Now Reading:
54. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA Na Bedekovčanskim jezerima nagrađeni najbolji zagorski vinari, ovogodišnji je šampion Boris Drenški
Full Article 6 minutes read

54. SAJAM I IZLOŽBA ZAGORSKIH VINA Na Bedekovčanskim jezerima nagrađeni najbolji zagorski vinari, ovogodišnji je šampion Boris Drenški

U petak je otvorena prva od tri manifestacije koje se ovog vikenda održavaju na prekrasnim Bedekovčanskim jezerima – 54. Sajam i izložba zagorskih vina.

Dobrodošlicu brojnim vinoljupcima koji su i ove godine imali priliku kušati najbolja zagorska vina poželio je načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban.

– Tko želi probati najbolju domaću kapljicu mora doći u Bedekovčinu. To je tradicija duga više od pola stoljeća i način našeg života. U ovoj manifestaciji zbližili smo štrukle i muziku jer sve to ide zajedno, pa svatko tko dođe naći će nešto za sebe. Dobra kapljica, štrukli i zagorska popevka i mislim da bolja pozivnica na naše Bajere ni ne treba – rekao je načelnik Ban.

Podsjetio je da u Zagorju djeluje više udruga u kojima proizvođači vina prođu prve selekcije, a oni najbolji dolaze u Bedekovčinu.

– Tu ih čeka naša velika komisija, gdje se kvaliteta potvrđuje i pokažu najbolji od najboljih, majstori u proizvodnji naše zagorske kapljice – rekao je Ban te podsjetio da u ova tri dana sve koji dođu u Bedekovčinu očekuje iznimno bogat program.

– Doista možemo reći da smo pripremili sadržaje za sve generacije. Imamo i zabavu i kazališnu te druge sadržaje za djecu i ovdje će doista biti svega za cijele obitelji, stoga dođite i uživajte na našim Bajerima – poručio je načelnik Ban koji je na Bajere došao u pratnji predsjednika Općinskog vijeća Marka Ocvireka te vijećnica i vijećnika.

Sajam i izložbu zagorskih vina nije propustio ni Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik ministrice Marije Vučković koji je pozdravio sve prijatelje dobre kapljice i dobrog vina.

– Čestitam svima koji su doprinijeli održavanju i kontinuitetu ove manifestacije. Nadam se da će tijekom ovih dana biti puno gostiju, da će se naši vinari adekvatno prezentirati i da će u svijet otići slika naših dobrih, kvalitetnih zagorskih vina koja su najbolja, ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu – rekao je Tušek.

Posebno je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH i dalje osiguravati kontinuitet financiranja iz sektora vinogradarstva i vinarstva.

– Posebice veseli činjenica da je uz Razvojni sporazum Sjever za ovo područje predviđeno znatno ulaganje, preko 60 milijuna kuna. Uvjeren da ćemo i ovdje dobiti infrastrukturu koja će doprinijeti kvalitetnijim uvjetima za održavanje ovoga sajma – rekao je Tušek.

Svim vinarima i podrumarima na sjajnom poslu koji rade već niz godina zahvalio je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar naglasivši kako su zahvaljujući svojoj marljivosti i umješnosti  pozicionirali Zagorje visoko na vinskoj karti, ne samo Hrvatske, nego i Europe.

– Da je to tako, dokaz je niz zlatnih, srebrnih i brončanih Decantera sa svjetskih i europskih izložbi vina. Ono što je nama kao Županiji i našoj Turističkoj zajednici izuzetno bitno je da nakon što smo završili ciklus europskih zaštita zagorske purice, mlinaca, štrukli i bagremovog meda, da krenemo u zaštitu naših autohtonih sorti na europskoj razini, kako bi ta ponuda bila zaokružena i kako bi svi koji dođu u našu županiju imaju privilegiju probati kompletan gastro-eno menu koji ima europsku zaštitu. To nema niti jedna regija u Europi – kazao je Kolar.

Župan se osvrnuo i na nevrijeme s tučom koje je ove godine već triput poharalo dijelove Zagorja, nanijevši milijunske štete.

– Krapinsko-zagorska županija je donijela program mjera za nadoknadu štete stradalima od tuče i u ponedjeljak će biti sastanak s ministricom da se odredi iznos po županija. Nakon toga tek možemo raspisati natječaj, a mi smo prva od šest županija koja je spremna za raspisivanje natječaja. Naknada štete neće biti u stopostotnom iznosi, ali moći će se pokriti veći dio štete, to je sigurno – rekao je Kolar.

Početak sadržajnog vikenda u Bedekovčini nije propustio ni saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

– Ovaj sajam ima neki svoj kontinuitet i prilika je da gosti namjernici probaju dobre zagorske autohtone proizvode i vino. Čestitke organizatorima i izlagačima  i lepo uživajte – poručio je Hajdaš Dončić.

Tradicionalni, ove godine već 54. sajam i izložbu zagorskih vina otvorio je prošlogodišnji šampion Zvonko Sever.

– Proteklih mjesec dana smo doživjeli kataklizmičnu tuču, međutim „nigdar ni bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda nebu da nam nekak nebu” – podsjetio je Sever na poznate stihove iz Balada Petrice Kerempuha, dok je enologinja Jasminka Šaško, predsjednica udruge „Vino Zagorja” napomenula da su za ovogodišnju izložbu pristigla 102 uzorka vina, što profesionalnih vinara, što hobista, stoga je ocjenjivački sud imao puno posla.

– Ono što želim posebno naglasiti jest da je kvaliteta vina u Zagorju svake godine sve bolja, unatoč tome što nam je svaka od proteklih godina donijela neke vremenske nedaće koje za kvalitetu grožđa nisu dobre i vinari se kasnije kod berbe moraju jako potruditi kod berbe da bi izvukli najbolje što se može – istaknula je Šaško.

Na ovogodišnjoj je izložbi vina dodijeljeno 28 zlatnih medalja, među kojima i tri velika zlata, kazala je enologinja te zahvalila vinarima što su sudjelovali na ovom ocjenjivanju i pokazali što Zagorje ima i nudi, a titulu šampiona ove je godine osvojio Boris Drenški.

– Ponosan sam što imamo dobru ekipu u Zagorju koja je uvijek visoko rangirana. Ja sam poznat po predikatnim vinima. Ta se priča se nastavila, mada sam u međuvremenu proizveo i suha vina, a najjači sam u slatkim i ledenim vinima. Za ovu priliku sam pripremio rajski rizling, ledeno vino iz 2015. godine. Trebalo je sazrijevati da bi polučilo dobar rezultat – rekao je Drenški.

Dodao je da Zagorje ima tu sreću da ima potencijal od suhih vina do predikata.

– S time da imam zagorsku čuvenu kiselinu koja je išla nama u korist i mi možemo napraviti dobra suha vina s dobrim balans kiselinama i na taj način smo i zaštitili zagorske brege koji imaju propisanu kiselinu do maksimalno 8 grama koja je malo visoka, ali daje svježinu, a ona je poželjna i u drugim vinima, pogotovo u slatkim – rekao je ovogodišnji šampion.

Sajam i izložba zagorskih vina privukli su brojne posjetitelje, a Bajeri će jamačno biti puni ljudi i u subotu kada će sve gurmane privući miris štrukli na omiljenoj Štruklijadi, a nedjelja će biti rezervirana za popularni festival zagorske glazbe „Igrajte nam, mužikaši”.

www.sjever.hr
01.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.