Now Reading:
HRVATSKO ATLETSKO ČUDO IZ VARAŽDINA Jana Koščak obara sve rekorde, no tu ne staje – već sljedeće godine ganja svjetski, a tek joj je 16…
Full Article 4 minutes read

HRVATSKO ATLETSKO ČUDO IZ VARAŽDINA Jana Koščak obara sve rekorde, no tu ne staje – već sljedeće godine ganja svjetski, a tek joj je 16…

Novo hrvatsko atletsko čudo dolazi iz Varaždina. 16-godišnja Jana Koščak obara sve rekorde, ali unatoč zlatu i visoko postavljenoj ljestvici u sedmoboju, jednoj od najtežih i najkompleksnijih atletskih disciplina na Europskom prvenstvu U18 u Jeruzalemu mlada Varaždinka ne miruje već najavljuje kako sljedeće godine ima priliku srušiti aktualni svjetski rekord u bacanju koplja.

Kako bi joj čestitao na ovom vrhunskom rezultatu, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj u utorak je za nju i njezinog trenera Patrika Koščaka priredio prijem gdje je ustanovljena i jedna zanimljivost. Naime, ispalo je da Jana trenira s kopljem koje je gradonačelnik Bosilj prije nekoliko godina donirao Atletskom klubu Sloboda.

– Mislim da je to prva zlatna medalja koja je u hrvatskoj atletici osvojena u tom uzrastu. Atletika je kraljica sportova, a sedmoboj je kraljevska disciplina atletike i mislim da je time ovo postignuće još vrijednije – rekao je Bosilj i najavio kako će Grad Zajednici sportskih udruga doznačiti 20.000 kuna za Janu i njezinog trenera.

S obzirom da Jana i njezina sestra Klara uskoro putuju u Kolumbiju na svjetsko prvenstvo, Bosilj je naglasio kako se nada da će im ova sredstva biti poticaj za daljnje vrhunske rezultate.

Roko je isto tako bio odličan, prvi dan je vodio desetoboj, drugi dan je nešto malo pao i bio je peti na stotki što znači da se radi o jednoj sjajnoj generaciji. Naravno, tu je i zasluga Patrika Koščaka kao trenera i mislim da varaždinska atletika ne treba brinuti za svoju budućnost – zaključio je čelni čovjek Grada.

Jana koja je od prve discipline na Europskom prvenstvu držala prvu poziciju itekako ima razloga za zadovoljstvo. Najbolja je bila na 100 m, u skoku u vis i u skoku u dalj, treća u bacanju kugle, peta na 800 m, deveta na 200 m i u bacanju koplja te na kraju sa 6106 bodova, što je najbolji ovogodišnji rezultat do 18 godina i novi državni mlađejuniorski rekord.

– Zadovoljna sam i sa svojim rezultatima, ali i s cijelom organizacijom natjecanja. Ono je bilo predivno, jedno jako dobro iskustvo i rezultati su mi zapravo najmanje bitni jer dok ste tako mlad atletičar najbitnije je iskustvo koje dobijete. Stvarno sam zadovoljna i sretna da mogu predstavljati svoj Grad koji mi puno pomaže u treningu i natjecanjima i stvara odlične uvjete za trening – osvrnula se Jana.

Iako se nadala zlatu s obzirom da je imala najbolji prijavljeni rezultat, da će srušiti mlađejuniorski rekord nije ni sanjala.

-Kada vam tako dobro krene višeboj, na preponama i visu očekujete samo bolje i bolje, pa me malo koplje razočaralo zbog ozljede lakta, ali sam napravila peti rezultat u svijetu u povijesti. To mi je veliki poticaj za dalje, možda sljedeće godine ganjam svjetski rekord od 6300 bodova – najavila je mlada Varaždinka te dodala kako je po njoj višeboj najnapornija disciplina, kako fizički, tako i psihički, no to ju veseli, pa joj ni nije toliko teško.

Inače, ovo je prva medalja u sedmoboju, a dosad su ih u Hrvatsku donijele jedino Blanka Vlašić u skoku u vis i Sandra Perković u bacanju diska, koje su izgleda u mladoj Varaždinki dobile opasnu konkurenciju.

– Za vikend putujem u Tursku na juniorsko Prvenstvo Balkana, za dva tjedna na Europske olimpijske dane mladih, Eof u Banskoj Bystrici i to bi trebalo biti zadnje veliko prvenstvo ove godine. Nadam se da će biti jednako dobro kao i Europsko, ako ne i bolje – zaključila je Jana.

Na odlične rezultate mladih nada varaždinske atletike osvrnuo se i trener Patrik Koščak.

Jana bi osvojila pojedinačno medalju da je skakala uvis i pojedinačno u skoku u dalj te pojedinačno na preponama, ali odlučila se za najtežu i najkompleksniju disciplinu i tu je ostvarila vrhunski rezultat – rekao je Koščak te dodao kako im je prvo u planu izliječiti Janinu ozljedu lakta da bi sljedeću sezonu započela zdrava.

Osim što je vrhunska atletičarka, Jana je i odlična učenica, pa su treninzi uvijek izbalansirani s ostalim obavezama koje ima.

-Moramo dići ljestvicu još više, doslovno i rezultatski i probati težiti prema tome. U Atletskom klubu Sloboda trenutno imamo kvalitetnu grupu selekcioniranih i kvalitetnih atletičara i mi na sljedećem atletskom prvenstvu imamo pet natjecatelja koji su ispunili norme za prvenstvo Balkana. Mi imamo za svjetsko prvenstvo pet atletičara koji imaju normu i to su strašni rezultati – kazao je Koščak.

Pred Janom je inače Europsko prvenstvo U20, a prema najavama trenera Koščaka, Jana, Klara ili Roko možda već 2024. godine nastupe na Olimpijskim igrama.

tklopotan / www.sjever.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.