Now Reading:
Načelnica Jembrih: U pet godina maksimalno smo iskoristili europske fondove, a u istom smjeru nastavljamo i dalje – za bolji, ljepši i ugodniji Lobor!
Full Article 7 minutes read

Načelnica Jembrih: U pet godina maksimalno smo iskoristili europske fondove, a u istom smjeru nastavljamo i dalje – za bolji, ljepši i ugodniji Lobor!

Općina Lobor 26. srpnja slavi svoj dan što je prilika za osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje, ali i za najavu budućih planova. Aktualna općinska vlast na čelu s načelnicom Ljubicom Jembrih ulaže u sva područja, od infrastrukture, modernizacije nerazvrstanih cesta, sporta, pa do onog najvažnijeg – udruge i ljude, a u istom tom smjeru planira i nastaviti. Općina Lobor nastavila je sa svojim prioritetnim programom asfaltiranja nerazvrstanih cesta, otvoren je novi Kulturni centar s multimedijskim prostorom, a u prošloj godini realiziran je i jedan od najznačajnijih projekata, završena je izgradnja Dječjeg vrtića Ivančica.

S obzirom da Općina Lobor ima puno nerazvrstanih cesta, točnije 90 kilometara, jedan od najvažnijih prioriteta općinske vlasti je njihovo asfaltiranje. Kao što je načelnica Jembrih i najavila, nakon što je prošle godine asfaltirano nekoliko dionica cesta u vrijednosti od oko 800.000 kuna, i u 2022. godini nastavljeno je istim intenzitetom.

-Naša Općina ima puno nerazvrstanih cesta, točnije 90 kilometara. Kada sam stupila na funkciju načelnice zatekla sam oko 40 kilometara asfaltiranih cesta, a skoro polovica od toga bila je u derutnom i lošem stanju zbog čega smo i njih morali uvrstiti u program – kazala je Jembrih.

I dok su prošle godine asfaltirane dvije dionice u mjesnim odborima Petrova Gora 1 i Završju Loborskom gdje prolazi i školski autobus te na dionici u naselju Šipki, ove godine saniraju se još četiri dionice, Ulica Franje Horvata Kiša u centru Lobora, Plašći Kokoleki u Završju Loborskom, Kramarići i Bratkovići u Velikoj Petrovagorskoj te Ulice Augusta Šenoe, odvojka Zaplatići.

Važno je napomenuti da od 2017. godine od kada je asfaltirano 18 kilometara mještani zahvaljujući natječajima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Hrvatskih voda ne sufinanciraju niti jedne od infrastrukturnih radova što je ranije bila praksa.

-Zahvaljujući dobrim programima ministarstava i njihovom sufinanciranju naših projekata ukinuli smo ovu praksu. Dobrom politikom i dobro osmišljenim programima nastavljamo ulagati u infrastrukturu svakog dijela naše Općine kako bi svi naši mještani imali jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili rubnim naseljima – pojasnila je načelnica Jembrih.

Naime, četiri dionice koje će se asfaltirati ove godine sufinancirat će Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 490 tisuća kuna i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine sa 100 tisuća kuna, dok će ostatak osigurati Općina iz svog proračuna.

Nedavno je svečano otvoren dugoočekivani Kulturni centar s multimedijskim prostorom u renoviranoj općinskoj zgradi u samom centru Lobora. S obzirom da se Lobor može pohvaliti velikim brojem aktivnih udruga riječ je o još jednom važnom projektu koji će biti itekako značajan za tamošnji društveni život, a njime je Općina ujedno pokazala kako ne propušta prijavu ni na jedan natječaj i itekako uspješno povlači sredstva iz vanjskih izvora. Naime, ukupna vrijednost projekta iznosi preko 4 milijuna kuna, a sufinancirala ga je Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u iznosu od 2,6 milijuna kuna.

-Vjerujem da je ovaj projekt ono što je Loboru bilo potrebno te da će novootvoreni Kulturni centar podići životni standard naših stanovnika – kazala je Jembrih.

Nedavno otvoreni Dječji vrtić Ivančica vrijedan preko 10 milijuna kuna sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 7,4 milijuna kuna i Kulturni centar nisu jedine velike investicije na području Općine. Da se radi punom parom dokazuje i činjenica da su dovršeni projekti ili oni koji se provode ukupno vrijedni više od 35 milijuna kuna.

-U 5 godina maksimalno smo iskoristili Fondove Europske unije i prijavili smo se na sve natječaje na kojima smo zadovoljavali uvjeti. To je mjera 7.2.2. za nerazvrstanu cestu, izgradnju dječjeg vrtića, uređenje kulturnog centra općinske zgrade. Zatim mjera 8.5.2. za uređenje i proširenje poučne staze koje je u tijeku, tu su i nabava spremnika, Wifi4EU, dječje igralište i uređenje parkirališta u Markuš Bregu sufinancirano sredstvima LAG-a Zeleni Bregi – naglasila je načelnica.

Općina Lobor nastavlja ulagati i u sport, pa je tako u planu izgradnja Sportskog centra Lobor, velikog nogometnog igrališta, sportskog centra u Vojnovcu, staze za rolanje, nedavno je otvoreno novo dječje igralište, a cilj je da svaki mjesni odbor dobije adekvatnu sportsku infrastrukturu, pa se uz dječja, na području svakog mjesnog odbora planiraju i sportska igrališta.

-Veliku pažnju pridajemo sportu i rekreaciji jer takve aktivnosti unaprjeđuju kvalitetu života naših mještana što je glavni prioritet općinske vlasti. Razvojem sportske infrastrukture naši će mještani moći kvalitetnije i zdravije provoditi svoje slobodno vrijeme, a to je ujedno i jedan preduvjeta za zadržavanje naših stanovnika, posebno mladih – kazala je Jembrih.

Uz sva ova ulaganja, Općina ne zaboravlja ni na ono najvažnije – ljude. Svoje najmlađe stanovnike prati od malih nogu, a ovogodišnje Ljeto u Loboru, već je tradicionalno iskorišteno za podjelu naknada za novorođenčad. Općina za prvo dijete isplaćuje novčanu naknadu od 2.500 kuna, za drugo 3.500 kuna, a za svako sljedeće 5.000 kuna, sufinancira dječji vrtić, osnovnoškolcima nabavlja udžbenike i dodatan školski materijal, srednjoškolcima plaća prijevoz i sufinancira učeničke domove, dodjeljuje 10 učeničkih stipendija, a stipendira i studente.

-Ove smo godine razveselili sve naše roditelje djece upisane u Dječji vrtić Ivančica. Oni su za lipanj bili oslobođeni plaćanja u punom iznosu, jer smo preko Državnog ureda za demografiju uspjeli dobiti poticajna sredstva u visini od 220.000 kuna koja su isključivo namijenjena za financiranje plaća odgajatelja i djelatnika u Dječjem vrtići Ivančica – pojasnila je Jembrih te naglasila kako je ove godine Općina po prvi puta uvela i novu demografsku mjeru.

Riječ je o mjerama financijske pomoći pri rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji.

-Svi zajedno moramo raditi u tom smjeru, jer uzalud nam ceste i sva infrastruktura, ako ne zadržavamo mlade u našoj općini i ne pružamo im mogućnost i podršku da ostaju te u svom Loboru osnuju obitelji. Oni su ti na kojima svijet ostaje – rekla je Jembrih.

U ovogodišnjem proračunu Općina je za rad svojih udruga osigurala gotovo 290.000 kuna. Radi se o važnoj stavci, s obzirom da aktivne loborske udruge svakodnevno obogaćuju sportski, kulturni i društveni život Općine i uvijek se rado uključuju u sve manifestacije i aktivnosti.

-Čitav sportski, kulturni i društveni život naše Općine drže naše udruge, a njih čine naši ljudi. Ponosni smo na njihov razvoj i zajedništvo koje je vidljivo na bilo kojoj kulturnoj manifestaciji jer zahvaljujući njima u vrlo kratkom roku možemo organizirati vrlo kvalitetne i prepoznatljive manifestacije – istaknula je Jembrih te dodala kako cijeli sklop udruga život u Loboru čini sigurnijim, boljim i kvalitetnijim.

Općina Lobor u ovom smjeru planira nastaviti raditi i dalje, a kako je najavila načelnica Jembrih, cilj je povući što više sredstava iz vanjskih izvora financiranja kako bi kroz ulaganja u sva područja života stvarali bolji, ljepši i kvalitetniji Lobor.

www.sjever.hr
29.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.