Now Reading:
58. PORCIJUNKULOVO JE POČELO! Gradonačelnica Cividini: Izrasli smo u veliku manifestaciju koja nas bogati duhovnim dijelom, ali i zabavnim, kulturnim i tradicijskim izričajem
Full Article 4 minutes read

58. PORCIJUNKULOVO JE POČELO! Gradonačelnica Cividini: Izrasli smo u veliku manifestaciju koja nas bogati duhovnim dijelom, ali i zabavnim, kulturnim i tradicijskim izričajem

Otvoreno je ovogodišnje 58. Porcijunkulova u Čakovcu, jedna od najposjećenijih manifestacija kontinentalne Hrvatske koja je odavno prerasla okvire Čakovca i Međimurja i prestala biti samo vjerski događaj.

Pred nama je punih šest dana događanja u svakom dijelu uz centar Čakovca, a kao i svake godine, Poricjunkulovo osim vjerskih, nudi i brojne kulturne, eno-gastronomske, obrazovne i zabavne sadržaje.

Ove godine posjetitelje očekuju 24 koncertna nastupa, četiri bine za izvođače, više od 150 izlagača i „Dječja zona“ za najmlađe. Uz već provjerene, omiljene programe, manifestacija i ove godine donosi nekoliko noviteta, među njima i nove lokacije, čime se nastoje smanjiti gužve i „čepovi“ u gradskom centru. Također, ovogodišnje Porcijunkulovo imat će čak četiri „službene“ koncertne bine.

Manifestaciju je otvorila gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini koja je istaknula da je Porcijunkulovo davno preraslo svoje prve, početne korake i franjevačka proštenja kad su se slavile Gospe od Anđela.

-Nakon toga, izrasli smo u veliku manifestaciju koja nas bogati ne samo dugovnim dijelom, nego i zabavnim, kulturnim, tradicijskim izričajem. Ove godine imamo 58. rođendan koji je organizirala turistička zajednica Grada. Svaka godine nosi nešto novo, a ove godine to je sigurno novitet koji je u Turističkoj zajednici grada Čakovca utjelovio novi direktor, tako da imamo novi elan i novi duh – kazala je Cividini.

Itaknula je kako vjeruje da će ovogodišnje Porcijunkulovo doista biti drugačije i novo.
-Svi vole doći na Porcijunkulovo, rijetko tko zna pravilno izgovoriti to ime, ali mislim da to ni nije bitno. Najbitnije je da nas svi vole i da svi ponovo dolaze u naš grad – rekla je čakovečka gradonačelnica te zahvalila svima koji stoje ispred i iza pozornice, svim sponzorima, ali i svim posjetiteljima te svim Čakovčancima na podršci, inicijativi i razumijevanju koje će imati u ovih šest dana.

Direktor TZ grada Čakovec Filip Horvat kazao je da ovo izdanje manifestacije ima jako puno noviteta te je pozvao sve posjetitelje da obiđu što više događanja.

Pored središnje pozornice u velikom jezeru podno zidina Starog grada, razni izvođači nastupat će i u Urbanom parkiću – Park Rudolfa Kropeka, zatim ispred „Fox“ bara te na terasi Gradske kavane. Nov je i „Prcinkulovski plac“, u parkiću iza Gradske tržnice, gdje će biti smješteni izlagači i prodavači tradicijskih te prehrambenih proizvoda koji su dosad bili raštrkani po gradu, a nova je i Dječja zona uz istočni obod Perivoja s brojnim sadržajima za najmlađe posjetitelje.

Tako su pripremljene posebne zone – Krug po Perivoju, Mjesto susreta i Krug po centru, od Franjevačkog trga do Jezera. Trg Republike osmišljen je kao selfie point, točnije zona za fotografiranje, uz instalaciju kipara iz Varaždina Nikole Vudraga, a jedan dio njegovih eksponata nalazit će se i u Perivoju Zrinskih.

Središnji dio Poricijunkulova i dalje je onaj vjerski, uz 2. kolovoza, blagdan Gospe od Anđela
koji će početi trodnevnicom u subotu, 30. srpnja. Prvi dan u subotu nakon svete mise otvorit će se porcijunkulovsko proštenje uz molitvu pred crkvom, dok će u ponedjeljak 1. kolovoza od 9 sati biti služena sveta misa za bolesnike. Na sam blagdan u utorak, 2. kolovoza svete mise održat će se u 6:30, 8:00 i 18:30 sati, procesija s Gospinim likom ulicama Čakovca je u 9:30, dok središnje euharistijsko slavlje počinje u 10 sati. Predvodi će ga generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić. Euharistijsko slavlje na slovenskom i mađarskom jeziku bit će u 11:45 sati na otvorenom, a predvodit će ga vlč. Ištvan Marton.

Naravno, glavna bina i ovog će ljeta biti mjesto održavanja koncerata o kojima će se još dugo pričati. Prvog dana posjetitelji će tako imati priliku slušati svevremenske hitove u izvođenju Houra grupe, drugog dana nastupit će Sanja, Marinko i Zec s najvećim hitovima Novih fosila, trećeg dana nastupit će nova hrvatska glazbena zvijezda Matija Cvek, dok je nedjelja, 31. srpnja rezervirana za kraljicu zabave Maju Šuput, a  posljednja dva dana Čakovčane i sve posjetitelje Porcijunkulova zabavljat će Crvena Jabuka, odnosno Neda Ukraden.

Pred nama je šest dana ispunjenih mnoštvom sadržaja, dobrom zabavom, odličnim movingom, stoga posjetite Čakovec i sve do 2. kolovoza uživajte u svemu onome što ova manifestacija donosi. Bit ćete dobrodošli!

a.kučić/sjever.hr
28.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.