Now Reading:
Ogroman dio rakete u nedjelju će pasti na Zemlju, stručnjaci upozoravaju: Postoji dobra i loša vijest…
Full Article 2 minutes read

Ogroman dio rakete u nedjelju će pasti na Zemlju, stručnjaci upozoravaju: Postoji dobra i loša vijest…

Ogromni, nekontrolirani dio rakete srušit će se ovog vikenda na Zemlju, a stručnjaci tvrde da su velike šanse da neće izgorjeti u atmosferi svi dijelovi već će neki pasti na tlo. Riječ je o potisniku dužine 53,3 metra i težine oko 23 tone, a pripada nedavno lansiranoj kineskoj raketi, piše The Science Alert, a prenosi Večernji list.

Dobra vijest je što su male šanse da će pad krhotina izazvati značajnu štetu, no loša vijest je ta što se ne zna gdje će se srušiti potisnik zbog čega znanstvenici diljem svijeta pokušavaju dokučiti potencijalnu lokaciju pada.

Zasad su sigurni da će dio rakete 31. srpnja ući u atmosferu, te da će vjerojatno pasti na području žutih i plavih isprepletenih linija koje se vide na karti koju je objavila na Twitteru neprofitna američka organizacija Aerospace Corporation.

-Zbog nekontrolirane prirode pada, postoje vjerojatnost da će krhotine pasti u naseljeno područje. Preko 88 posto svjetske populacije živi na području mogućeg pada krhotine – priopćio je Aerospace Corporation.

Ranije ovog tjedna objavljena je studija koja je analizirala šanse pogiblje od pada svemirskog otpada u narednom desetljeću te koja navodi kako postoji samo 10% vjerojatnosti jednog ili više smrtnih slučajeva, prenosi Večernji.

www.sjever.hr / vecernji.hr
29.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.