Now Reading:
SEKSIZAM NAŠ SVAGDAŠNJI – Nije se izgubio ni u 21. stoljeću
Full Article 4 minutes read

SEKSIZAM NAŠ SVAGDAŠNJI – Nije se izgubio ni u 21. stoljeću

Iako žene u današnje vrijeme napreduju u različitim područjima, doduše puževim koracima, seksizam je i dalje sveprisutan i to na dnevnoj bazi a da ga nekad ni ne primjećujemo – pogotovo mi žene.

Ponekad je jako lako zaboraviti da je seksizam duboko ukorijenjen u našem društvu, upakiran je u humor tako da ga zapravo smatramo normalnim, a ne bismo trebali. Najgore je zapravo što ga niti ne prepoznajemo, a ako ga i primijetimo ne reagiramo i mislimo da nije važno i da to zapravo nije nešto što doprinosi neravnopravnosti žena i muškaraca.

Apsolutno NE rodnim stereotipima

Mislim da je ključno istaknuti kako je borba protiv seksizma izuzetno važna i tu je utjecaj nas medija na društvo u potpunosti neupitan s obzirom da načinom plasiranja informacija u značajnoj mjeri oblikujemo način razmišljanja u društvu. Medijska slika o ženama bitno utječe na stvaranje mišljenja i stavova javnosti. Ponekad se pitam što je danas normalno i društveno prihvatljivo ponašanje? Koliko je vidljivo na mnogim medijskim platformama, negativan prikaz, pa i dvosmisleni uvredljivi komentari su opće društveno prihvatljivi. Mislim da je vrijeme da se više ne gleda kroz prste, nego da je vrijeme da se počinju davati „packe“. Vrijeme je da se jasno i glasno komunicira – APSOLUTNO NE RODNIM STEREOTIPIMA, bilo da se radi o medijskom prikazu, bilo da se radi o politici, bilo da se radi o institucijama ili poduzetništvu.

Nedavno smo se i na konferenciji „Žene i poduzetništvo u KZŽ“ dotaknuli problema „poduzetništva žena“. Znam, poduzetništvo se ne dijeli na muško i žensko, nego na uspješno i neuspješno, ali zašto onda mnoga istraživanja pokazuju drugačije. Jedno istraživanje koje je provelo američko društvo psihologa 2020 godine saželo je nemogućnost ulaska žena u poduzetništvo u dvije temeljne stvari.: prva stvar je da žene imaju čak 63 posto manje šanse da pristupe kapitalu, a s druge strane te iste žene već od malenih nogu se psihološki, sociološki, kulturološki usmjeravaju u određena stereotipna zanimanja. Što činimo po tom pitanju? Da li smo zaista svjesni problema da zaista nemamo jednake mogućnosti i da nemamo pristup kapitalu kao muškarci? Možda baš zato što je i većina kapitala i moći odlučivanja u rukama muškaraca!

Može žena biti inovatorica ako niste znali

Slušala sam jedan panel u sklopu završne konferencije o novom financijskom instrumentu u Hrvatskoj koji bi bio namijenjen financiranju inovatora i start-upova tj. novim tvrtkama. Panel rasprava o utjecaju akceleratora na impack sustav donijela je zaključak da je za rad bitan prostor, ali su presudni programi i ljudi i kako se ti programi provode. Jako je važna pomoć mladim start-upovima i inovatorima u samom početku poslovanja, jer kad Vam netko prenese konkretna iskustva i znanje koje je stekao u praksi, kao i svoje kontakte, to je neprocjenjivo, a upravo to omogućava sustav mentora i poslovnih anđela.

Sve potpisujem, osim što me završna riječ jednog od sudionika zapravo potaknula da napišem ovaj tekst. Govori se o poduzetništvu, financiranju, jednakim mogućnostima pristupa kapitalu i ženama i muškarcima, govori se kako je važno osigurati financijska sredstva u početnoj fazi poslovanja jer – citiram „inovator dok razvija svoj proizvod u samom početku treba financije da bi nesmetano mogao raditi jer vjerojatno kod kuće ima ženu i dijete koje treba uzdržavati“ – završen citat.

Nažalost evo opet seksizam naš svagdašnji, nekad ga ne prepoznajemo, većinom ne reagiramo i duboko je ukorijenjen u našem društvu, kao što smo naglasili na početku. Sudionik panela uopće nije percipirao da je zapravo ovom izjavom, vjerojatno nenamjerno, uvrijedio žene inovatorice, žene koje su vlasnice start-upova, moderatorica panela nije reagirala na tu izjavu, pa imam dojam da je to svima zvučalo u redu. Nije u redu, zato moramo svakodnevno komunicirati i ukazivati na problem, čupati ove duboke korijene patrijahata, mijenjati percepcije jer može biti i žena inovatorica i može imati obitelj kod kuće koju treba uzdržavati. (sleljak)

www.sjever.hr/www.zip.com.hr
16.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.