Now Reading:
Mladi robotičari iz Varaždinske županije na samom vrhu Europe – S natjecanja u Portugalu vratili se s četiri zlata i četiri srebra
Full Article 4 minutes read

Mladi robotičari iz Varaždinske županije na samom vrhu Europe – S natjecanja u Portugalu vratili se s četiri zlata i četiri srebra

Sedmero varaždinskih učenika, polaznika Centra za nove tehnologije Varaždinske županije – programa za robotiku sudjelovalo je na Europskom prvenstvu u robotici, koje je od 1. do 4. lipnja održano u Portugalu. Mladi su se robotičari kući vratili s čak osam osvojenih medalja, četiri zlata i četiri srebra.

Povodom njihovog uspjeha u Maloj dvorani Županijske palače u Varaždinu održan je u četvrtak za njih prijem, a na kojem ih je među ostalima pozdravila i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec. Tom je prilikom istaknula kako je ponosna i oduševljena rezultatom koji su postigli varaždinski učenici.

– Vjerujem da je malo tko od nas očekivao ovakav rezultat, pa smo stoga još ponosniji na naše učenike koji pohađaju Centar izvrsnosti nove tehnologije. Ovo pokazuje kako je standard obrazovanja Varaždinske županije iznimno visok i kvalitetan. Mi ćemo kao Varaždinska županija i dalje nastaviti kontinuitet ulaganja kako bismo našim učenicima omogućili vrhunske uvjete i kako bi oni i dalje mogli ostvarivati odlične rezultate – rekla je zamjenica župana Zagorec dodavši kako su mladi robotičari isto tako i veliki promotori Varaždinske županije.

Čestitku nagrađenim učenicima, kao i njihovim mentorima i roditeljima, izrazio je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

– Danas opet svjedočimo izvrsnom rezultatu. Ono što je u domeni Upravnog odjela za prosvjetu i naših centara izvrsnosti je to da moramo osigurati materijalne uvjete, prostorne, financijske, a i opremu da svi naši učenici koji imaju izvanredna znanja, izvanredne vještine, to mogu pokazati i da nas mogu uspješno prezentirati na globalnoj razini – kazao je Huđek.

Među uspješnom sedmorkom koja se okitila medaljama i prisustvovala prijemu bili su Luka Kolarić, Gabrijel Kraljić, Nikša Vaupotić, Antonela Nikolić, Barbara Prutki, Mirta Obelić te Juraj Kolarić, učenik Elektrostrojarske škole koji je prošle godine osvojio srebro na virtualnom natjecanju, dok je ove godine izborio medalju zlatnog sjaja.

– Osjećaj je neopisiv, nakon dvije godine pauze zbog korone, došli smo u Portugal i uzeli skoro sva prva mjesta – kratko je opisao svoje dojmove Juraj Kolarić te dodao kako se nada da će rezultate ponoviti na sljedećem natjecanju u Bangkoku, u Tajlandu.

Objasnio je isto tako kako se robotikom bavi više godina, a natjecao se u kategoriji Rescue line.

– To mi je bila prva godina da se natječem u toj kategoriji na europskom ili svjetskom natjecanju. Cilj je da neki robot prati liniju i na toj liniji pronalazi različite objekte, izbjegava prepreke i dođe do neke evakuacijske zone gdje posprema “žrtve”. Kad robot obavi to potpuno autonomno, mora izaći van i stati na crvenoj liniji – objasnio je Kolarić koji će, kako je rekao nakon srednje škole vjerojatno svoje obrazovanje nastaviti na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike.

Antonela Nikolić, učenica 8.a razred III. osnovne škole Varaždin na natjecanju je osvojila srebro, što je veliki uspjeh, s obzirom na činjenicu da se robotikom krenula baviti tek ove godine.

– Ovakav me je uspjeh stvarno iznenadio i poboljšao mi je cijelu godinu. Isto tako shvatila sam da sav trud koji sam ulagala tijekom godine se stvarno isplatio i da koliko god smo proveli sati i vremena u učionici radeći na robotu, na kraju se isplatilo – rekla je Antonela čiji je plan nakon osnovne škole upisati varaždinsku gimnaziju, prirodoslovno – matematički smjer, jer kako je rekla, smatra da će joj ta škola pružiti dobre temelje za upis nekog od fakulteta.

Prijemu su uz učenike prisustvovali i njihovi mentori, Ivica Kolarić, Jelka Hrnjić i Ivan Kolarić.

www.sjever.hr
09.06.2022.

Input your search keywords and press Enter.