Now Reading:
DOJMOVI SE JOŠ NISU SLEGLI Najbolja hrvatska maturantica dolazi iz Varaždina – Amalija Rafaj Škriljevečki otkrila nam je na što će potrošiti pozamašan iznos nagrade
Full Article 3 minutes read

DOJMOVI SE JOŠ NISU SLEGLI Najbolja hrvatska maturantica dolazi iz Varaždina – Amalija Rafaj Škriljevečki otkrila nam je na što će potrošiti pozamašan iznos nagrade

Varaždinka Amalija Rafaj Škriljevečki dobitnica je prestižne Nagrade Soljačić za izniman uspjeh na državnoj maturi iz matematike i fizike. Iako priznaje da se dojmovi još nisu slegli, Amalija, ovogodišnja najbolja hrvatska maturantica i najmaturantica Varaždinske županije u razgovoru za naš portal otkrila je na što će potrošiti pozamašan iznos nagrade, ali i koji su joj budući planovi.

Amalija je inače dvostruka državna prvakinja u astronomiji, brončana je bila na prošlogodišnjoj Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i astronomije, a osim što je na Prvoj gimnaziji Varaždin postizala odličan uspjeh, pohađala je i tri centra izvrsnosti, iz fizike, astronomije i matematike.

-Dojmovi se definitivno nisu još slegli jer nisam mislila da ću dobiti Nagradu Soljačić. Veliko mi je bilo iznenađenje da sam uopće tako dobro napisala državnu maturu tako da mi još uvijek nije jasno i nije mi došlo do glave da sam upravo ja dobitnica – govori nam Amalija.

Naime, ova mlada Varaždinka državnu je maturu rasturila riješivši višu razinu iz matematike te ispit iz fizike sa 100 posto te višu razinu iz hrvatskog jezika s 95,83 posto, pa je prestižna Nagrada Soljačić stigla upravo u njezine ruke. Riječ je o pozamašnom iznosu od čak 5.000 američkih dolara, a uz to, Amalija je proglašena i najmaturanticom Varaždinske županije za što će na svečanoj sjednici povodom Dana Županije dobiti novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna.

-Nemam još planova na što ću potrošiti iznos. Zasad ću ostaviti novac da stoji na računu, a onda, ako ću trebati za nešto, uzet ću ga – rekla nam je Amalija.

Na pitanje kako je uspijevala usklađivati sve svoje obaveze, Amalija skromno odgovara kako joj nikada nije bio problem odvojiti vrijeme za ono što ju zaista zanima, a dobri rezultati na natjecanjima bili su joj poticaj za dalje.

-Uvijek sam bila puno angažirana i na satu, tako da sam i kod kuće onda trebala manje učiti, ali isto tako, nikad mi nije bio problem odvojiti vrijeme za ono što me zaista zanima, uključujući i natjecanja i onda kada sam vidjela dobre rezultate bila sam i najsretnija – kazala je.

Na pripreme za maturu, kaže, nije išla, a nije se ni samostalno puno pripremala. Njezina tajna za ove vrhunske rezultate su četiri godine redovitog rada i učenja.

-Imala sam izvrsne profesore i kada smo pisali probnu maturu, išla sam bez ikakve pripreme da vidim na čemu stojim. Tada sam vidjela da ne trebam puno učiti, bila sam dosta sigurna u to da ću dobiti odlične ocjene iz predmeta vezanih uz moj budući studij tako da sam si prije mature samo malo ponovila, ali najvažnije je bilo predznanje koje sam imala – otkrila je Amalija koja će upisati studij fizike i astronomije u Sloveniji.

Jednog dana bi se, priznaje, najradije htjela baviti upravo astrofizikom, a na pitanje planira li se nakon studija vratiti u Hrvatsku, Amalija odgovara da još nema zacrtane planove, no smatra da joj se bolje šanse u ovom području nude u inozemstvu.

S obzirom na vrhunske rezultate koje je mlada Varaždinka postizala tijekom cijelog svog srednjoškolskog obrazovanja Nagrada Soljačić otišla je u prave ruke!

tklopotan / www.sjever.hr
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.