Now Reading:
Kako će promijene Zakona o poljoprivrednom zemljištu utjecati na Koprivničko-križevačku županiju?
Full Article 2 minutes read

Kako će promijene Zakona o poljoprivrednom zemljištu utjecati na Koprivničko-križevačku županiju?

Kako bi predstavnike jedinica lokalne samouprave i druge dionike detaljno upoznala s provedbom Zakona o poljoprivrednom zemljištu i njegovim novim odredbama, Koprivničko-križevačka županija organizirala je radionicu gdje su okupljene s ovom temom upoznali voditeljica Službe za provedbu i kontrolu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države Silvija Runje Sakić i načelnik Sektora za poljoprivredno zemljište Igora Miodraga, oboje iz Ministarstva poljoprivrede.

Radionici je prisustvovao i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić koji je naglasio važnost edukacije i pravovremenih informacija o novinama Zakona. Inače, župan Darko Koren prošle se godine, prilikom pripreme Zakona, sastao s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, a bilo je riječi o tome kako raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države zahtijeva hitno pojednostavljenje procedura. Raspravu o ovoj temi nekoliko je puta inicirao i kao potpredsjednik Hrvatske zajednice županija.

Predavači su naglasili kako su osnovne izmjene to što se izuzimaju županije u odnosu na davanje mišljenja u postupcima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, a predstavnici županije i Ministarstva imenuju se u Povjerenstvo za zakup i prodaju. Promijenjen je i postupak provedbe natječaja za zakup i prodaju te način i kriteriji za utvrđivanje najpovoljnijeg ponuditelja na natječaju za zakup i prodaju. Prednost u natječaju za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta daje se poljoprivrednicima koji na poljoprivrednom zemljištu ostvaruju dodanu vrijednost, a također se brišu odredbe o privremenom korištenju.

Na području Koprivničko-križevačke županije do zakonskog roka, programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države izradili su Grad Đurđevac te općine Legrad, Peteranec, Gornja Rijeka, Rasinja, Hlebine i Đelekovec. Programe koji se odnose na gradove Koprivnicu i Križevce te općine Golu, Drnje, Koprivnički Ivanec, Sveti Petar Orehovec, Kalnik, Kalinovac, Sveti Ivan Žabno, Sokolovac, Ferdinandovac, Virje, Koprivničke Brege, Molve, Novigrad Podravski i Kloštar Podravski, sukladno zakonskoj proceduri, donio je županijski Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu.

www.sjever.hr / kckzz.hr
25.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.