Now Reading:
JE LI OVO NORMALNO I OPRAVDANO? Boca plina u godinu i pol dana skuplja gotovo 70 posto
Full Article 2 minutes read

JE LI OVO NORMALNO I OPRAVDANO? Boca plina u godinu i pol dana skuplja gotovo 70 posto

Boca plina za kućanstva zapremine deset kilograma u godinu i pol dana poskupjela je gotovo 70 posto, piše RTL.hr. Naime, početkom 2021. cijena se kretala od 100 do 105 kuna, a sada plin u boci na Ininim benzinskim postajama u prosjeku košta oko 167 kuna.

U bocama koje koristimo za kuhanje je ukapljeni naftni plin (UNP) koji se dobiva rafinerijskom preradom nafte ili prilikom proizvodnje prirodnog plina, a iz Ine su objasnili da upravo zato cijena UNP-a prati kretanja na tržištu nafte i plina.

„Snažan rast cijena plina i nafte na svjetskim tržištima utječu i na rast međunarodne kotacije za ukapljene naftne plinove na osnovu koje kotacije se izračunava maloprodajna cijena plina u boci (UNP). Kotacija je u kontinuiranom porastu od sredine 2020. godine, što utječe na sadašnje razine maloprodajnih cijena koje su 37 posto više u odnosu na lipanj 2021.”, objasnili su iz Ine, a prenosi RTL.hr.

Iz Ine su naglasili i kako se ostali troškovi na temelju kojih se kreira maloprodajna cijena – distribucija, punjenje plina u boce, održavanje boca i ostalo – nisu osjetno mijenjali.

Cijena boce od 7,5 kg trenutno je oko 125 kuna, 10 kg je 167 kuna, a ugostitelji bocu od 35 kg sad kupuju za 582 kune.

www.sjever.hr/RTL.hr
24.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.