Now Reading:
FOTO/VIDEO Folkloraši iz pet država u sljedećih pet dana prikazat će svoja plesna umijeća – Započeo prvi međunarodni COFA festival u Varaždinu
Full Article 4 minutes read

FOTO/VIDEO Folkloraši iz pet država u sljedećih pet dana prikazat će svoja plesna umijeća – Započeo prvi međunarodni COFA festival u Varaždinu

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu u nedjelju je svečano otvoren Međunarodni folklorni festivala COFA.

Riječ je o novom Festivalu koji je proizašao iz želje za očuvanjem kulturne baštine, a objasnila je to direktorica i idejna začetnica festivala, Petra Golubar.

Mladi su ti koji prenose kulturnu baštinu na nove naraštaje, a s obzirom na to da u ovo vrijeme digitalizacije, generacije Z i Alfa to rade na malo drugačiji način, pokušali smo ovim Festivalom približiti sam koncept kulturne baštine i programskog sadržaja da ih na neki način uključimo u kreiranje programa. Tako da su i oni jedni od kreatora ovog Festivala – rekla je Golubar.

Po prvi put u Hrvatskoj, na Folklornom festivalu predstavit će se Kolumbija i grupa iz Amerike te isto tako Švicarska, Ukrajina i Slovenija, dok će u ime Varaždina i Varaždinske županije, program otvoriti Varaždinski folklorni ansambl.

– S obzirom na to da je COFA Festival koji se održava u sklopu Svjetske međunarodne organizacije za očuvanje kulturne baštine i folklora, povezali smo se s brojnim folklornim društvima iz raznih zemalja, a dio njih će nas ovdje u Varaždinu upoznati sa svojom kulturnom baštinom – rekla je Golubar dodavši kako su za posjetitelje uz bogat kulturni program pripremili i brojne dječje radionice i interaktivne izložbe, tako da svatko može pronaći nešto za sebe.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je kako Varaždinsku županiju sačinjava 28 općina i gradova, a na čijem području djeluje 46 KUD-ova.

– Taj broj pokazuje da naši građani zaista žele sačuvati svoju tradiciju i običaje. Shodno tome, naravno da mi izlazimo u susret svim udrugama i KUD-ovima. Veseli nas ova međunarodna smotra koja je sva u broju pet, naime nastupa pet stranih folklornih skupina iz pet država, pet dana i kroz pet tematskih cjelina – rekao je župan Stričak te dodao kako se nada da će građani koji vole taj vid kulture i koji su zaljubljenici u tradicijsku baštinu uživati u ovom događanju

Festival je svečano otvorila europarlamentarka, Sunčana Glavak.

– Baština određuje narod, naš identitet i našu kulturu, a ono što je posebno bitno, na ovaj međunarodni festival stigli su folklorni ansambli iz dalekih zemalja, a posebno mi je drago što su danas ovdje i gosti iz Ukrajine. Bitno je razumjeti jedni druge, iako nas možda priječe jezici, ali razumjet ćemo se glazbom i kroz različitost. Mislim da je to iznimno važno. Raduje me što je ovdje 200 sudionika i njihova dobna raznolikost, to je ono što je posebno važno – rekla je Glavak

Dodala je i kako je ovo veliki iskorak za Varaždin koji je grad goleme tradicije i koji poštuje svakakvu scenu te ga ta raznolikost izdvaja od nekih drugih gradova.

Zadovoljstvo činjenicom što je ovakav jedan festival stigao u Varaždin nije skrivao ni zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Drago mi je što je gospođa Golubar pokrenula ovu inicijativu i što je naš Varaždin, koji je grad festivala bogatiji za još jednu novu manifestaciju. Posebno me veseli što su nam se pridružili gosti iz drugih zemalja koji će našim građanima prikazati svoju tradiciju, ali i upoznati i vidjeti naš grad te nam se možda danas sutra vrate sa svojim obiteljima kao turisti – rekao je Marković.

Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak kazao je kako se radi o svjetskom događaju izrazivši želju da festival postane tradicionalan.

– Diljem Varaždinske županije odvijaju se razne ljetne manifestacije popraćene folklornim nastupima što folkloristici daj razlog za budućnost. Naravno da ne smijemo zaboraviti na rad s djecom kako bi se ovakvi divni prizori viđali i u budućnosti – zaključio je Paljak.

www.sjever.hr
10.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.