Now Reading:
Kolar stanje u zdravstvu usporedio s plaćanjem ručka: „Konobar dođe s računom od 1.200 kuna, a vi kažete, ne, ja ću platiti 600”
Full Article 3 minutes read

Kolar stanje u zdravstvu usporedio s plaćanjem ručka: „Konobar dođe s računom od 1.200 kuna, a vi kažete, ne, ja ću platiti 600”

Poslovanje zdravstvenih ustanova bila je jedna od glavnih tema na sjednici Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak. S obzirom da je Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana u prošloj godini bilježila poslovni gubitak od 18 milijuna kuna te da su ukupne obveze bolnice na zadnji dan prošle godine iznosile gotovo 96 milijuna kuna, župan Željko Kolar prilično je slikovito opisao trenutno stanje u zdravstvu usporedivši ga s plaćanjem računa u restoranu.

Njegova generalna ocjena poslovanja zdravstvenih ustanova je „da je sustav financiranja zdravstva mrtav”.

-Ne možemo uporno kao nojevi gurati glavu u zemlju i praviti se da se ništa ne događa. Limiti su manji od onog što je potrebno za plaću. Naravno da se onda ne plaćaju dobavljači i imamo problem. Mi stalno s nekoliko milijardi interveniramo da bi ugasili požar. To nije trajno rješenje – rekao je Kolar.

-Činjenica je da ne možete otići u restoran na ručak s obitelji i konobar vam dođe s računom od 1200 kuna, a vi kažete, ne ja ću platiti 600, a upravo to već duže vremena događa u zdravstvu. Cijena usluga koje HZZO plaća bolnicama je ispod njihove vrijednosti. Ne možete dizati plaću ljudima 4 ili 6 posto što mi pozdravljamo, ali onda osigurate sredstva za 2 posto – slikovito je opisao Kolar.

S time se automatski povećava gubitak zdravstvenih ustanova. Naime, kako je pojasnio Kolar, u posljednje dvije, tri godine s povećanjem plaća gubitak zabočke Opće bolnice je milijun kuna mjesečno.

-Kad sam prigovorio ministru da to nije normalno, on mi je odgovorio: Toliko koliko vi gubite godišnje, toliko gubi Rebro mjesečno. E sad, ako je to nekakav argument njemu s njegove strane, meni nije, ja nisam naučen raditi na taj način i u takvim uvjetima i imat ćemo problem – oštar je bio Kolar.

Dodao je kako je zabočka bolnica i prije korone negativno poslovala, a s obzirom da je tijekom lockdowna specijalnim bolnicama bilo zabranjeno raditi Krapinske Toplice gubile su 800 pacijenata dnevno. Ovaj gubitak od vrtoglavih 16 milijuna kuna, kaže Kolar, nitko nije nadoknadio.

-Interesantno, država je nadoknadila plaće konobarima i kuharima u bolnici, ali ne i zdravstvenim djelatnicima gdje nam je to „core business”. O tome sam razgovarao i s ministrom zdravstva, pisao sam i razgovarao s premijerom Plenkovićem i s ministrom Horvatom sam razgovarao o tome, ali ništa se nije pomaknulo s mrtve točke – poručio je župan osvrnuvši se i na reformu zdravstva.

Naglašava kako se centralizacijom općih bolnica neće riješiti problem, dapače, on će prema njegovom mišljenju biti još veći, a rješenje vidi u povećanju limita.

-Možemo reći, ne smije u bolnicama biti više od 30 posto nemedicinskog kadra, neće biti. Mi odavno to već nemamo, ali imate bolnica po Hrvatskoj gdje ih je i 40 posto. Sve se može normirati, sve se može vrednovati, ali za to treba postojati dobra volja, jasan sustav i jasan način i kriterij financiranja. Ako će ići po učinku kako piše da će biti u prijedlogu novog zakona, nitko sretniji od nas. Jer mi godinama vraćamo po desetke milijuna što smo napravili iznad limita i što nam HZZO nije htio priznati – objasnio je Kolar zaključivši kako je zdravstveni sustav kaos i kako funkcionira isključivo zahvaljujući zdravstvenim djelatnicima, dok je upravljanje s nacionalne razine, kako kaže, nula bodova.

tklopotan / www.sjever.hr
27.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.