Now Reading:
Međimurska županija devetu godinu zaredom nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla – Posavec: Smanjit će se zagađenje vode i tla te povećati konkurentnost naših proizvođača hrane
Full Article 3 minutes read

Međimurska županija devetu godinu zaredom nastavlja s projektom kontrole plodnosti tla – Posavec: Smanjit će se zagađenje vode i tla te povećati konkurentnost naših proizvođača hrane

Već devetu godinu zaredom na području Međimurske županije provodit će se projekt “Kontrola plodnosti tla u Međimurskoj županiji” te je tim povodom u županijskoj Maloj vijećnici održano potpisivanje sporazuma o provedbi navedenog projekta, a kojeg su s međimurskim županom Matijom Posavcem potpisali načelnici i predstavnici općina te direktor poduzeća Labosan d.o.o., Branko Dobravc.

Župan Posavec istaknuo je kako je ovo projekt na kojeg su u Županiji jako ponosni te da njime osiguravaju ekološkije tlo i više prinose.

– U ovom projektu ćemo i ove godine uzeti 650 uzoraka tla koja će ići na analizu i to na područjima općina Nedelišće, Donji Vidovec, Orehovica, Podturen, Kotoriba, Domašinec i Belica. Učinit ćemo to s ciljem praćenja stanja poljoprivrednog zemljišta i utvrđivanja preporuka za gnojidbu s ciljem optimizacije gnojidbe i postizanja visokih i stabilnih prinosa u granicama ekonomičnosti te kako bi imali što manje ekološko opterećenje okoliša – pojasnio je župan Posavec te dodao kako je glavni cilj projekta povećanje poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje kvalitete hrane.

– Također, poljoprivrednici će ovim projektom dobiti agrotehničke preporuke i savjete, a naravno smanjit će se i zagađenje vode i tla te povećati konkurentnost međimurskih proizvođača hrane. Sve su to benefiti ovog projekta – naglasio je.

U dosadašnjem projektu kontrole plodnosti tla uzeto je preko 2300 uzoraka tla, čime je pod kontrolu stavljeno preko 4 tisuće hektara poljoprivrednih površina. Prema modelu financiranja projekta, 40 posto pokriva Međimurska županija, 40 posto općina na čijem se području nalazi tlo i 20 posto krajnji korisnik.

– Za ovu smo godinu predvidjeli financijska sredstva za 650 uzoraka tla i to je samo jedna od 12 mjera u što boljem povećanju poljoprivredne proizvodnje koje se provode od strane proračuna Međimurske županije, a za što se godišnje izdvaja preko tri milijuna kuna – rekao je župan Posavec.

Branko Dobravc, direktor trgovačkog društva Labosan, laboratorija za analizu hrane, vode za ljudsku potrošnju, otpadne vode, analize tla i biljnog materijala izrazio je zadovoljstvo što su i ove godine dio važnog projekta kontrole plodnosti na području Međimurske županije.

– Kroz ovih 8 godina provođenja projekta ostvareni su pozitivni pomaci u samim analizama s ciljem povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača tako da shvate da je poljoprivredno zemljište njihov najvažniji resurs i da smo održivim upravljanjem mogu opstati na sve zahtjevnijem tržištu poljoprivrednih proizvoda – izjavio je Dobravc te dodao kako će nastavak ovog projekta pridonijeti da sve veći broj poljoprivrednika bude upoznat s pravilnim korištenjem poljoprivrednog zemljišta i savladavanju izazova moderne poljoprivredne proizvodnje.

Tijekom 2021. u sklopu projekta obrađeno je 488 analiza za 84 korisnika pod ukupnom površinom od 650 hektara.

Sporazum o provedbi projekta potpisao je i načelnik općine Nedelišće, Nikola Novak.

– Izuzetno smo zadovoljni što se ovaj projekt nastavlja i ove godine. Znači da idemo u smjeru ekološke poljoprivrede, a mi kao Općina imamo još jedan dodatni projekt kojim ćemo poticati poljoprivrednike koji će se baviti ekološkom proizvodnjom – rekao je Novak te zahvalio Županiji na inicijativi pohvalivši model financiranja.

www.sjever.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.