Now Reading:
U Hrvatskoj prvi slučaj majmunskih boginja – doznajte koji su simptomi i kako se prenose
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj prvi slučaj majmunskih boginja – doznajte koji su simptomi i kako se prenose

koronavirus

U Hrvatskoj je zabilježen prvi slučaj majmunskih boginja, a dobio ih je muškarac koji je boravio u Italiji i Španjolskoj.

Kako piše N1, zaraženi muškarac ima blaži oblik majmunskih boginja i nije hospitaliziran, nego je u kućnoj izolaciji.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić objasnila je kako izgledaju simptomi zaraze.

-To je virusna bolest, radi se o DNK virusima, sjedište je na neki način u Africi. Prva pojava bila je 70-ih godina. Zovu se majmunske boginje, međutim, smatra se da majmuni kao i ljudi nisu glavni rezervoari, već da su slučajni domaćini. Najčešće se tu radi o malim, sitnim glodavcima, uključujući miševe, štakore i vjeverice te brojne primate – objasnila je Markotić, dodajući da postoji mogućnost prijenosa s čovjeka na čovjeka, sa životinje na čovjeka, ali i s čovjeka na životinju.

Simptomi

Markotić je rekla da bolest počinje visokom temperaturom, kao i većina drugih zaraznih bolesti, općim lošim stanjem, iscrpljenošću i jakom glavoboljom te da se trećeg ili četvrtog dana pojavi osip.
-Sami simptomi sliče velikim boginjama, na sreću, velikih boginja u cirkulaciji nema. Ta je bolest cijepljenjem u potpunosti iskorijenjena. Kod majmunskih boginja također imamo jako otečene limfne čvorove – objasnila je Markotić, a prenosi N1.

Iz HZJZ-a su istaknuli da bolest nije jako zarazna, tj. u većini slučajeva potreban je vrlo blizak kontakt s bolesnikom. Uzročnik je virus, sličan virusu velikih boginja, a prirodni su mu rezervoar najvjerojatnije neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini središnje i zapadne Afrike.

Kao najvažnije su istaknuli da je prijenos majmunskih boginja s čovjeka na čovjeka puno manje efikasan nego prijenos velikih boginja, tj. majmunske boginje su manje zarazne. To je razlog zbog kojega se pri epidemijama majmunskih boginja, koje se povremeno javljaju, ne pribjegava masovnom cijepljenju protiv velikih boginja.

www.sjever.hr/N1
24.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.