Now Reading:
Dodjelom nagrada završio 20. Tabor Film Festival – Grand Prix osvojio film “Dani novoga”
Full Article 4 minutes read

Dodjelom nagrada završio 20. Tabor Film Festival – Grand Prix osvojio film “Dani novoga”

U nedjelju je održana završna večer jubilarnog, 20. po redu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Tabor Film Festivala, a u čijem su programu proglašeni najbolji filmovi u međunarodnoj i domaćoj konkurenciji.

Među dvadeset i tri strana naslova članovi žirija, Vanja Kaluđerčić, direktorica filmskog festivala u Rotterdamu IFFR, prošlogodišnji pobjednik Tabora, američki filmski redatelj i umjetnik Andrew Norman Wilson i slovenski filmski redatelj Matjaž Ivanišin najboljim su proglasili filipinski igrani film ‘”Dani novoga”.

Grand Prix tako odlazi u ruke redatelja Keitha Deligera, koji je donio filmsku priču o novom svijetu nakon pandemije. U svom obrazloženju žiri ističe snažan, gotovo zapanjujuć dojam koji se stvara prilikom gledanja ovog filma, i to na nekoliko razina. Film ispituje niz koncepata i ideja, pametnom strukturom stvara intrigantan i dezorijentirajući ambijent koji izmiče čvrstoj definiciji, a sve zajedno gledatelju se vješto isporučuje u maniri noir žanra.

U domaćoj konkurenciji ove se godine natjecalo sedamnaest autora, a vidjeli smo i tri svjetske premijere. Članovi žirija – redatelj i prošlogodišnji pobjednik u domaćoj konkurenciji Josip Lukć, filmski teoretičar Olaf Möller i snimateljica, montažerka i redateljica Maša Drndić najboljim su filmom proglasili igrani film “Sprovod” redatelja Šimuna Šituma. Riječ je o priči u kojoj protagonist Mario pomaže svome ocu Bruni oko djedova sprovoda te se mora nositi s neobičnom Bruninom idejom o čuvanju uspomene na pokojnika.

Posebna priznanja u domaćoj konkurenciji osvojili su Lucija Bužančić za “Zasićenje”, animirani film koji govori o gentrifikaciji mjesta koje se s pojavom turizma pretvorilo pravi arheološki lokalitet, te Dan Oki za “Odsutnost prisutnosti”, žanrovski hibridni eksperimentalni film u kojem se propituju naši odnosi spram komunikacijskih tehnologija kroz osobnu i povijesnu refleksiju o postepenom spajanju adresara, kamere i računala u jedan uređaj.

Član domaćeg žirija Josip Lukić, kazao je kako je konkurencija domaćih filmova bila odlična i kako se pojavilo mnogo novih, mladih autora koji traže svoj put.

– Kada se njima dodaju još i iskusni autori, budućnost kratkog i dokumentarnog filma u Hrvatskoj je zagarantirana – rekao je Lukić.

Matjaž Ivanišin za pobjednika u međunarodnoj konkurenciji kazao je da se radi o intrigantnom filmu koji otvara mnoga pitanja na koja svaki gledatelj mora sam potražiti odgovore.

Uz nagrade žirija i publika je dala svoje glasove te je najbolji film po izboru publike “Sed libera nos a malo”, engleski eksperimentalno-igrani film redatelja Jacka Salvadorija, komičan prikaz prilagodbe crkvenih sigurnosnih mjera u eri pandemije Covida.

Kako je istaknuo Marin Leo Janković, direktor TFF-a ovogodišnji Festival imao je najbogatiji program do sada te je prikazano stotinjak filmova iz 30 zemalja.

– Publika je mogla uživati u 20 domaćih i tri svjetske premijere te smo ugostili filmske autore iz raznih dijelova svijeta. Posebno bismo željeli istaknuti pokretanje TaborPRO programa namijenjenog studentima završnih godina akademija iz regije koji su tijekom 4 dana uz mentorice Anitu Čeko i Martinu Petrović usavršavali svoje projekte – rekao je Janković.

Upravo je posljednjeg dana festivala održan “pitching” pred žirijem sastavljenim od mladih filmaša – producentice Tajane Bakote, scenarista Marina Lisjaka i redatelja Josipa Lukića koji su nagradili najbolje prezentiran i najbolje pripremljen projekt, a to je film “Cvat” Tamare Broćić.

– Ovaj je projekt dobio 500 eura za produkciju filma koji je dodijelila produkcija Sabmarine. Čast nam je što smo imali priliku ugostiti mlade filmaše i što smo pokrenuli prvu takvu rezidenciju i edukativno-profesionalnu platformu u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i šire – dodao je naglasivši kako se Tabor Film Festival ponovno pokazao kao meka kratkometražnih filmova koji okuplja brojne filmaše i filmoljupce koji dolaze na festival gledati filmove, družiti se, ali i učiti o filmu i kampirati pod dvorom Veliki Tabor.

www.sjever.hr
10.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.