Now Reading:
Kolar i Tušek stigli u nevremenom pogođeni Poznanovec – Načelnik Ban: Imam 57 godina i nikada nisam ovako nešto doživio. Ovo je strašno!
Full Article 7 minutes read

Kolar i Tušek stigli u nevremenom pogođeni Poznanovec – Načelnik Ban: Imam 57 godina i nikada nisam ovako nešto doživio. Ovo je strašno!

Dan nakon još jednog tučonosnog nevremena koje je pogodilo Krapinsko-zagorsku županiju, već trećeg u samo tri tjedna, župan Željko Kolar je u društvu državnog tajnika u Ministarstvu poljoiprivrede Zdravka Tušeka i načelnika Darka Bana obišao najteže pogođeno područje – mjesto Poznanovec u Općini Bedekovčina.

Veliko je nevrijeme počelo sinoć oko 19.15, a prema Banovim riječima, olujni vjetar i tuča trajali su punih 25 minuta.

-Počinjene su velike štete na poljoprivrednim usjevima, na obiteljskim objektima, infrastrukturi. Ekipe smo digli van, vatrogasce, komunalna poduzeća, cijelu noć smo to sanirali i nastavljamo danas – rekao je načelnik.

Na primjedbu da su se neki mještani žalili da odvodnja nije dobro riješena, Ban je rekao da takve količine vode ne može niti jedna odvodnja riješiti.
-Puno lišća zatrpalo je sve slivnike. Bili su pokriveni lišćem, granama, ništa nije moglo funkcionirati. Ovo nisu bili normalni uvjeti i takve količine vode u kratkom vremenu nijedna odvodnja ne može gutati – objasnio je Ban.

Načelnik je dodao da su na terenu ekipe koje procjenjuju štetu te da će, bude li za to uvjeta, od župana Kolara zatražiti da proglasi elementarnu nepogodu.
-Nakon toga će se mještani moći javljati putem obrazaca, ekipe procjenitelja izaći će na teren, napraviti procjene i dat ćemo zahtjev za nadoknadu štete. Star sam 57 godina i nikada nisam ovako nešto doživio. Ovo je strašno. I ostali mještani puno stariji od mene kažu da je ovo nezapamćeno. U Zagorju se to nikad nije dešavalo na ovakav način – ovoliko vjetra, tuče, leda – istaknuo je Ban.

Naglasio je također da je do nedavno na području općine Bedekovćina postojala protugradna obrana koja je, kaže, funkcionirala i nikad nije bilo ovako velikih šteta..
-Znalo se desiti u nekim područjima, djelomično, ali nikad u ovako velikom obimu. Protugradna obrana je bila u Bedekovčini i Keblu, ali nijedna stanica koja je tu radila više nije u funkciji – rekao je Ban.

O protugradnoj je obrani i ovoga puta govorio i župan Kolar koji je istaknuo da je argument Državnog hidrometeorološkog zavoda da u Europskoj uniji ni jedna zemlja raketama ne brani poljoprivredne usjeve i da nema znanstvenih dokaza da su one učinkovite.
-Koliko ja osobno znam, nema ni znanstvenih dokaza da nisu učinkovite. Naravno da znanost treba poštivati, treba preuzeti nove spoznaje koje znanost donosi, ali znalo se dogoditi da je znanost i pogriješila. Ne vidim razlog da se ne prihvati moj prijedlog da se za jedan dio područja Međimurja, Varaždina i Zagorja napravi eksperiment i da se jedan dio brani raketama jedne godine i da vidimo hoće li biti kakve razlike u intenzitetu nevremena koje pogađa ova područja. Ako pokaže da je isto, imamo dokaz da rakete ne djeluju – rekao je Kolar.

Župan je istaknuo da je jučer razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem na ovu temu te bi, kazao je, navodno u petak trebao biti sastanak župana i premijera u Karlovcu

-Sigurno ću ovu točku dnevnog reda nametnuti i tražit ću da pokušamo s tim eksperimentom, ali ću isto tako tražiti, ako me odbiju, obrazloženje koje želim da javno objave. U nekim dijelovima u Austriji svoja područja od tuče štite avionima i to ću pitati na sastanku s premijerom, jer ako postoji pozitivno iskustvo u susjednoj državi, ne vidim razlog zašto se ne bi i kod nas to primjenjivalo osim ako je preskupo – naglasio je župan.

Općina Bedekovčina je ogromno područje, i ima stanovnika više nego Zagorska Sela, Kumrovec i Klanjec zajedno i prema dosad dostupnim informacijama, šteta na području Bedekovčine bit će veća od 20 posto i moći će se proglasiti elementarna nepogoda, rekao je Kolar te dodao da je u Klanjcu od ministrice poljoprivrede Marije Vučković zatražio da se ne izostavlja komunalna infrastruktura te da je danas Županija odobrila prvu izvanrednu pomoć od 500 kubika kamenog agregata jer je sinoć sav kameni agregat s neasfaltiranih nerazvrstanih cesta završio u poljima.

Državni tajnik Tušek istaknuo je da se štete na žitaricama, usjevima i vinogradima prema prvim procjenama kreću od 60 do 100 posto.
-Savjetnici Ministarstva poljoprivrede su jutros obišli sve velike poljoprivredne proizvođače, vode evidenciju kako bi čim prije došli do ukupne štete te mogli dati inpute načelniku, a onda i županu, da može proglasiti elementarnu nepogodu. Štete su znatne, kukuruz će se, prema svemu sudeći morati preorati, a slična je situacija s drugim usjevima – rekao je Tušek.

Podsjetio je da je Vlada RH prošlog tjedna donijela odluku kojom su osigurana financijska sredstva za obeštećenje poljoprivrednih proizvođača na području šest županija.
-Kad završimo prve procjene i ovoga što se desilo jučer, vidjet ćemo hoćemo li ići s povećanjem. Najvjerojatnije će to biti potrebno, u kojem postotku, u ovom trenutku ne mogu reći – objasnio je Tušek.

Na pitanje postoje li dugoročna rješenja za ovakve situacije koje su u posljednje vrijeme sve češće, Tušek je odgovorio da se takve stvari ne događaju samo u Hrvatskoj, nego u čitavoj Europi, pa i u čitavom svijetu.
-Ove elementarne nepogode s velikim štetama ukazuju da imamo ozbiljnih izazova po pitanju klimatskih promjena – rekao je državni tajnik dodavši da su u fondovima EU osigurana financijska sredstva kako bi se sprječavao utjecaj tih promjena na poljoprivrednu proizvodnju.

Na novinarsko pitanje hoće li Ministarstvo poljoprivrede s DHMZ-om razgovarati o ponovnom aktiviranju protugradne obrane,
-Svakako moramo svi zajedno senzibilizirati sveukupnu javnost, a isto tako i pojloprivredne proizvođače koji su uvijek prvi na udaru ovakvih stvari. Unatrag dvije i pol godine održali smo velik broj sastnaka i ono što je bitno je da sva zainteresirana javnost i svi zainteresirani subjekti koji razumiju ovu problematiku su se složili da ovakav sustav više nije učinkovit, da nemamo znanstvenih dokaza – rekao je Tušek.

Naglasio je da trebamo prevenirati ovakve stvari, prije svega osiguranjem.
-Upravo na tom tragu je Mjera 17 koju Ministarstvo poljoprivrede već dugi niz godina financira. Sve više poljoprivrednika. Sve više poljoprivrednih proizvođača odlučuje se na sklapanje polica, kako bi, ako do ovakvih situacija dođe, dobili barem nekakvu djelomičnu naknadu – kazao je Tušek.

Među brojnim poljoprivrednicima koji su pretrpjeli štetu je Danijel Sinković.

-Obrađujemo 35 hektara zemlje. Jučerašnjim nevremenom zahvaćeno je 15 do 16 hektara površine gdje je šteta gotovo stopostotna – rekao je Sinković dodavši kako štete nisu bili svjesni do jutra jer, kako kaže, jučer to nije izgledalo tako kritično.

-Spasilo se nekih 20 hektara koje tuča nije još zahvatila, ali bojimo se svakog dana što nas čeka do jeseni. Obilazili smo ovo jutros sa stručnjacima da vidimo se ima li smisla to presijavati i ima li se išta spasiti, ali rekli su da teško. Najviše zahvaćeni je kukuruz, štete na tikvama po površini su manje, ali na njima nema nikakvog oporavka. Dio kukuruza koji je u manjem stadiju razvoja će se možda spasiti, ali će prinos u odnosu na očekivano možda biti 30-tak posto.

a.kučić/sjever.hr
14.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.