Now Reading:
Mimohodom udruga, svetom misom i svečanom sjednicom proslavljen Dan Općine Lobor, načelnica Jembrih: Nastavljamo stvarati kvalitetne uvjete za život!
Full Article 8 minutes read

Mimohodom udruga, svetom misom i svečanom sjednicom proslavljen Dan Općine Lobor, načelnica Jembrih: Nastavljamo stvarati kvalitetne uvjete za život!

Mimohodom udruga kroz centar Lobora, svečanim misnim slavljem i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u utorak je proslavljen Dan Općine Lobor. Bila je to prilika za rekapitulaciju najznačajnijih projekata i investicija u proteklom jednogodišnjem razdoblju, kao i za najavu budućih planova kojih ne nedostaje.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Adanić koji je naglasio kako su se na svim dosadašnjim sjednicama donosile odluke s ciljem osiguravanja boljih uvjeta za život svih mještana Lobora.

-Trudit ćemo se i dalje biti podrška našoj načelnici koja se svesrdno bori, na županijskoj i državnoj razini da dobije što više sredstava kako bi naš Lobor bio što ljepši – rekao je Adanić dodavši kako se od 1993. godine kada su oformljene jedinice lokalne samouprave u obliku u kojem postoje i danas u Loboru dobro i kvalitetno radi i gradi, a tako će nastaviti i dalje.

Osvrnuvši se na proteklu godinu, načelnica Ljubica Jembrih naglasila je da, kada pogledaju ostvarene rezultate, svi mogu biti ponosni. Naime, prošle godine realiziran je jedan od najznačajnijih projekata u Općini Lobor, izgrađen je i otvoren Dječji vrtić Ivančica.

-Nakon 10 godina ispunio se taj san i Dječji vrtić je napravljen, opremljen, registriran i prošle godine u listopadu otvorio je svoja vrata za 80 djece. S ponosom možemo reći da su vrtićki kapaciteti popunjeni – rekla je Jembrih.

Nedavno je realiziran još jedan kapitalni projekt, Kulturni centar s multimedijalnim prostorom kakvog Lobor, općina s više od 17 aktivnih udruga i njezini mještani sasvim sigurno zaslužuju. Prema riječima načelnice, u novom prostoru udruge će moći prezentirati svoj rad i održavati razne manifestacije, a s obzirom da su one te koje svojim aktivnostima obogaćuju društveni, kulturni i sportski život Općine, novi Kulturni centar itekako je značajan. Jedan od važnijih prioriteta općinske vlasti je sanacija nerazvrstanih cesta na rubnim područjima Općine Lobor.

-Cilj nam je da svi naši mještani imaju jednake uvjete za život, kao što to ima centar Općine – istaknula je Jembrih dodavši kako Općina Lobor intenzivno radi i na razvoju turizma.

Proširenjem i rekonstrukcijom poučne staze te uređenjem zgrade u Cukovcu Lobor će dobiti kvalitetan turistički sadržaj koji će moći ponuditi svojim posjetiteljima i gostima.

-S ponosom možemo reći da smo kroz nekoliko godina radili i na proširenju javne rasvjete, da smo radili u suradnji s Elektrom Varaždin i s Elektrom Zabok na rekonstrukciji glavnih vodova, da smo riješili veliki problem trafostanice u Loboru i sad imamo novu, modernu i sigurnu trafostanicu. Rješavali smo probleme klizišta koja nas muče svake godine i svake godine uz podršku Hrvatskih voda riješimo po jedno klizište što je jako bitno za sigurnost naših mještana i infrastrukture – pojasnila je načelnica Jembrih.

-Ove godinu ispred našeg Kulturnog centra, uz pomoć Udruge Tigrovi Krapinsko-zagorske županije, postavili smo bistu našeg prvog predsjednika doktora Franje Tuđmana u sjećanje na njegov doprinos u stvaranju naše Hrvatske – podsjetila je Jembrih.

Da su u fokusu Općine djeca i mladi, dokazuje i činjenica da o njima brine od najmanjih nogu. Uz uređenje dječjeg igrališta u Markušbrijegu, u planu je u narednom razdoblju u svakom mjesnom odboru izgraditi po jedno dječje i sportsko igralište, kako bi djeca i mladi imali kvalitetne uvjete za boravak u prirodi.

-Kroz cijelu godinu nagrađujemo naše najmlađe, novorođenu djecu, pratimo ih sufinanciranjem dječjeg vrtića od 55 posto za prvo dijete, za drugo dijete 65 posto, dok je za svako sljedeće dijete boravak u našem vrtiću besplatan. Moramo napomenuti da smo u ovoj godini kroz Ured za demografiju uspjeli osigurati sredstva u iznosu od 220 tisuća kuna za sufinanciranje plaća djelatnika u vrtiću i zahvaljujući tome sve roditelje u lipnju oslobodili plaćanja vrtića – rekla je Jembrih.

Općina svoje najmlađe mještane prati i tijekom osnovne i srednje škole, pa se tako uključuje u sufinanciranje svih projekata, financira udžbenike te redovne i dodatne materijale. Cilj svih ovih mjera, projekata i ulaganja u infrastrukturu je stvoriti što kvalitetnije uvjete za život i zadržati mlade u Loboru.

-Imamo jako puno planova za buduće razdoblje, no s obzirom na to da se nalazimo u ovim izazovnim godinama i ne znamo što nas očekuje moramo planirati pažljivo i u okviru naših mogućnosti – kazala je načelnica Jembrih izdvojivši dva važna projekta koja su pred Općinom u narednom razdoblju.

Riječ je o izgradnji Vatrogasnog doma Lobor i loborskog sportskog centra.

-To su dva kapitalna projekta koja će biti spremna i za koje ćemo sigurno na neki način osigurati sredstva kroz novu europsku financijsku omotnicu, koju svi željno iščekujemo. Vjerujem kako ćemo u suradnji s timom u Općini te svim vijećnicima i vijećnicama, biti spremni prijaviti se na svaku mjeru te nas nijedna neće iznenaditi – zaključila je Jembrih.

Čestitavši načelnici Jembrih i njezinom timu na svim dosadašnjim rezultatima, ali i kvalitetnim planovima, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je zadovoljstvo što su neki od bitnijih projekata na području Lobora realizirani upravo uz podršku Ministarstva. To su Društveni dom, Dječji vrtić i poučna staza.

-Upravo svi ovi rezultati govore u prilog tome da europski fondovi mijenjaju Hrvatsku i da nam članstvo u Europskoj uniji donosi benefite te utječe na ubrzani rast i razvoj, kako našeg gospodarstva tako i našeg društva u cjelini – rekao je Tušek.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač poručio je kako Općina Lobor zadovoljava sve potrebe svojih građana, ima sadržaje i bogat društveni život.

Čestitam na glazbenoj školi, na dječjem vrtiću, na aglomeraciji, s kojom se borimo i mi, nešto veći gradovi. Da bi se sve to moglo odraditi tu su europski fondovi, ali i podrška Vlade. Ovo je prva vlada u povijesti Hrvatske koja je shvatila da je lokalna samouprava temelj razvoja ove države. Po prvi puta decentralizirana sredstva spuštena su na razinu i županija i gradova i općina, i zato možemo raditi više i biti produktivniji, biti na korist građanima – rekao je Jenkač.

Svečanoj sjednici prisustvovala je i zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek koja je kazala kako je u posljednjih nekoliko godina jako puno toga napravljeno u Loboru te kako Općina brine za sve svoje mještane što je, prema njezinim riječima, jedini ispravni put. Istaknula je i da se Općina Lobor može pohvaliti i aktivnim i brojnim udrugama.

Počasni građanin Lobora i prvi hrvatski premijer Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić naglasio je kako je velik broj načelnika i gradonačelnika koji su stigli na sjednicu potvrda jedinstva koje je potrebno svima nama kako bi se lakše našlo rješenje za sve probleme. Pohvalio je i rad Općine Lobor u kojoj se u proteklih nekoliko godina puno toga promijenilo nabolje.

Uime gradonačelnika i načelnika okupljenima se obratio Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica koji je kazao kako je poznato da Lobor ima najstarije marijanskom središte. Naglasio je kako je na primjeru Lobora vidljivo kako jedna po veličini i broju stanovnika mala općina može biti važna i značajna.

Svečana sjednica Općinskog vijeća bila je prilika i za uručivanje ovogodišnjih priznanja. Za 20. obljetnicu osnutka priznanje je dobilo Športsko ribolovno društvo Pastrva, a za 15. obljetnicu Eko udruga Etnoflora Vojnovec, Loborsko ekološko društvo, Viteško društvo svetog Križa te Športsko društvo Vihor.

Nagrađeni su i učenici koji su u osam godina osnovnoškolskog obrazovanja postigli odlične uspjehe u obrazovnim programima i ostalim izvanškolskim aktivnostima, a to su Ana Mikac, Barbara Kuharić, Eleonora Bolšec, Ivona Jureković, Lana Gršić, Patrik Bolšec, Lorena Gočen, Lucija Ivančić, Martin Galunić, Melani Galunić i Nika Zgazivoda.

Maturanti su i ove godine ostvarili iznimne uspjehe na državnoj maturi, a priznanja su dobili Marko Behin, Ivan Krajnik, Karlo Ogrinšak, Patricija Brlečić i Elena Matejaš.

Plaketa Općine Lobor uručena je obrtnici Višnji Loparić, koja je dobitnica Statue „Zlatne ruke“, za izuzetna poslovna dostignuća u obrtu i zasluge u razvoju i promicanju obrtništva i malog poduzetništva.

Tomislav Kuharić primio je plaketu za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj.

Nagrada za izniman doprinos postavljanju biste prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu uručena je bojniku 1. gardijske brigade Tigrovi Željku Hercegu.

Uime svih nagrađenih Općini je zahvalila Višnja Loparić istaknuvši kako uvijek treba gledati u bolju budućnost i napraviti sve da se ona i ostvari.

www.sjever.hr
27.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.