Now Reading:
Europi prijeti potpuni prekid isporuke ruskog plina – Komisija objavila: Plan za smanjenje potrošnje može postati obavezan…
Full Article 2 minutes read

Europi prijeti potpuni prekid isporuke ruskog plina – Komisija objavila: Plan za smanjenje potrošnje može postati obavezan…

S obzirom da je potpuni prekid isporuke ruskog plina, prema riječima Ursule von der Leyen, vjerojatni scenarij, Europska komisija u srijedu je predstavila plan štednje plina za sigurnu zimu, prenosi Index.hr.

Plan predviđa smanjenje potrošnje plina za 15 posto u razdoblju od 1. kolovoza ove godine do 31. ožujka 2023. godine.

-Rusija nas ucjenjuje, koristi energiju kao oružje. Stoga mi u svakom slučaju moramo biti spremni bilo za djelomičan, nešto veći ili potpuni prekid isporuke – rekla je Ursula Von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Kako bi se smanjio rizik i trošak za Europu u slučaju daljnjih poremećaja u isporuci plina, Komisija poduzima korake odmah sada. Kako procjenjuju, potpuni prekid isporuke ruskog plina u Europu u kombinaciji s hladnom zimom mogao bi smanjiti prosječni BDP do 1.5 posto ako se države članice ne pripreme unaprijed za sve scenarije. Potpuni prekid isporuke u kombinaciji s prosječnom zimom smanjio bi BDP za do 1 posto, prenosi Index.hr.

Iako je predviđeno da svi potrošači poduzmu mjere za smanjenje potrošnje plina na dobrovoljnoj osnovi, najavljeno je kako postoji mogućnost da postane obavezan. Naime, Komisija predlaže novu uredbu o koordiniranom smanjenju potražnje za plinom, u kojoj će se zacrtati ciljevi za sve države članice da smanje potražnju za plinom za 15 posto od 1. kolovoza ove do 31. ožujka sljedeće godine u odnosu na prosječnu potrošnju u zadnjih pet godina u istom razdoblju.

Prijedlog uredbe daje Komisiji mogućnost da nakon konzultacija s državama članicama proglasi izvanredno stanje na razini Unije čime bi se nametnulo obvezujuće smanjenje potrošnje plina za sve države članice. Takvo izvanredno stanje moglo bi se proglasiti u slučaju velike opasnosti od nestašice plina ili iznimno velike potražnje za plinom, piše Index.hr.

Komisija je pozvala sve države članice da pokrenu javnu kampanju kako bi se podigla svijest o potrebi za smanjenjem grijanja i hlađenja, a predviđa da zaštićeni potrošači poput kućanstava, bolnica ili industrije koja proizvodi ključne proizvode ili usluge za gospodarstvo i dalje ostanu zaštićeni.

Da bi ova uredba stupila na snagu, mora dobiti kvalificiranu većinu država članica. Prva rasprava o prijedlogu bit će u sljedeći ponedjeljak na izvanrednom sastanku ministara za energiju država članica Europske unije.

www.sjever.hr / index.hr
20.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.