Now Reading:
NIKAD BOLJI TURISTIČKI REZULTATI Varaždinska županija nadmašila rekordnu 2019. godinu – Zagorec: Cilj je postati cjelogodišnja destinacija!
Full Article 6 minutes read

NIKAD BOLJI TURISTIČKI REZULTATI Varaždinska županija nadmašila rekordnu 2019. godinu – Zagorec: Cilj je postati cjelogodišnja destinacija!

Varaždinska županija u prvih šest mjeseci ove godine prema broju noćenja i dolazaka nadmašila je rekordnu 2019. godinu, a turističke rezultate u utorak su na prostoru Adrenalinskog parka Vručina predstavili zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec i direktor županijske Turističke zajednice Goran Mališ.

S obzirom da je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 80 posto više noćenja u odnosu na 2021. godinu te da je Varaždinska županija srušila rekord u broju noćenja u odnosu na rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu zamjenica Zagorec s pravom je izrazila zadovoljstvo. Naime, broj noćenja u prvih šest mjeseci ove godine za 2 je posto veći nego 2019. godine.

Čestitavši svim vrijednim turističkim djelatnicima, Zagorec je naglasila kako se kontinentalni turizam veže uz sadržaj, kvalitetu i vrstu usluge zbog čega im je cilj jačanje autohtone ponude i njezino obogaćivanje novim sadržajima, uz zadržavanje identiteta, kulture i običaja.

-Za ovako dobre rezultate velika zasluga pripada našim privatnim ulagačima, turističkim djelatnicima, ali vjerujem da je tome pridonio i javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u turizmu Varaždinske županije s kojim je ove godine izdvojeno 1,3 milijuna kuna. Riječ je o najvećem iznosu do sada – istaknula je Zagorec te dodala kako je u protekle četiri godine za turizam ukupno izdvojeno 4 milijuna kuna.

S obzirom da je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni turistički rezultati održana na ludbreškom području, pohvalivši rad Turističke zajednice područja Centar svijeta zamjenica Zagorec istaknula je kako je ovo područje u turističkom smislu raznoliko.

-Želja nam je ovaj adrenalinski park predstaviti kao turističku atrakciju za što je Varaždinska županija također dodijelila bespovratna sredstva. Iz ludbreškog vinogorja dolazi nam i prva zlatna medalja koja je osvojena na prestižnom Decanter natjecanju i upravo naši proizvođači vina i bučinog ulja uvelike prezentiraju Varaždinsku županiju i rade na promociji eno i gastro ponude – poručila je Zagorec zaključivši kako je krajnji cilj da Varaždinska županija postane cjelogodišnja destinacija za što potencijal svakako postoji. Na njima je, kazala je Zagorec, da kroz taj potencijal stvore dodanu vrijednost.

Direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ naglasio je kako je u prvoj polovici godine ostvareno najviše noćenja dosad, njih 78.060. Riječ je o brojci koja je prestigla rekordnu 2019. godinu što je dokaz kako se ulaganja u privatne smještaje i jačanje turističke ponude isplate.

– Ukupno je ostvareno 33.470 dolazaka, a primarno je riječ o domaćim gostima. Dosad su vodili strani gosti s 57 posto, a sada su preuzeli domaći gosti. I u broju noćenja prevladavaju domaći gosti s 56 posto. To je u odnosu na 2021. godinu 51 posto više dolazaka i 80 posto više noćenja, a s 2 posto prestigli smo 2019. godinu. Prednjače domaći turisti s 44 tisuće noćenja, a od inozemnih gostiju najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, a slijede iz Poljske s 2600, Slovenije s 2300 i Austrije s 2100 koji su malo pali, nakon toga slijede Slovačka, Bosna i Hercegovina, Italija, Češka i Indija – predstavio je Mališ istaknuvši kako je cilj s brojnim manifestacijama produžiti sezonu na cijelu godinu.

Najveći broj noćenja ostvaren je na području grada Varaždina, 32 posto, Varaždinskih Toplica, 23 posto i Općine Bednja, 19 posto, a prema riječima čelnog čovjeka županijske Turističke zajednice, svi dijelovi Varaždinske županije zabilježili su porast broja noćenja, dok se boravak s 2 dana produžio na 2,3 dana.

-Naša želja je proširiti da taj turistički dio kreće od travnja ili svibnja te da se produlji na listopad ili studeni što pokušavamo postići s brojnim manifestacijama. Želja nam je sadržajima definirati glavne turističke točke. Želimo istaknuti naša prirodna i kulturno-povijesna bogatstva, agroturizam, vinske ceste i kušaone jer vidimo da je to trenutno trend, a gosti kada dođu žele probati nešto autohtono – kazao je Mališ.

Uz odlične turističke rezultate i činjenicu da su i kuće za odmor u kojima sezona tek kreće već u prvoj polovici godine s gotovo tisuću noćenja nadmašile prošlu godinu, u Varaždinsku županiju stigla je i nikad veća potpora Hrvatske turističke zajednice. Naime, iz Fonda za turističke zajednice na turistički nedovoljno razvijenim područjima i kontinentu te Fonda za udružene turističke zajednice, Turističkoj zajednici Varaždinske županije i lokalnim turističkim zajednicama za njihove projekte dodijeljeno je 1,8 milijuna kuna što će, naglašava Mališ, biti dodatan zamašnjak turizmu.

Konferenciji za medije prisustvovala je i Andreja Horvat iz Turističke zajednice područja Centar svijeta koja je najavila kako je pred njima velik posao. Ovo područje, kaže Horvat, ima velik potencijal, a Adrenalinski park Vručina samo je jedan djelić toga.

– Na našem području je 21 kuća za odmor i preko 300 ležajeva što nas jako veseli jer je na području Turističke zajednice grada Ludbrega bilo oko 120 ležajeva tako da smo se udruživanjem proširili i u tom pogledu. Noćenja i dolasci su sve bolji i bolji i koliko god nas je pandemija zatvorila, više nam je svima otvorila put prema prirodi i tu su profitirale kuće za odmor, osobito ove s pričom koje nude dodatan sadržaj – rekla je Horvat.

Aleksandra Vručina iz Adrenalinskog parka pojasnila je kako je njihova priča krenula u listopadu 2019. godine, a trenutno u ponudi imaju paintball za velike i male, bacanje sjekira, streličarstvo, križić kružić, ljudski stolni nogomet, utrke autićima, nogomet, badminton, stolni tenis i košarku

– 2020. godine od Varaždinske županije dobili smo bespovratna sredstva u iznosu od 13 tisuća kuna, a 2021. godine u iznosu od 15 tisuća kuna s čime smo napravili dio ljudskog stolnog nogometa i malo dječje igralište za djecu do 6 godina s toboganom i kućicama – pojasnila je Vručina.

Prvu zlatnu medalju na prestižnom Decanter natjecanju osvojila su Vina DeMar s ludbreškog područja, a Mario Funtek naglasio je kako se nada da će im ova nagrada biti poticaj da i dalje nastave s proizvodnjom kvalitetnih vina.

tklopotan / www.sjever.hr
26.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.