Now Reading:
INTERVJU Gradonačelnik Batinić: Nastavljamo brže i jače prema cilju, a to je grad za djecu, mlade, siguran posao i poduzetništvo, grad iz kojeg se ne odlazi!
Full Article 6 minutes read

INTERVJU Gradonačelnik Batinić: Nastavljamo brže i jače prema cilju, a to je grad za djecu, mlade, siguran posao i poduzetništvo, grad iz kojeg se ne odlazi!

Grad Ivanec slavi svoj dan što je prilika za rekapitulaciju svega što je u proteklih godinu dana napravljeno. No, kako ističe gradonačelnik Milorad Batinić, unatoč tome što je iza njih puno velikih i važnih projekata, u Ivancu uvijek više vole govoriti o budućnosti i onime što je pred njim, a planova i investicija ne nedostaje.

Da je aktualna gospodarska situacija i više nego dobra, potvrdio je gradonačelnik Batinić naglasivši kako ih veseli siguran trend promjene strukture gospodarstva koji se odnosi na robotiku i elektroniku.

-Ivanec poznat po prerađivačkoj industriji niknuo na temeljima rudarstva i teškog posla prelazi u jednu višu fazu, višu dohodovnu vrijednost, tu su i nova radna mjesta i bolje plaćena radna mjesta. Stopa nezaposlenosti u Ivancu već nekoliko godina je statistička greška – pojasnio je Batinić.

Ipak, Ivanec je, kao i mnogi gradovi, prisiljen uvoziti radnu snagu jer je činjenica da je jedan dio građana bolju egzistenciju i više plaćen posao pronašao u inozemstvu. Međutim, njihovo gospodarstvo, što je i prema riječima gradonačelnika Batinića jedan od glavnih ciljeva, spremno je za prihvat sugrađana kada se jednog dana vrate.

-Trendovi u svijetu i Europi su takvi da će do toga doći – osvrnuo se Batinić.

Kako je dodao, Ivanec postaje centar doseljavanja mladih obitelji i više nego ugodno mjesto za život, osnivanje obitelji i trajnu egzistenciju. To potvrđuje i hvalevrijedan projekt kojeg je Grad pokrenuo prošle godine. Riječ je o potporama za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji koje trenutno koristi njih 87 što su veliki rezultati.

-Imamo povećan broj novorođene djece, što svakako veseli i tim je veća potreba za realizacijom niza projekata koji tome idu u prilog – kazao je gradonačelnik.

Međutim, proteklu godinu obilježili su i problemi s otpadom i vodama koji su došli iz drugih sredina.

-Pritisci ne prestaju što se tiče i jednog i drugog, ali mi smo optimistični i uvijek uzdignuta čela i s optimizmom gledamo naprijed. Smatram da će prevladati racio i razum i da će se te stvari riješiti – rekao je Batinić.

Ovo, kako kaže čelni čovjek Ivanca, nisu jedini izazovi s kojima su se susreli. Naime, prošle godine na snagu je stupio županijski Prostorni plan, kojim je oko 16 hektara zemljišta u Industrijskoj zoni blokirano za daljnji razvoj i gradnju.

– Paradoks je da je jedan dio investicija, građevina koje su realizirale i koje su izgrađene isto u Naturi 2000. Oni su mogli dobiti dozvolu, a ovi novi koji su već kupili zemljišta ne mogu započeti s gradnjom, postoje određena ograničenja. Mislim da se i to može riješiti ako ima volje. Ja jesam za zaštitu okoliša, međutim isto tako smatram da ne treba primjenjivati baš sve što nam Europa diktira i više nego što nam treba. I time usporavamo baš Ivanec – pojasnio je Batinić dodavši kako su bez obzira na sve nedaće uvijek okrenuti prema naprijed.

Ivanec je grad koji se harmonično razvija u skladu sa svojim financijskim mogućnostima i određenim ograničenjima što se ponajprije odnosi na prometnu izoliranost.

– Mi smo između dva cestovna pravca, autoceste Zagreb – Macelj, autoceste Zagreb – Mađarska i mislim da bi poveznica, brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina bila ključ i dodatni poticaj razvoju ne samo gospodarstva što je naš fokus, nego i svim ostalih segmenata razvoja grada Ivanca – poručio je Batinić.

Osvrnuvši se na izgradnju brze ceste, Batinić naglašava kako je taj projekt u interesu građana, ali i razvoja Grada. Iako je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio da će najesen biti potpisan ugovor o početku gradnje, Batinić govori kako se po pitanju imovinsko-pravnih odnosa nije ništa riješilo.

-Volio bih da griješim i volio bih da to krene, ali apeliram na Vladu i Sabor – nemojte je graditi narednih deset godina, ta cesta je trebala biti jučer, ona treba biti sutra. Prije svega to je sjeverna transverzala, povezuje tri županije, tri najpropulzivnija gospodarstva, regionalne centre – rekao je Batinić te dodao kako ova cesta ima gospodarski, ali i turistički značaj koji bi itekako poboljšao pitanje dostupnosti i brzine dolaska i odlaska u čitav zapadni dio Varaždinske županije.

Trenutno je u tijeku, kako ga čelni čovjek Ivanca voli nazivati, i projekt stoljeća – Aglomeracija Ivanec. S obzirom da su završene dvije trećine postupka javne nabave, Batinić najavljuje kako će kroz ljetni period Ivanec biti još veće gradilište nego što je to sada.

-Vjerujem da će krenuti i dogradnja naše osnovne škole kako bi stekla uvjete za jednosmjensku nastavu i produženi boravak te da će država konačno aktivirati i taj dio europskog novca. Nadam se rotoru na križanju Kovačićeve i Nazorove ulice. Možda ovo nije statistika Hrvatskih cesta, ali kroz našu Kovačićevu ulicu, popularnu zaobilaznicu dnevno prođe 11.000 vozila. To više nije samo problem prometovanja, već i sigurnosti. Prema informacijama koje imamo rotor se projektira već dvije godine. Nadam se da će se u ovom periodu koje je pred nama konačno isprojektirati i početi graditi – kaže gradonačelnik Batinić.

Iako su proteklu godinu obilježili problemi s najavljenim dovozom otpada iz Varaždina na odlagalište u Jerovec, ali i pripajanjem Ivkom voda varaždinskom Varkomu, Ivančani su pokazali zajedništvo u obrani onog što su stvarale generacije i generacije prije njih zbog čega je gradonačelnik Batinić i više nego ponosan.

-Ponosan sam što su pokazali inat i bunt. Nitko nije imun na nepravdu, a Ivančani su vrlo dobro prepoznali način na koji im se čini nepravda. Ponosan sam na način na koji svi zajedno razvijamo, ali i čuvamo naš grad, našu Ivančicu, naše izvore vode, našu prirodu. Mi u Gradu nastavljamo brže i jače prema cilju, a to je grad za djecu, mlade, obitelji, obrazovanje, poduzetništvo i siguran posao, grad iz kojeg se ne odlazi, grad u kojeg se dolazi i u njemu se zasniva trajna egzistencija – zaključio je.

tklopotan / www.sjever.hr
24.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.