Now Reading:
VIDEO Varaždinski branitelji prvi prešli Pelješki most – “Ovo je povijesni trenutak kao što je to bio i onaj ratni i krvavi 90-ih”
Full Article 2 minutes read

VIDEO Varaždinski branitelji prvi prešli Pelješki most – “Ovo je povijesni trenutak kao što je to bio i onaj ratni i krvavi 90-ih”

Kao što smo već pisali, prije nešto više od mjesec dana četvorica hrvatskih branitelja, veterana, časnika i dočasnika HV-a u mirovini Nenad Kamenar, Božidar Sambolec, Miljenko Varga i Krasnodar Špoljarić uputili su se pješke na put dugačak više od 1.100 kilometara – od grada Vukovara pa sve do Pelješkog mosta.

Želja im je bila na taj način obilježiti otvaranje Pelješkog mosta i konačno cestovno spajanje istoka i juga Hrvatske. Putem su prošli važne gradove i mjesta iz Domovinskog rata, gdje su se poklonili i zapalili svijeće svim poginulim hrvatskim braniteljima, a na Pelješki su most, kako piše jutarnji.hr stigli danas u jutarnjim satima.

Putovanje je to koje se nije brojalo u koracima ni u kilometrima, već u – danima.

– Krenuli smo još 18. lipnja, tada se znao tek okvirni datum otvorenja mosta, ali nas to nije omelo. Proveli smo na putu 35 dana, ruta nam je bila Vukovar – Osijek – Našice – Kutjevo – Garešnica – pa prema Bjelovaru – Podravska magistrala – Varaždin, gdje smo proveli dva, tri dana dok se nije definirao datum otvorenja – Zagreb – Knin – i eto nas ovdje – za jutarnji.hr rekao je Krasnodar Špoljarić, veteran iz Specijalne jedinice policije Varaždinske županije.

S njim su bili još Nenad Kamenar iz Bojne Frankopani, Božidar Stambolec iz postrojbe MUP-a, te Miljenko Varga i Josip Hunjet iz postrojbe Tigrova, kao i logističko vozilo koje ih je pratilo.

– Osnovni motiv je povezivanje Lijepe naše, ovo je povijesni trenutak, isto kao što je to bio onaj, nažalost, ratni i krvavi devedesetih godina. Onda nam nije trebao motiv, nego sila. Sada smo htjeli ovo obilježiti na svoj i poseban način – kaže Krasnodar.

U početku je, dodaje, okolina sumnjala hoće li uspjeti u svojemu naumu. No, eto, uspjeli su, ne samo otkinuti 1100 kilometara, već i skinuti pokoji kilogram, piše jutarnji.hr.

Kako je izgledao povijesni trenutak prelaska prvog prelaska preko Pelješkog mosta pogledajte u videu.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr
26.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.