Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija dodijelila 280 tisuća kuna potpora za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca; župan Kolar: Ukoliko bude potrebe, proizvođačima ćemo subvencionirati cijenu brašna
Full Article 4 minutes read

Krapinsko-zagorska županija dodijelila 280 tisuća kuna potpora za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca; župan Kolar: Ukoliko bude potrebe, proizvođačima ćemo subvencionirati cijenu brašna

U srijedu je u Novom Golubovcu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar dodijelio bespovratne potpore za poticanje proizvodnje zagorskih mlinaca. Na natječaj koji je bio raspisan od 24. svibnja do 13. lipnja pristiglo je 5 prijava za koje je osigurana potpora u iznosu nešto manje od 280 tisuća kuna.

Potpore su se dijelile u dvije skupine. Jedna skupina koja je obuhvaćala ulaganje u proizvodnju, izgradnju i uređenje gospodarskih objekata ili kupnju, izgradnju i proširenje za skladištenje te kupnja strojeva i alata za proizvodnju zagorskih mlinaca, i drugu skupinu koja je obuhvaćala marketinške aktivnosti. Proizvođači zagorskih mlinaca do 10 tona mogli su ostvariti maksimalan iznos potpore od 30 tisuća kuna, a proizvođači iznad 10 tona mogli su ostvariti potporu do 80 tisuća kuna.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je ovo jedan od najboljih programa na području županije.

-Trenutno se proizvodnja kreće oko 270 tona na godišnjoj razini, ali s obzirom na naše potencijale proizvodnju možemo podići na preko 400 tona godišnje. To je i ono što nam je cilj, promocija u Europskoj uniji koju ćemo, ako nas epidemija ne spriječi, napraviti u Bruxellesu kao što smo i planirali – rekao je župan.

Što se tiče iznosa potpora župan je kazao kako će ona ostati na ovoj razini iduće ti godine, ali ukoliko se ukaže potreba, potpore će se povećati.

Pratit ćemo i cijenu brašna na tržištu i kao što smo znali intervenirati i za pčelare kad je bila loša godina, tako ćemo pratiti i ovu situaciju kroz srpanj i kolovoz i ako će biti potrebe reagirat ćemo na način da subvencioniramo cijenu brašna proizvođačima – dodao je župan.

Načelnik općine Novi Golubovec Boris Tušek naglasio je kako mu je drago je što krapinsko-zagorski župan prepoznao ne samo zagorske mlince, nego i zagorske štrukle, zagorskog purana i da se ovi proizvodi promoviraju i u Hrvatskoj ali i u svijetu, te da s županijskim poticajima pomažu proizvođačima da ulažu i razvijaju svoje poslovanje.

Jedan od dobivenih županijskih poticaja je i tvrtka Centar Škudar, a direktor tvrtke Danijel Škudar pohvalio je što postoji jedna lijepa veza između Krapinsko-zagorske županije i proizvođača zaštićenih zagorskih mlinaca.

-Za izgradnju skladišta prije nekoliko godina od županije smo dobili 150 tisuća bespovratnih sredstava, dok je ukupna investicija iznosila 1,5 miijuna kuna. Površina iznosi preko 450 kvadrata i ima preko 500 paletnih mjesta – dodao je direktor Škudar.

Prošle godine aplicirali smo na natječaj za kupnju dostavnog vozila zagorskih mlinaca na kojem smo od županije dobili 80 tisuća kuna, a početkom ove godine aplicirali smo za kupnju 3 viličar za koja su smo dobili potporu od 66 tisuća kuna – kazao je Škudar i dodao kako tvrtka trenutno zapošljava 80 ljudi i godišnja proizvodnja mlinaca iznosi oko 35 tona te im ove potpore daju dodatan vjetar u leđa za razvoj poslovanja tvrtke.

Potpore su dobili Kogutex tjestenine d.o.o., Centar Škudar d.o.o., Zebrano d.o.o., Obrt za ugostiteljstvo i turizam “Zelenjak” Ventek i Massa Lovita d.o.o.

msopek/sjever.hr 13.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.