Now Reading:
Smjernice za uštedu plina: Grijanje zimi na 21°C, hlađenje ljeti na 25°C!
Full Article 2 minutes read

Smjernice za uštedu plina: Grijanje zimi na 21°C, hlađenje ljeti na 25°C!

Danas bi potrošačima Vlada trebala izdati smjernice za uštedu energije koje će biti na dobrovoljnoj osnovi od kućanstava i javnih institucija do industrije, piše Jutarnji.hr . Radi se o preporukama za temperaturu hlađenja i grijana prostorija klima-uređajima.

Tako bi se hlađenje klima-uređajem trebalo postaviti na najniže 25 Celzijevih stupnjeva dok bi kod grijanja maksimalni stupanj trebao biti 21 Celzijevac.

Povod ovih smjernica je usvajanje europskog plana štednje plina od 15 posto od kolovoza do proljeća iduće godine zbog mogućeg nedostatak koji prijeti iz Rusije.

Pridržavanjem ovih smjernica, moglo bi se uštedjeti sedam do 15 posto energije.

Na primjer, u hodniku bi temperatura trebala biti od 14 do 18 Celzijevih stupnjeva, u spavaćoj sobi 18 stupnjeva, u radnoj između 18 i 21 stupanj, u dnevnom boravku od 20 do 23 stupnja, a optimalna je temperatura kupaonice 23 do 25 stupnjeva. Kad se odlazi iz kuće, temperaturu bi trebalo spustiti na 16 stupnjeva.

Smjernice se odnose i na promet na način da se ljudi organiziraju i zajedno voze u automobilima ili više koriste javni prijevoz. Što se tiče prijevoza, trebalo bi bolje uskladiti javne linije sa potrebama zaposlenika.

foto: ilustracija

sjever.hr/jutarnji.hr 28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.