Now Reading:
Ovog četvrtka u Krapini okrugli stol “Žene i politika” – kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra?
Full Article 3 minutes read

Ovog četvrtka u Krapini okrugli stol “Žene i politika” – kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra?

Ovog četvrtka s početkom u 18 sati u dvorani Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije održat će se Okrugli stol na temu “Žene i politika – kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i možemo li se nadati boljem ili gorem sutra?

Događanje će obuhvatiti analizu stanja u Krapinsko-zagorskoj županiji s ciljem osnaživanja žena za ulazak u politiku, za još jaču vidljivost i aktivnost i za veću participaciju na najvišim razinama vlasti.

Marginaliziranje žena u hrvatskoj politici ima već dugu tradiciju, stvari se nisu bitno promijenile, pitanje ravnopravnosti i tolerancije uvijek naiđe na hrid patrijarhata. Participacija žena u najvišem tijelu predstavničke vlasti u zemlji odraz je položaja žena u hrvatskom društvu, pa što je pozicija u hijerarhiji viša, to je rodni jaz izraženiji isto kao i kad se analiziraju podaci o postotku žena na bilo kojim upravljačkim pozicijama u tvrtkama, ne samo u vlasti ili politici.

I dalje smo kao društvo izrazito konzervativni, smatra se da je politika “muški posao”, mladim ženama koje imaju obitelj i djecu iznimno je teško baviti se politikom jer to traži angažman 24 sata dnevno. Imamo puno problema, ali ključna dva su vrijednosni i formalni postotak žena u javnom i političkom životu.

U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora svega je 19 posto žena, a ni novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije okružen prevelikim brojem savjetnica, naime, tek su dvije, uz još pet savjetnika i činjenica je da se zastupljenost žena u Hrvatskom saboru u zadnjih 30 godina nije podigla iznad 25 posto, a danas se Hrvatska nalazi na 97. mjestu svjetske ljestvice zastupljenosti žena u parlamentima, uz Rumunjsku, Honduras, Maroko i Pakistan.

Zastupljenost žena u predstavničkim tijelima na nižim razinama je jednako loša i činjenica je da je položaj žena u našem društvu u regresiji te pojedina stečena prava (kao što je pravo na izbor) sada se žele osporiti – što, naravno, utječe i na položaj žena u politici.

– Ovo je samo dio razloga zašto krećemo sa aktivnostima osnaživanja žena da se odluče ući u politiku, a ako jesu već politički aktivne da ne budu samo kulisa, da ne budu tihe nego da zauzmu stav i da se permanentno bore za svoje stavove i položaj svih žena u javnom prostoru – poručuju organizatori.

www.sjever.hr
29.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.