Now Reading:
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o seksističkoj nagradnoj igri koja je uzdrmala javnost: Objava predstavlja najgrublji oblik objektivizacije žena!
Full Article 3 minutes read

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova o seksističkoj nagradnoj igri koja je uzdrmala javnost: Objava predstavlja najgrublji oblik objektivizacije žena!

Ovih dana seksistička nagradna igra koju je na Instagramu objavio jedan kozmetički salon iz Zagreba uzdrmao je javnost, a na društvenim se mrežama digla prava bura. Naime, zagrebački kozmetički salon objavio je spornu i prilično skandaloznu nagradnu igru u kojoj poziva pratitelje da na plaži potajno fotografiraju stražnjice žena za koje misle da su im potrebni njihovi tretmani.

Na upit 24sata oglasila se i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubić. Naime, kako je njezin Ured potvrdio za 24sata, pravobraniteljica je zaprimila niz pritužbi i upita vezanih uz objavu salona koja je u međuvremenu obrisana.

Objavu je na Instagramu podijelila i stranica Seksizam naš svagdašnji koji je upozorio kako ovom objavom kozmetički salon javno poziva na posramljivanje, objektivizaciju i uznemiravanje žena. S obzirom da su naveli da su cijeli slučaj prijavili pravobraniteljici, portal 24sata provjerio je kakvo je njihovo mišljenje o objavi.

-Smatramo vrlo važnom činjenicu da su na objavu reagirali brojni građani/ke i mediji, te vjerujemo da je ovaj izrazito negativni primjer korištenja društvenih mreža sa svrhom sramoćenja žena poslužio kao putokaz ostalim gospodarskim subjektima da mizoginiji i uznemiravanju nema mjesta u poslovanju i oglašavanju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova smatra da je objava degradirajuća, ponižavajuća i uvredljiva za žene te predstavlja najgrublji oblik objektivizacije žena. Reklamiranje usluga i proizvoda putem javnog eksponiranja osoba utemeljenog na njihovom spolu, bez privole osoba koje su u pitanju predstavlja duboko zabrinjavajuću praksu te krši više zakona i propisa, uključujući i Opću uredbu o zaštiti podataka te Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije – odgovorila je pravobraniteljica te dodala kako objava poziva na narušavanje privatnosti žena i predstavlja poticanje na uznemiravanje i spolno uznemiravanje.

Također, mišljenja je pravobraniteljica, u ovom slučaju radi se o „bodyshamingu”, odnosno sramoćenju žena zbog njihovog fizičkog izgleda.

-Radi se o poticanju na diskriminaciju sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije. Stoga je na ovlaštenom tužitelju (policiji i DORH-u) procijeniti da li su opisanim postupcima ostvareni elementi prekršajnog djela sukladno navedenim zakonima. Ako se prisjetimo nekih usporedivih slučajeva iz prošlosti kada su se na pojedinim društvenim mrežama objavljivale fotografije osoba bez njihova pristanka s ciljem sramoćenja i kada su te osobe prijavile ta djela policiji, tada je policija reagirala i postupci su pokrenuti – navodi pravobraniteljica.

Zadovoljna.hr piše kako prema podacima dostupnim na stranici Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, 40.000 ljudi u Hrvatskoj ima jedan od poremećaja prehrane poput anoreksije, bulimije ili kompulzivnog prejedanja. U pitanju su psihički poremećaji s visokom smrtnošću koji nastaju zbog iskrivljene slike o vlastitom tijelu, a ponekad je nažalost dovoljan samo jedan komentar na račun nečijeg tijela kako bi se u glavi te osobe pokrenule lavine negativnih misli.

Ovaj slučaj, u emisiji Dalmacijo komentirala je Marija Boban, izvanredna profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu naglasivši kako vas nitko nema pravo fotografirati i objavljivati vaše fotografije bez vašeg pristanka. Osim kršenja privatnosti za osudu je i objektiviziranje žena, dodala je Boban.

Ima nešto dodatno poražavajuće u činjenici da iza ove sramotne inicijative stoje žene koje odbijaju shvatiti što je problematično u takvom objektiviziranju i vrijeđanju ženskog tijela, piše Zadovoljna.hr uz zaključak da su žene još jednom potvrdile onu staru uzrečicu koju je potrebno iskorijeniti – „žena je ženi vuk”.

vww.sjever.hr / 24sata.hr
30.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.