeluje u sklopu Vatrogasne zajednice Općine Marija Bistrica i Turističkog naselja Zaton, u mjestu Zaton kod Nina u zadarskoj županiji. Naime, 2006. godine državna dislokacija, koje je nositelj bila bistrička vatrogasna zajednica, a suorganizator Vatrogasna zajednica Krapinsko zagorske županije, iz Petrčana i TN Punta Skala, prebačena je u TN Zaton. Od tada svake je sezone u TN Zaton prisutno navalno vozilo DVD Tugonica-Podgrađe, a u smjenama od po 10 dana, dežuraju po tri vatrogasca.

Uz vatrogasce DVD Tugonica-Podgrađe, u nekim smjenama borave i vatrogasci DVD Marija Bistrica, Selnica i Laz iz bistričke vatrogasne zajednice, bratskih društava Moravče i Kurilovec, ali i još nekih društava VZKZŽ kao i DVD Lužani iz Slavonije. 2010. godine ukinuta je državna dislokacija u Zatonu. No, ta činjenica nije dovela do prekida suradnje između vatrogasaca Tugonice i Podgrađa i TN Zaton, već je izravno između ova dva subjekta dogovoren nastavak suradnje, koji vrlo uspješno funkcionara već niz godina, a nije prekidan niti u korona godinama, samo 2020. godine u nešto skraćenom obliku.

Trenutnu smjenu u kojoj su baš tri člana DVD Tugonica-Podgrađe posjetili su i predsjednik VZKZŽ Stjepan Skuliber i predsjednik Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah Erih Strašek. Riječ je o čelnicima vatrogasnih zajednica iz dvije susjedne regije u dvije države, koje već godinama sjajno surađuju. U kratkom boravku porazgovarali su sa vatrogascima i zaželjeli im da nemaju intervencija. Požarnih intervencija ove godine do sada nije bilo, no već tradicionalno u vremenu dežurstva vatrogasci pomažu u funkcionalnosti kampa, poslovima poput zalijevanja raslinja i mladih drveća ili pranja površina, kao i kod osiguravanja u slučaju punjenja plinske stanice. Ove godine dislokacije je krenula 20. lipnja i sigurno će biti do 10. rujna, a po potrebi i duže.

www.sjever.hr / VZKZŽ
09.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.