Now Reading:
Održan koncert Zagorje Jarmini – Nastup zagorskih glazbenika kao poklon KZŽ stanovnicima Jarmine u znak velikog prijateljstva
Full Article 2 minutes read

Održan koncert Zagorje Jarmini – Nastup zagorskih glazbenika kao poklon KZŽ stanovnicima Jarmine u znak velikog prijateljstva

U sklopu obilježavanja Dana branitelja općine Jarmina je u petak je održan koncert Zagorje Jarmini te je upriličena dodjela dječjih drvenih igračaka – nastavak projekta Dajmo djeci korijena i krila.

Na večernjem koncertu u Domu kulture u Jarmini nastupio je Kvartet Gubec, Ženski vokalni Kirjales, Iva Ranogajec Inkret, Stjepan Jeršek Štef i Savski valovi. Među brojnom publikom bili su i župani Krapinsko – zagorske i Vukovarsko – srijemske županije Željko Kolar i Damir Dekanić, načelnik Općine Jarmina Goran Ileković te načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

Koncert je poklon KZŽ stanovnicima Općine Jarmina, čiji su preci u Slavoniju u najvećem dijelu stigli upravo iz Zagorja. Veze između novog i starog zavičaja su i dalje izrazito jake te se očituju u prepoznatljivom kajkavskom govoru i raznim običajima. Jarmina se zbog toga simbolično naziva najistočnijim dijelom KZŽ.

– Ovime smo htjeli poslati poruku velikog prijateljstva Jarmine i Krapinsko – zagorske županije. Brojni Zagorci su sredinom prošlog stoljeća doselili u Jarminu te su svojim potomcima u srca usadili veliku ljubav prema našem Zagorju. Treba reći da su kroz Domovinski rat nastala velika prijateljstva branitelja iz Jarmine i Krapinsko-zagorske županije – istaknuo je nakon koncerta župan Kolar te na gostoprimstvu zahvalio načelniku Ilekoviću i županu Dekaniću.

KZŽ je u sklopu projekta Dajmo djeci korijena i krila također omogućila darivanje Dječjeg vrtića Jarmina tradicijskim dječjim drvenim igračkama iz Marije Bistrice. DV Jarmina je 123. vrtić u Hrvatskoj u koji je stigao ovaj dugogodišnji projekt Radija Kaj i Etnografskog muzeja. Polaznici Dječjeg vrtića Jarmina pripremili su prigodni program, a na bogatoj kutiji tradicijskih drvenih igračaka, zahvalila je ravnateljica DV Jarmina Ivona Šlopar.

Mališani su na kraju uživali i u predstavi Vilko i Dlakavi čovjek Laboratorija zabave.

www.sjever.hr
09.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.