Now Reading:
SPAJANJE PLAVE I ZELENE HRVATSKE Međimurska i Primorsko-goranska županija stvorit će zajednički kulturno-turistički proizvod i produbiti suradnju na umjetnoj inteligenciji
Full Article 3 minutes read

SPAJANJE PLAVE I ZELENE HRVATSKE Međimurska i Primorsko-goranska županija stvorit će zajednički kulturno-turistički proizvod i produbiti suradnju na umjetnoj inteligenciji

Međimurska i Primorsko-goranka županija već više godina njeguju odličnu suradnju, a dokaz tome je i dvodnevni posjet delegacije Primorsko-goranske županije prilikom kojeg se razgovaralo o daljnjim mogućnostima povezivanja između jadranske i kontinentalne Hrvatske.

Kako je naglasio međimurski župan Matija Posavec, ovaj posjet je jedan konkretan primjer u povezivanju dviju županija te primjer spajanja plave i zelene Hrvatske u promicanju njihove kulture, vrijednosti i identiteta.

-Primorsko-goranska županija ima jedan prekrasan projekt koji se zove „Putevima Frankopana” u sklopu kojeg će obnoviti gotovo 16 kaštela na području županije vezanih uz ostavštinu Frankopana. Naša županija je županija Zrinskih – poručio je Posavec.

Nakon prvog radnog sastanka koji je održan u četvrtak, Međimurska županija svojim je gostima prezentirala Riznicu Međimurja, svoje povijesne, kulturne i turističke atrakcije i muzej prirodnih vrijednosti u Križovcu, a jedan od smjerova povezivanja bit će upravo kulturna atrakcija „Putevima Frankopana”.

-S obzirom da idemo jedan korak više u gospodarskom razvoju, u primjeni visokotehnoloških, inovativnih metoda i poučavanja, ali i znanstvene izvrsnosti kroz naše znanstveno-istraživačke centre razgovarali smo i o povezivanju s Centrom za umjetnu inteligenciju Sveučilišta u Rijeci i o razvoju gospodarstva i razvoju poljoprivredne proizvodnje – rekao je župan Posavec te dodao kako im Primorsko-goranska županija kao turistički orijentirana županija u koju tijekom ljetnih mjeseci dolazi tisuće i tisuće gostiju može služiti kao primjer dobre prakse.

Da u povezivanju jadranske i kontinentalne Hrvatske postoje veliki potencijali potvrđuje i činjenica da će Međimurska i Primorsko-goranska županija nastaviti dobru suradnju kroz manifestacije, organizaciju zajedničkih izložbi i promicanje vrijednosti svojih povijesnih ličnosti, Zrinskih i Frankopana.

-Želimo našu baštinu ne samo prezentirati cijeloj Hrvatskoj, nego i cijeloj Europi. Tu imamo puno potencijala – zaključio je Posavec.

Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije naglasio je kako je moto njihove kulturno-turističke rute „Putevima Frankopana” stvaranje priče o junacima.

-Valorizirali smo kulturno povijesnu baštinu same kaštele Frankopana koji su krenuli kao krčki knezovi, ali i tri sakralana objekta i u njih udahnuli život i ta priča bi nam trebala pomoći u promociji našega turizma – kazao je Komadina dodavši kako se s obzirom da Međimurje njeguje priču o Zrinskima nametnula logika ujedinjenja u zajednički turističko-kulturni proizvod i njegovog širenja na Karlovačku i Ličko-senjsku županiju.

-Naravno da smo razgovarali i o suradnji putem sveučilišta, novim tehnologijama. Mi smo dosta u zadnje vrijeme odmakli u tom smislu i puno smo ljudi visokokvalificiranih zaposlili u projektnom smislu, digitalizirali puno toga. Mislim da imamo i tu što zajednički reći – zaključio je Komadina.

tklopotan / www.sjever.hr
01.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.