Now Reading:
Korištenje termalne vode za proizvodnju električne energije? Kreću istraživanja u Krapinskim Toplicama
Full Article 4 minutes read

Korištenje termalne vode za proizvodnju električne energije? Kreću istraživanja u Krapinskim Toplicama

Na sjednici Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak prihvaćen je prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Pojašnjavajući razloge izmjena proračuna župan Željko Kolar (SDP) istaknuo je kako je povećanje proračuna uglavnom vezano uz povećanje plaća u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

Nakon prvog ovogodišnjeg rebalansa konsolidirani proračun Krapinsko-zagorske županije iznosit će milijardu i 209,5 milijuna kuna što je povećanje za 46,5 milijuna kuna.

-To je onaj zaostatak zbog COP-a (centralnog obračuna plaća) što im nije pravilno obračunavata plaća, a onih 5 dodatnih milijuna je vezano za neke detalje dotacije ministarstva za plaćanje dobavljačima roba i usluga koje nisu plaćene onih 360 dana – pojasnio je Kolar.

Nekonsolidirani proračun županije se pak povećava za 5,67 milijuna kuna, odnosno za 2 posto i iznosit će 268,5 milijuna kuna.

-Ovdje dižemo proračun najviše u četiri stavke, prva je Hiprokrat, europski projekt gdje ćemo raditi istraživanja vezana za termalne izvore tople vode u Krapinskim Toplicama i uvidjeti mogućnost njezina iskorištenja za povećanje ili proizvodnju električne energije. Drugi projekt, također europski, Cro-slo safe gdje ćemo nabaviti dodatnu opremu za naše hitne službe. Imamo dva povećanja od 250.000 kuna, jedno je za kupnju dodatnog zemljišta za izgradnju sportske dvorane u Zlataru i 250.000 kuna za subvencioniranje hitne medicinske službe – istaknuo je Kolar.

Naime, kako je pojasnio, s obzirom da Županija plaća timove hitne medicine u Konjščini i Klanjcu te da je donijela odluka o rastu plaća, potrebno je osigurati dodatna sredstva.

-Ostale stavke se usklađuju od 100 do 150 tisuća kuna s povećanjem ili smanjenjem kako bi ne bi morali u trećem rebalansu dirati te manje stavke. Što se tiče samih izmjena prihodi se povećavaju za 5,6 milijuna kuna i sada iznose 262,8 milijuna dok se u isto vrijeme rashodi povećavaju za isti iznos. Dobar dio povećanja utrošit će se na projekte odnosno njihovo predfinanciranje. Zdravstveni sektor dobit će dodatnih oko 800 tisuća kuna, a slično povećanje očekuje i sektor školstva, kulture i sporta. Istaknimo i da se za 300 tisuća kuna smanjuju sredstva za civilnu zaštitu – dodatno je objasnio čelni čovjek Županije.

Uključivši se u raspravu o rebalansu vijećnik iz redova HDZ-a Vladimir Pleško kazao je da neke stvari treba posložiti, ali da se to već reklo i na pravim izmjenama. Osobno je rekao da je za hitne, točkaste izmjene koje su nužne kao što je to sada slučaj sa pojedinim EU projektima koji zahtijevaju predfinanciranje odnosno sufinanciranje.

-Načelno slažemo se sa ovim izmjenama proračuna – zaključio je Pleško. Govorio je i već o slijedećim izmjenama koje će biti u rujnu i koje će, po njegovim riječima, biti značajne. Upravo je zbog toga predložio jednu širu raspravu.

Na njega se nadovezala njegova stranačka kolegica Ljubica Jembrih koja je podržala rebalans, ali je zatražila i dodatno pojašnjenje kod povećanja sredstava za projekt Baltazar“. Na to je župan Kolar odgovorio da postoje tri načina provođenja projekta gdje se posebno prijavljuje županija, pa posebno udruge te onda i JLS-ovi odnosno gradovi i općine.

Kazao je kako se podigla cijena satnice čime će se osigurati dodatna sredstva za jednu plaću na tom projektu. Osobno ga je strah da se preko tog projekta neće moći osigurati dovoljan broj zainteresiranih za rad sa djecom sa posebnim potrebama što je i konačni cilj projekta.

U konačnici rebalans je dobio podršku svih vijećnika iako je jedna vijećnica zabunom pritisnula tipku “protiv”.

Izmjene proračuna nije bila jedina tema kojoj su u fokusu bile financije. Naime, prihvaćeno je i izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Prema tim podacima KZŽ je u prošloj godini imala prihode od 218,2 milijuna kuna. Kada se tome pridoda i višak od godine ranije u iznosu od 6 milijuna dolazi se do brojke od 224,3 milijuna.

-Realizacija je za 8,1 milijun ili 4% manja u odnosu na 2020. godinu kada je taj iznos bio 232,4 milijuna. Smanjenje je prvenstveno je posljedica smanjenja namjenskih sredstava (bespovratna sredstva EU i MRRFEU) za provedbu kapitalnih, EU projekta – stoji u pojašnjenju.

Što se tiče rashoda oni su ostvaren od 194,2 milijuna što je 74 posto godišnjeg plana koji je iznosio 261,2 milijuna. Realizacija je za 32,1 milijun ili 7% manja u odnosu na 2020. godinu kada je iznosila 226,3 milijuna. Dodajmo i da je Županija u 2021. godini ostvarila višak prihoda i primitaka u odnosu na rashode i izdatke u iznosu od 30,2 milijuna kuna.

s.kalajdžija / tklopotan / www.sjever.hr
27.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.