Now Reading:
DEMOGRAFSKI SLOM Hrvatska u vrhu UN-ove liste, do 2050. Hrvata će biti gotovo za petinu manje
Full Article 2 minutes read

DEMOGRAFSKI SLOM Hrvatska u vrhu UN-ove liste, do 2050. Hrvata će biti gotovo za petinu manje

ljudi

Stanovništvo na Zemlji kontinuirano se povećava od sredine prošlog stoljeća i ove godine dosegnut će brojku od osam milijardi. Glavnina rasta događa se u Aziji i Africi, a dobar dio europskih zemalja bori se s depopulacijom, piše tportal.hr.

Među državama kojima Ujedinjeni narodi predviđaju najveći pad stanovnika je i Hrvatska, a u proteklih 30 godina već je doživjela demografski slom.

Najveći doprinos rastu globalnog stanovništva u proteklih pedesetak godina dale su Kina i Indija, a istraživači UN-a očekuju da će se sljedeći val rasta dogoditi u Africi. Od 2019., primjerice, prosječna žena u Nigeru ima više od šestero djece, piše Visualcapitalist.com.

Na suprotnom kraju ovog spektra nalazi se niz zemalja koje je zahvatio dugoročan trend smanjenja populacije.

Mnoge od tih zemalja nalaze se u srednjoj i istočnoj Europi. Riječ je o tranzicijskim državama, onima koje se nakon sloma komunizma suočavaju sa snažnom depopulacijom uslijed pada nataliteta i povećanja iseljavanja.

Među 10 zemalja s najvećim projiciranim padom populacije u narednih 30 godina čak devet je europskih tranzicijskih zemlja. Prema izvješću UN-a, najugroženija je Bugarska te bi do 2050. mogla izgubiti više od petine stanovnika.

Na sedmom mjestu najugroženijih nacija je Hrvatska. Prema UN-ovim projekcijama, Hrvatska bi 2050. godine trebala imati 3,3 milijuna stanovnika, odnosno 17 posto manje nego danas. Pritom treba naglasiti da je istraživanje pošlo od pretpostavke da u Hrvatskoj živi 4,03 milijuna stanovnika, a ne 3,88 milijuna, koliko je pokazao lanjski popis stanovništva.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / tportal.hr
23.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.