Now Reading:
U Hrvatskoj najesen val štrajkova? Novosel: Inflacija raste zbog lova u mutnom, a rad mora imati veću cijenu
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj najesen val štrajkova? Novosel: Inflacija raste zbog lova u mutnom, a rad mora imati veću cijenu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel gostovao je u N1 studiju te istaknuo da se pita je li se doista morala dogoditi ovako visoka inflacija u Hrvatskoj.

-Sada već znamo da je ona među najvišima na razini zemalja EU-a, a trgovci će pribjeći podizanju cijena pri pretvaranju kune u euro – rekao je Novosel.

Dodao je da su nakon donošenja odluka o ulasku u eurozonu cijene iskazane u eurima porasle daleko više nego što su trebale.
-Vidimo da je taj lov u mutnom doprinio tako visokom rastu inflacije, zato ne bi trebalo čuditi da se zahtjevi sindikata kreću u smjeru povećanja plaća. Privatni sektor je maksimalno podigao cijene koliko je mogao. Ne možemo reći da taj ciklus od povećanih ulaznih troškova nije povećao cijene proizvoda – rekao je Novosel, a donosi N1.

Dodao je kako smo, bez obzira na „misterij troška rada” koji je od strane poslodavca tretiran kao nužno zlo, u poziciji da radne snage više nema i trošak rada mora imati veću cijenu jer poslodavac bez radnika može propasti.
-Radnici iz trećih zemalja pokazali su se skupljima od zadržavanja domaćih radnika – kazao je Novosel istaknuvši da postoji mogućnost pokretanja štrajkova u državnim službama najesen.
-Čekat ćemo najkasnije do kraja rujna. Ako ne dođe do pregovora, krenut ćemo u seriju mogućih štrajkova na razini svih sektora – zaključio je.

www.sjever.hr/N1
02.08.2022.

Input your search keywords and press Enter.