Now Reading:
KZŽ dodijelila skoro 250 tisuća kuna vrijedne ugovore za povećanje stočarske proizvodnje – Kolar: Svake godine do kraja mandata dižemo proračun za 10 posto u poljoprivredi
Full Article 3 minutes read

KZŽ dodijelila skoro 250 tisuća kuna vrijedne ugovore za povećanje stočarske proizvodnje – Kolar: Svake godine do kraja mandata dižemo proračun za 10 posto u poljoprivredi

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini u ponedjeljak je održano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih potpora za povećanje stočarske proizvodnje.

Kako je na samom početku objasnila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ, Sanja Mihovilić cilj natječaja je nabava rasplodnih grla koja služe kao mesne pasmine.

– Iznos potpore po korisniku je maksimalno 50 tisuća kuna, odnosno maksimalno do 60 posto ukupno prihvatljivih troškova. Natječaj je bio otvoren mjesec dana, a županija je osigurala 250 tisuća kuna. Podnijeto je 13 zahtjeva koji su svi zadovoljili uvjete, ali potpore su odobrene za sedmero korisnika u iznosu do 50 posto prihvatljivih sredstava, što iznosi 249.131, 25 kuna – pojasnila je Mihovilić dodavši kako će se ovom potporom nabaviti 48 grla junica.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je pak, da je od ukupno deset mjera ruralnog razvoja koje je raspisala Krapinsko – zagorska županija, dosad završeno šest mjera te je dodijeljeno 1,7 milijuna kuna, dok je Županija ukupno u proračunu osigurala 2,4 milijuna kuna.

– Preostale su nam četiri mjere, a jednu zatvaramo upravo danas i to je potpora za očuvanje pčelinjeg fonda. Ove godine je konačno bilo bagrema i imat ćemo nakon tri godine normalno vrcanje i količinu našeg zaštićenog bagremovog meda koja nam je potrebna za njegovu daljnju promociju- kazao je župan Kolar osvrnuvši se i na druge mjere odnosno potpore kojima Županija pomaže poljoprivrednicima.

– Imamo potporu za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina od 200 tisuća kuna, a u ovom periodu se najbolje vidjelo koliko je bitno da imamo osigurane nasade, a da imamo i zaštitu, naravno ne za sve. Potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje od 200 tisuća kuna i 100 tisuća kuna imamo za razvoj i promociju poljoprivrednih proizvoda, a taj je natječaj otvoren do kraja ove godine. Svake godine do kraja mandata dižemo proračun za 10 posto u poljoprivredi. Mislim da je to naša jasna poruka, koliko cijenimo rad poljoprivrednih proizvođača i možete biti sigurni da će mjere koje smo raspisali ove godine biti raspisane i sljedeće tri godine i da možete unaprijed planirati širenje vaših OPG-ova i vaše poljoprivredne proizvodnje – rekao je Kolar zahvalivši svim korisnicima što se bave ovim teškim poslom te im čestitao na upornosti i obećao daljnju podršku i suradnju.

Potpora u iznosu od 50 tisuća kuna tako je dodijeljna i OPG-u Harapin iz Klanjca, a kako je rekao vlasnik spomenutog OPG-a Nikola Harapin, pomoć Županije jako će im dobro doći te sredstva planiraju utrošiti za nabavku junica. OPG- u Šivak iz Zagorskih Sela uručen je pak ugovor na iznos od 33.100 kuna za kupnju šest junica charlolais pasmine.

– I prošle smo godine bili prijavljeni na mjeru za povećanje proizvodnje, prošli smo i kupili stotinu ovaca. Širimo proizvodnju jer zemlje, hvala Bogu, imamo dosta. S plasmanom robe nemamo problema, sve što proizvedemo i prodamo i namjeravamo i dalje širiti proizvodnju. Teško je, ali si sam svoj gazda -zaključio je vlasnik OPG-a Šivak, Darijo Šivak.

www.sjever.hr
20.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.