Now Reading:
KZŽ dodijelila skoro 250 tisuća kuna vrijedne ugovore za povećanje stočarske proizvodnje – Kolar: Svake godine do kraja mandata dižemo proračun za 10 posto u poljoprivredi
Full Article 3 minutes read

KZŽ dodijelila skoro 250 tisuća kuna vrijedne ugovore za povećanje stočarske proizvodnje – Kolar: Svake godine do kraja mandata dižemo proračun za 10 posto u poljoprivredi

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini u ponedjeljak je održano potpisivanje ugovora o dodjeli financijskih potpora za povećanje stočarske proizvodnje.

Kako je na samom početku objasnila pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ, Sanja Mihovilić cilj natječaja je nabava rasplodnih grla koja služe kao mesne pasmine.

– Iznos potpore po korisniku je maksimalno 50 tisuća kuna, odnosno maksimalno do 60 posto ukupno prihvatljivih troškova. Natječaj je bio otvoren mjesec dana, a županija je osigurala 250 tisuća kuna. Podnijeto je 13 zahtjeva koji su svi zadovoljili uvjete, ali potpore su odobrene za sedmero korisnika u iznosu do 50 posto prihvatljivih sredstava, što iznosi 249.131, 25 kuna – pojasnila je Mihovilić dodavši kako će se ovom potporom nabaviti 48 grla junica.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je pak, da je od ukupno deset mjera ruralnog razvoja koje je raspisala Krapinsko – zagorska županija, dosad završeno šest mjera te je dodijeljeno 1,7 milijuna kuna, dok je Županija ukupno u proračunu osigurala 2,4 milijuna kuna.

– Preostale su nam četiri mjere, a jednu zatvaramo upravo danas i to je potpora za očuvanje pčelinjeg fonda. Ove godine je konačno bilo bagrema i imat ćemo nakon tri godine normalno vrcanje i količinu našeg zaštićenog bagremovog meda koja nam je potrebna za njegovu daljnju promociju- kazao je župan Kolar osvrnuvši se i na druge mjere odnosno potpore kojima Županija pomaže poljoprivrednicima.

– Imamo potporu za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina od 200 tisuća kuna, a u ovom periodu se najbolje vidjelo koliko je bitno da imamo osigurane nasade, a da imamo i zaštitu, naravno ne za sve. Potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje od 200 tisuća kuna i 100 tisuća kuna imamo za razvoj i promociju poljoprivrednih proizvoda, a taj je natječaj otvoren do kraja ove godine. Svake godine do kraja mandata dižemo proračun za 10 posto u poljoprivredi. Mislim da je to naša jasna poruka, koliko cijenimo rad poljoprivrednih proizvođača i možete biti sigurni da će mjere koje smo raspisali ove godine biti raspisane i sljedeće tri godine i da možete unaprijed planirati širenje vaših OPG-ova i vaše poljoprivredne proizvodnje – rekao je Kolar zahvalivši svim korisnicima što se bave ovim teškim poslom te im čestitao na upornosti i obećao daljnju podršku i suradnju.

Potpora u iznosu od 50 tisuća kuna tako je dodijeljna i OPG-u Harapin iz Klanjca, a kako je rekao vlasnik spomenutog OPG-a Nikola Harapin, pomoć Županije jako će im dobro doći te sredstva planiraju utrošiti za nabavku junica. OPG- u Šivak iz Zagorskih Sela uručen je pak ugovor na iznos od 33.100 kuna za kupnju šest junica charlolais pasmine.

– I prošle smo godine bili prijavljeni na mjeru za povećanje proizvodnje, prošli smo i kupili stotinu ovaca. Širimo proizvodnju jer zemlje, hvala Bogu, imamo dosta. S plasmanom robe nemamo problema, sve što proizvedemo i prodamo i namjeravamo i dalje širiti proizvodnju. Teško je, ali si sam svoj gazda -zaključio je vlasnik OPG-a Šivak, Darijo Šivak.

www.sjever.hr
20.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.