Now Reading:
Za brončanu varaždinsku matematičarku Milu Maretić priređen prijem u Županijskoj palači – Zagorec: Još jedan dokaz da smo županija znanja i mogućnosti
Full Article 4 minutes read

Za brončanu varaždinsku matematičarku Milu Maretić priređen prijem u Županijskoj palači – Zagorec: Još jedan dokaz da smo županija znanja i mogućnosti

S vrlo zahtjevnog natjecanja – 26. Juniorske balkanske matematičke olimpijade održane nedavno u Sarajevu, Varaždinka Mila Maretić, donedavno učenica 6. OŠ, vratila se s brončanom medaljom i tako pridružila cijelom nizu učenika iz Varaždinske županije koji su ove godine s velikih natjecanja donijeli odličja. Kao i za ostale uspješne učenike, i za Milu je priređen prijem u Županijskoj palači.

Na prijemu održanom u ponedjeljak Mila je istaknula da je konkurencija bila jaka, a natjecanje je trajalo četiri i pol sata.
-Bilo je zahtjevno organizirati si vrijeme i posvetiti se svakom zadatku. Nadala sam se dobrom rezultatu, ne želim reći da sam ga očekivala, a moglo se svašta dogoditi jer nisam nikad bila na ovakvom natjecanju stoga sam se ugodno iznenadila i vrlo sam zadovoljna svojim rezultatom – kazala je Mila koja nije samo dobra matematičarka.

Naime, Mila je ove godine osvojila 2. mjesto na državnom natjecanju iz fizike, lani je iz kemije također na državnom osvojila prvo, a ove godine drugo mjesto, što joj je omogućilo prolaz i na međunarodna natjecanja.

-Drago mi je što su ljudi voljni raditi sa mnom jer ima onih koji nemaju takvu podršku roditelja i teško pronalaze mentora. Ja imam podršku roditelja, ali i brojne mentore koji su uvijek tu za mene – kazala je Mila.

Na uspjeh mlade matematičarke u Varaždinskoj su županiji iznimno ponosni, naglasila je zamjenica župana Silvija Zagorec dodavši kako su prijem upriličili da bi Mili čestitali na svim dosadašnjim rezultatima i poželjeli još puno uspjeha u njezinom daljnjem školovanju.

-Vrlo smo ponosni na rezultate naših učenika i to govori u prilog činjenici da smo županija znanja jer osim onog što je nužno potrebno, a to je ulaganje u infrastrukturu, naša je obveza ulagati i u programe, kako bismo našim nadarenim, visoko motiviranim učenicima stvorili apsolutno sve uvjete da mogu dalje razvijati svoj dar, vještine i kompetencije – rekla je zamjenica Zagorec.

A da je Milin uspjeh nevjerojatno važan ustvrdio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

-I ovaj Milin uspjeh pokazuje da naš obrazovni sustav koji to prati, ali i naša Mila, imaju sposobnost za rezultate na globalnoj razini. Za svaki obrazovni sustav je bitno da je globalno konkurentan i mi smo to jednostavno dokazali. Podrška roditelja je najvažnija, a svi mi ostali dat ćemo svoj doprinos da i dalje imamo takve rezultate – kazao je Huđek.

Govoreći o Centrima izvrsnosti, Huđek je naglasio:

-Ne mogu se sjetiti koje smo godine imali toliko medalja iz svih područja i to znači da je riječ o projektu koji ima svoji širinu, misiju, viziju, svoje ciljeve, a onda morate samo znati time jako dobro upravljati i kroz aktivnosti koje su značajne doći do dobrih rezultata.

Prijemu u Županijskoj palači nazočio je i ravnatelj varaždinske 6. osnovne škole Mario Stančić :koji je, između ostalog, istaknuo da su svi u školi na Milu ponosni.

-Ona je iznimno dijete, takva je bila od prvog razreda, od petog razreda nastavila je pokazivati uspjehe na različitim natjecanjima, izrazito je skromna, vrlo samozatajna, ali izuzetno marljiva i jako, jako sposobna. Mila je ove godine i učenica generacije naše škole. Škola je posvećena radu s učenicima koji su talentirani, daroviti i s ponosom je postala Europska točka izvrsnosti. Ove godina nam je 580 učenika sudjelovalo na školskim natjecanjima, 270 na županijskim, 138 na državnima natjecanjima, s jednim prvim, šest drugih, nekoliko trećih, četvrtih i petih mjesta – rekao je Stančić.

Svi su uvjereni da će Mila nizati uspjehe i u svojem daljnjem školovanju, a od jeseni imat će priliku dalje se dokazivati kao učenica Prve gimnazije Varaždin.

a.kučić/sjever.hr
18.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.