Now Reading:
ZASLADITE SI NEDJELJU Jaje na oko – prefini kremasti kolač s marelicama ili breskvama
Full Article 3 minutes read

ZASLADITE SI NEDJELJU Jaje na oko – prefini kremasti kolač s marelicama ili breskvama

Za jaje na oko znamo svi, ali ovoga vam puta ne savjetujemo da pečete ovo mnogima omiljeno jelo za doručak ili večeru,, već da napravite jaje na oko u slatkoj varijanti, kao prefini kremasti kolač s breskvama ili marelicama.

Priprema je jednostavna i nema potrebe čekati da se krema hladi. Sve se lijepo izlije preko pečenog biskvita, utisnu se polovice breskvi ili marelica, sve se zalije preljevom za torte i to je to! Treba jedino pričekati da se kolač rashladi, kako bi se mogao lijepo rezati na kocke i poslužiti.

Poznata Vukovarka Sandra Gašparić na svojoj je stranici s receptima ReciPeci objavila i ovaj recept te sve lijepo objasnila u videu koji možete pogledati, ako će slučajno biti kakvih nejasnoća.

Jaje na oko je kolač koji se može napraviti ili s breskvama ili s marelicama iz kompota, ali i sa svježim voćem. Ako kolač radite sa svježim voćem, bilo bi dobro da nabavite malo voćnog soka za preljev kolača. U kojoj god varijanti da ga napravite, nećete pogriješiti. Jaje na oko svevremeni kremasti klasik koji osvježava i kojemu ćete se uvijek rado vraćati.

Potrebni sastojci

 Za biskvit:
-3 jaja
-100 g brašna
-100 g maslaca
-100 g šećera
-3-4 žlice mlijeka
-1 vanilin šećer
-1/2 praška za pecivo

Za kremu:
-2 pudinga od vanilije
-700 ml mlijeka
-6 žlica šećera
-4 žlice kiselog vrhnja

I još:
-2 konzerve kompota od bresaka ili marelica
-2 vrećice svijetlog preljeva za torte

PRIPREMA:

Za biskvit miksati žumanjke sa šećerom, dodati i otopljeni maslac nakon par minuta, a potom i brašno pomiješano za praškom za pecivo. Na kraju lagano kuhačom umiješati posebno istučen snijeg od bjelanjaka. Izliti smjesu u lim za pečenje koji ste prethodno namastili i pobrašnili, poravnati i peći u zagrijanoj pećnici na 180*C 20 minuta. Još topli biskvit preliti ravnomjerno sa 1,5 dl soka o kompota.

Za kremu skuhati pudinge s predviđenom količinom mlijeka i šećera. U vrući puding dodati kiselo vrhnje i dobro promiješati.

Na još topli kolač nanijeti kremu od pudinga, pa po njoj rasporediti polovice dobro ocijeđenih bresaka iz kompota koje treba prstima malo utisnuti u kremu, pa sve skupa preliti sa svijetlim preljevom za torte te pustiti da se kolač ohladi. Preljev treba složiti sa jednim manjim dijelom soka iz konzerve, jer ako bude previše soka, na preljevu će se napraviti pjenica koja neće izgledati lijepo i dekorativno na kolaču. To konkretno znači da ćete za ovaj preljev trebati 200 ml vode i 50 ml soka.

Potpuno ohlađen kolač rezati na kocke ali tako da na svakoj kocki bude po jedno ‘jaje’.

screenshot/recipeci
www.sjever.hr/recipeci.com
31.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.